KARİA SEMPOZYUMU SONA ERDİ

ÖNDER Haber / A. Coşkun EFENDİOĞLU

KARİA SEMPOZYUMU SONA ERDİ

Bu yıl 10.’su düzenlenen “Karia, Karialılar ve Mylasa Sempozyumu”, Cumartesi günü yapılan oturumlarla sona erdi.

Gazeteci Olcay Akdeniz’ce düzenlenen ve bu yıl da MİTSO ve Mimarlar Odası Milas Temsilciliği’nin katkılarıyla gerçekleştirilen sempozyum, 4-5 Ağustos tarihlerinde, Milashan Otel Salonu’nda gerçekleştirildi. Bu yıl Prof.Dr. Ramazan Özgan ve Prof.Dr.Pontus Hellström onuruna gerçekleştirilen sempozyuma, yerli ve yabancı pek çok bilim insanı katıldı. Çoğu Karia bölgesinde gerçekleştirilen kazılarda görev almış olan yerli ve yabancı bilim insanlarının büyük ilgi gösterdiği sempozyum, bu yıl, “Karia Sikkeleri” ana teması üzerine yapılan oturumlar ve sunumlarla gerçekleşti.

5 Ağustos Cumartesi günkü oturum, programlandığı gibi, sabah saat 10:00’da, Prof.Dr. Bilal Söğüt’ün Oturum Başkanlığında yapıldı. İlk sunumu Yrd.Doç.Dr. İnci Türkoğlu “Keramos Sikkeleri” konusunda yaptı. Daha sonra “Karya Mezarları: Paradigmalar-Dinamikler-Sosyal Gruplar” başlıklı sunumuyla Prof.Dr.Christof Berns konuştu.  Prof.Dr.Turhan Kaçar ise “Karia’da Paganizm ve Hristiyanlık Üzerine Notlar” başlıklı sunumunu gerçekleştirirken, Prof.Dr.Celal Şimşek, halen kazı başkanlığını sürdürdüğü “Leodikei Kilisesi’nde Yapılan Çalışmalar” başlıklı sunumuyla, çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sabahki bölümün son sunumunu ise Doç.Dr.Oliver Can Henry, “Labranda’da 2017 Yüzey Araştırmaları” başlığı altında yaptı ve Labranda kazılarını önümüzdeki yıllarda genişletecekleri alanlar ve beklentileri konusunda bilgi verdi.

Öğle arasında, erken ayrılmak durumundaki bazı katılımcılara plaketleri verilirken, Olcay Akdeniz, sempozyuma sunulan bildirilerin kitaplaştırılması için bunların yazılı olarak kendilerine belli bir sure içinde iletilmesi gerektiğini aktardı. Hem daha öncei sempozyumlar, hem de bu sempozyumdaki sunumların yayınlanmak üzere kendilerine iletilmesi halinde, önümüzdeki yıl, 10 yıllık bu sempozyumların kitabının basımının gerçekleştirileceğini ve Ocak-Şubat 2018’e kadar bunların kendisine iletilmesini hatırlattı.

Öğle yemeği arası sonrasında ise Prof.Dr.Turhan Kaçar’ın oturum başkanlığındaki bölüm başladı. Bu bölümde Doç.Dr.Ali Yalçın Tavukçu “Alabanda Kazısı” konusunda bilgi verirken, Yrd.Doç.Dr.Barış Gür, “Karia’da Miken Aktivitelerinin İçeriği ve Ahhiyawa” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Bu sunum sonrası, başta bu yılki sempozyumun onuruna düzenlendiği Prof.Dr.Ramazan Özgan olmak üzere bazı bilim insanları, Dr.Barış Gür’”ün,  Bodrum Myndos’daki mezarların denizci Miken’liler tarafından denizden gelerek yapılıp gittiği şeklindeki görüşüne karşı çıktılar ve bir sure bilimsel bir tartışma gerçekleştirdiler. Daha sonra Prof.Dr.Asuman Baldıran, uzun yıllardır İtalyan arkeologların sürdürdüğü İasos kazılarını 2015’den bu yana devraldıklarını belirtti ve burada yaptıkları çalışmaları “İasos 2016 Yılı Çalışmaları” başlığı altında sundu.

Kısa bir ara sonrası, sempozyumun son bölümüne geçildi. Nezih Başgelen’in oturum başkanlığında yapılan bu bölümde, Araş.Gör. Türkan Banu Güler “Otorkondeis Phyle’sinin Toprak Alım-Satım Kararları” başlıklı sunumu gerçekleştirirken, Nezih Başgelen de “Hellenistik ve Roma Dönemlerinde Karia Bölgesinin Zenginlikleri” başlıklı bir konuşma yaptı. Daha sonra bir sure soru ve tartışmalar yapıldı ve katılımcılara plaketlerinin verildiği Plaket Töreni sonrasında, sempozyumun düzenleyicisi Olcay Akdeniz, gelecek yılki sempozyumda buluşmak üzere, katılımcılara teşekkürlerini iletti. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık