“Katiller bulunsun, hesap sorulsun”
ÖNDER Haber - Soma’da facia ile sonuçlanan maden kazasının ardından, ilçemizdeki termik santraller ile maden ocaklarında çalışan işçiler önceki gün sabah saatlerinde işyerlerinde saygı duruşunda bulunduktan sonra, akşam saatlerinde de ilçemiz merkezinde yürüyüş ve ardından da Atapark’ta bir basın açıklaması gerçekleştirdiler… İşçiler, yürüyüş sırasında "Katiller bulunsun, hesap sorulsun" sloganı attılar… Türkiye Maden İş ve Tes-İşüyesi maden ve enerji işçileri, Soma’da yaşanan faciayı, önceki akşamüzeri saat 17 sıralarında ilçemizde gerçekleştirdikleri yürüyüşle protesto ettiler

ÖNDER Haber -
Soma’da facia ile sonuçlanan maden kazasının ardından, ilçemizdeki termik santraller ile maden ocaklarında çalışan işçiler önceki gün sabah saatlerinde işyerlerinde saygı duruşunda bulunduktan sonra, akşam saatlerinde de ilçemiz merkezinde yürüyüş ve ardından da Atapark’ta bir basın açıklaması gerçekleştirdiler… İşçiler, yürüyüş sırasında "Katiller bulunsun, hesap sorulsun" sloganı attılar…
Türkiye Maden İş ve Tes-İşüyesi maden ve enerji işçileri, Soma’da yaşanan faciayı, önceki akşamüzeri saat 17 sıralarında ilçemizde gerçekleştirdikleri yürüyüşle protesto ettiler.
Üç yol’dan yaklaşık 300 kişiyle başlatılan yürüyüş, şehir merkezinde bulunan Atapark’ta sona erdi. Atapark’a ‘katiller bulunsun hesap sorulsun’ sloganlarıyla yürüyen işçileri Atapark’ta sivil toplum örgütü üyeleri ve yurttaşlardan oluşan yaklaşık 700 kişi karşıladı.
İnşallah ‘keşke bunlar
olmasaydı’ demeyiz
Alanda toplananlara hitaben ilk olarak, Tes-İş Yatağan Şubesi Mali Sekreteri İsmail Demir bir konuşma yaptı. Konuşmasında, işçilerin çalışma şartları ile ilgili bilgiler veren Demir, Soma’da yaşananların ardından işçilerin yaşadığı duyguları dile getirdi. Demir, geçtiğimiz ay içinde özelleştirilen Kemerköy Termik Santrali, Yeniköy Termik Santrali ile Yeniköy Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan maden sahalarında da benzer kazaların meydana gelebileceğine dikkat çekerek, "İnşallah, Yatağan ve Milas’ta da çok geç olmadan ‘keşke bunlar olmasaydı’ demeyiz" dedi.
Bu, tesadüfle ya da
kaderle açıklanamaz
Demir’in ardından T. Maden İş Yatağan ve Havalisi Şube Sekreteri Niyazi Alkan söz aldı. Soma'dan alınan haberle herkesin yüreğine ateş düştüğünü, belirten Alkan, "Eynez Bölgesindeki Soma Maden Ocağında sayısı henüz kesinleşmemiş ama çok sayıda arkadaşımız hayatını kaybetmiş ve yaralanmıştır. 1945 yılından bu yana iş kazalarında 3 bin kişi vefat etmiş, 100 bine yakın kişi yaralanmıştır. Son 10 yılda ülkemizde iş kazalarından 13 bin kişi sakat kalmıştır" dedi.
Konuşmasında daha sonra, ülkemizin, iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa'daysa birinci sırada yer aldığına dikkat çeken Alkan, "Bu iş kazalarının çoğunluğu SGK istatistiklerine göre maden ve enerji sektöründe meydana gelmektedir. Elbette bu, tesadüfle ya da kaderle açıklanamaz. Maalesef özel sektörün daha yüksek kâr hırsı bu yaşadığımız acı olaylara sebep olmaktadır. Yaşadığımız süreç hükümetin işçi sağlığı ve iş güvenliğini düşünmeksizin oluşturduğu politikalarının bir sonucudur" dedi.
Rödovans, Özelleştirme
ve Taşeronlaştırmadan
vazgeçilmeli…
Özellikle risk katsayısı en yüksek işkolu olan enerji ve madencilik sektöründe rödovans, özelleştirme ve taşeronlaştırma gibi uygulamalardan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğinin de altını çizen Alkan, Soma'da hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı ve sabırlar, yaralılara acil şifalar diledi.
Saygı duruşu
Alkan’ın konuşmasının ardından, Soma’da yaşamını yitiren maden işçileri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.





