Katliamın üzerinden 25 yıl geçti …

Adem KANKAYNAR

Katliamın üzerinden 25 yıl geçti …

25’inci yıldönümünde Sivas katliamını lanetlemek, katledilen canlarımızı anmak için, PSAKD Milas Şubesi’nce 2 Temmuz 2018 Pazartesi günü Milas Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen anma etkinliği saat 21’de başlayacak

 

Bir ‘katliam’ olarak hafızalara kazınan Sivas olaylarının 25’inci yıldönümünde kaybedilen canlar, 2 Temmuz 2018 Pazartesi günü Milas Açık Hava Tiyatrosu’nda saat 21’de başlayacak etkinlikle bir kez daha anılacak. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Milas Şubesi’nce hazırlanan etkinlikte, 25 yıl önce Madımak Oteli’nin yakılması sonucu hayatını kaybeden 33 aydın ve sanatçının yanı sıra olayda hayatını kaybeden iki otel görevlisi de anılacak.

Sivas’ta düzenlenen dört günlük şenlik programındaki söyleşilere katılmak, kitaplarını imzalamak, şarkılarını söylemek için gittikleri Sivas’ta, konakladıkları Madımak Oteli’nin yakılması sonucu hunharca katledilen 33 aydın ve sanatçının yanı sıra 2 otel görevlisi, tüm yurt genelinde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği şubelerince düzenlenecek etkinliklerle bir kez daha anılacak.

İlçemizde de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Milas Şubesi’nce, Atatürk Kültür Merkezi Açık Hava Tiyatrosu’nda saat: 21’de bir etkinlik düzenleniyor. PSAKD Milas Şube Başkanı Akif Özbilge, tüm Milas halkının davetli olduğunu belirterek, “25 yıl önce yitirilen canları unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi.

 

2 Temmuz 1993’te neler olmuştu?

2 Temmuz 1993 günü Cuma namazının ardından etkinliklerin yapıldığı kültür merkezinin önüne bir yürüyüş başladı. “Sivas laiklere mezar olacak” şeklinde atılan sloganlarla, saldırgan grubun bir kısmı yeni dikilen “Halk Ozanları” heykelini yıkıp yerde sürüklerken, bir kısmı da Sivas Valiliği önünde Ahmet Karabilgin’i protesto etti. Valinin katliam sonrası İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği raporda, saldırganların sayısının her saat arttığı, akşam saat 18’de ise Madımak Oteli’nin önünde o ana kadar hiçbir aşamada dağıtılmamış 15 bin kişinin olduğu belirtiliyordu. Otel önündeki araçlar ve sürüklenen heykel ateşe verilmiş, otelin camları kırılmıştı.Yaklaşık 2 saat sonra otel ateşe verildi, saldırgan kalabalık sloganlarına devam etti.Kente davet edilen takviye kuvvetler ise zamanında gelmedi veya gelenler yetersizdi. 35 kişi otelde hayatını kaybetti ...

 

Dava sürecinde neler yaşandı?

Çeşitli mahkemelerde başlatılan soruşturmalar o dönem kapatılmamış olan Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) son buldu.Mahkeme ise görevsizlik kararı vererek dosyayı Yargıtay’a gönderdi.Yargıtay ise dosyaya bakması gereken yerin Ankara DGM olduğuna karar vererek dosyayı geri gönderdi.

Ankara 1 Nolu DGM’ye sunulan iddianamede olayların nedeni, “şenliklere katılanlar” olarak gösterildi, Aziz Nesin’in varlığı “eylemin hazırlayıcı sebepleri” arasında sayıldı.

DGM Başsavcısı Nusret Demiral dava henüz sonuçlanmadan, “Olayda örgüt yok, tahrik var” açıklaması yaptı.Görülen davanın karar metninde de buna paralel bir yaklaşım göze çarpmıştı.Gerekçeli kararda Aziz Nesin vurgusu vardı.

Kararla birlikte 22 sanık hakkında 15’er yıl, 3 sanık hakkında 10’ar yıl, 54 sanık hakkında 3’er yıl, 6 sanık hakkında 2’şer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında da beraat kararı verildi.Ancak bu karar temyiz edildi.

Uzun süren hukuk süreci 2001 yılında sonuçlandı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin onadığı karar uyarınca, Cumhuriyete karşı örgütlü kalkışma girişiminde bulunan sanıklardan 33’ü ölüm cezası aldı; dördü 20 yıl, biri 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

 

Ve dava zaman aşımına uğradı

Süren davalar, temyizler, müdahil avukatların talepleri yıllarca devam etti.Sivas Katliamı davası 20 yılın ardından zaman aşımı gerekçesiyle kapatıldı.

Aralarında, katliamda yakınlarını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşları ve partiler “insanlık suçlarında zaman aşımının kaldırılmasını” talep etti ancak talepleri bir karşılık bulmadı.

Sivas katliamı, cumhuriyete, demokrasiye, özgür düşünceye ve en önemlisi insanın yaşama hakkına bir saldırı olarak hep hafızalarda yer aldı, alacak ...

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık