KAYADERESİ BARAJI İÇİN YENİ ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI   

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Bodrum’un su ihtiyacını karşılamak üzere yapılması planlanan Kayaderesi Barajı, yeniden gündeme geldi. Bir süre önce gündeme gelen baraj çalışması uzunca süren bir aradan sonra tekrar gündeme geldi. ÇED süreci başlatılan projenin 5 yıl sürecek yapım aşamasında, malzeme sahaları ve kırma-eleme-yıkama tesisi ile beton santrali tesisleri açılacak. Barajın yapımı bittiğinde tesisler kapatılacak.

KAYADERESİ BARAJI İÇİN YENİ ÇED SÜRECİ BAŞLATILDI   
  • 12 November 2024, Tuesday 13:34

Bölgemizdeki şiddetli kuraklık ve hızlı nüfus artışı, su temininde büyük sıkıntıların yaşanmasına neden oluyor.

DSİ tarafından daha önce hazırlanan ÇED raporu, açılan davanın ardından iptal edilmişti. DSİ, Kayaderesi Çayı üzerinde kurulması düşünülen barajın yapımına başlamak için yine harekete geçti. “Bodrum İçmesuyu Barajı ve Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme, Yıkama-Eleme Tesisi ve Beton Santrali” projesi için ÇED süreci başlatıldı. Milas kapsamında kurulacak tüm baraj üniteleri, işletilecek ocaklar ile isale hattının bir kısmı Milas İlçesinde, isale hattı ve içme suyu arıtma tesisi Bodrum ilçesinde yer alıyor.

“YERALTI SUYUNA DENİZ SUYU KARIŞMAKTA”

Bölgemizde yeraltı suyu çekimlerinin artmasına bağlı olarak yeraltı suyuna deniz suyu karıştığı ve yeraltı sularında kalite problemi oluştuğu belirtiliyor. Artan nüfus ve yeraltı sularının kalite problemi birlikte değerlendirildiğinde Bodrum Yarımadası’nın içmesuyu ihtiyacına katkı sağlayabilecek alternatif bir kaynağın işletmeye alınması önem arz ettiği belirtiliyor. Bu bağlamda DSİ 21. Bölge Müdürlüğü tarafından Bodrum Yarımadası’nın içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla planlanan Bodrum Barajı ile yılda 13,17 hektometreküp suyun Bodrum Yarımadasına içme – kullanma suyu olarak verilmesi planlanıyor. Bodrum Yarımadasındaki tüm yerleşimlerin 2065 yılı kış nüfusu, II. Konut nüfusu ve günübirlik turizm nüfusu olmak üzere toplam nüfusu 993 bin 487 kişi olarak tahmin edilmiş ve 2065 yılı içme ve kullanma suyu ihtiyacı 73,35 hektometreküp/yıl olarak hesaplanmış. Bodrum Barajı içme suyu maksimizasyonunda işletildiğinde 13,17 hektometreküp su, içme suyuna verilebilecek. Bodrum barajında depolanan sular 33 bin 913 m’lik isale hattı ile mevcut Güvercinlik Arıtma Tesisinin yanında inşa edilecek olan yeni Arıtma Tesisine cazibeli olarak iletilecek. Proje kapsamında planlanan Arıtma Tesisinde arıtılan sular mevcut isale hattı ile su deposuna iletilecek.

Planlanan Bodrum Barajının aktif depolama hacmi 76,67 hektometreküp, maksimum depolama hacmi 85,42 hektometreküp olarak planlanıyor. Bodrum Barajının inşası aşamasında ihtiyaç duyulan malzemenin temini amacıyla 3 adet kireçtaşı ocağı ve 1 adet kum-çakıl ocağı işletilmesi planlanıyor. Proje kapsamında işletilecek kireçtaşı ocaklarının toplam ÇED alanı 86,56 hektar ve kum-çakıl ocağı ÇED alanı ise 4,57 hektar.

“BARAJ 5 YILDA TAMAMLANACAK”

Bodrum Barajı inşasının 5 yılda tamamlanması planlanmakta olup, proje kapsamında işletilecek malzeme sahaları ve kırma-eleme-yıkama tesisi ve beton santrali tesisleri de baraj faaliyetleri süresince işletilecek. Bodrum Barajının inşaat faaliyetleri tamamlandıktan sonra tesisler (kırma-eleme-yıkama tesisi ve beton santrali) kuruldukları alandan sökülerek kaldırılacak.

 

 

Beğendim 1 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık