A. Kemal KAŞKAR -
Ketendere İlkokuluna yeni atanan bir Anasınıfı Öğretmeninden, okuldaki bazı eksikliklerin giderilmesi için yardım talep eden bir mektup aldık.
Yandaki sütunlarımızda özetleyerek yayınladığımız bu mektuptan, mektubu yazan öğretmenimizin sevgili eşinin ve diğer öğretmenlerimizin alkışlanacak katkılarını okuyunca, ilçemizdeki kişi, kurum ve kuruluşların da bu özverili çabaya destek vermesinin gereğine inanarak, bu haberle, siz sevgili okurlarımıza seslenmeyi gerekli gördük…
Sevgili Öğretmenimizin, mektubuna ‘önsöz’ niteliğindeki şu satırlarını da paylaşmak istiyorum:
"Merhaba, ben Ketendere Köyüne yeni atandım. Bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Ekteki yazımı okuyunca beni daha iyi anlayacaksınız? Sizden ricam ihtiyaç listesi değil. Bizim sıkıntılarımızı haber yapmanız, belki o zaman bir yetkili duyar da bazı şeyler değişir. Çınarlı Köyünden sonra bizim için ulaşım bitiyor. Ketendere’ye araç yok. Fırsatçılar dolu. Paramızla rezil olduğumuz çok durum yaşadık. Sağlıklı ulaşım istiyoruz, hiç değilse okul giriş çıkışı saatini kapsayan 2 saat olsun. sonra okulun durumu kötü. Ege'nin köyünde nasıl su olmaz anlamış değilim? O tuvaletlerden çocuklar tifo kapar. Biz bayan öğretmenler tuvaletlere girmeye utanıyorduk, her yerinde delikler vardı, kapılar kilitler kırıktı. Eşim tamir etmeye çalıştı çoğu yerini.
Okul önü berbat, belediye oraya kadar kaplama yapmış, ama okulun bahçesini bırakmış. 23 Nisan’da gösteri yapabileceğimiz ya da çocukların koşup oynayacağı yer yok. 2-3 tane bank istedik tenefüslerde öğle aralarında çocuklar otursun diye, henüz cevap yok.
Çektiğimiz rezilliği her makama anlattık, yardım eden yok. 3 öğretmeniz, "Bayramdan sonra köye nasıl gideceksiniz" diyen yok …"
Fazla söze gerek var mı?
Sevgili Öğretmenimizin mektubunun sonuna eklediği ‘İhtiyaç Listesi’ni buraya da alıp aktarıp olumlu sonuçlarını haberleştirme umuduyla şimdilik noktayı koyalım …
İhtiyaç Listesi-
Fotokopi makinesi (küçük bir makine, tüm okulda 40 öğrenci anca var)
Ana sınıfı için yer döşemesi (40 metrekare var tahmini)
12 çocuk için 4-5 yaş için 4 kitaplı eğitim seti herhangi bir yayınevinin (renk-şekil, kavram, sayı, çizgi çalışması olması yeterli)
12 çocuk için küçük sandalye ve 1-2 dolap
12 çocuk için pastel boya, ucu küt makas, pritt tarzı yapıştırıcı, renkli fon kartonu, oyun hamuru,
Elektrik süpürgesi,
Tv ve vcd,
Doktor seti, Tamir seti, Evcilik seti, Bebekler, Arabalar, Tak-çıkar oyuncaklar, Mini plastik hayvanlar, Lego blok tarzı yapı oyuncakları, Müzik aletleri, Hikaye ve masal kitapları.
Tel: 0507 791 72 11 mail [email protected] adres Muğla Milas Ketendere Köyü ya da Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü. (Belki köye kargo çıkmıyordur.)
Ketendere’de
‘su sorunu’ da var!
Bu vesileyle, telefonla görüştüğüm sevgili Öğretmenimiz, köydeki ‘su sorunu’nu da dile getirip bunu da dillendirmemizi istedi.
Sevgili yetkililerimizin bilgi ve ilgilerine sunmak için hemence not etmek istedim, Ketendere’nin sorun gündemine ek olaraktan …
Ketendere’den ‘mektup’ var!
Merhaba, Ben Ayşegül Sanem KILIÇ.
Okul öncesi öğretmeniyim. Aslen Marmarisliyim.
Eskişehirden Muğla’nın Milas ilçesi Ketendere Köyü İlkokulu anasınıfına tayinim çıktı. Okula ilk geldiğim gün arkama bakmadan kaçmak istedim, neredeyse sinirimden ağlayacaktım. Eskişehir gibi bir yerden merkez anaokulundan çook kötü durumdaki bir okula gelmek ... Ama n’oldu biliyor musunuz? Öğrencim olacak bir kız çocuğu, elinde 2-3 tane çiçekle ‘Örtmenim nerdeydin sen bakem? Biz seni beklepduruz. Okulumuz ni zaman açılcek?’ dedi Ege şivesiyle. Benim de 2 yaşında bir oğlum var. Bu çocukların suçu ne? ...
Neyse uzatmayayım, kolları sıvadım ve işe koyulduk. ‘Duk’ diyorum, çünkü şanslı kadınlardanım. "Sana ne yahu, salla başını al maaşını" diyen bir kocam yok çok şükür. "Üzülme, birlikte hallederiz, adam ederiz" diyen bir eşim var. Çalışkan bir Karadenizli. Karı koca kolları sıvadık. Bu arada Eskişehir’den taşınalı 10 gün olmuş, eşim henüz iş bakmamış, tek maaş, oğlumuza kreş mi-bakıcı mı bulucaz telaşı içinde biz, cebimizden para harcayarak başladık devletin okulunu tamir etmeye.
Önce iğrenç lacivertten kurtulduk. Zaten basık bir sınıf, arka camlar başkasının ineğini bağladığı bahçeye bakıyor J Turkuaz, 0-6 yaş çocuğunda öğrenmeyi arttıran bir etki yaratırmış. Başladık her şeyi turkuaza boyamaya. Eşim sağolsun her şeyi elden geçirdi. Kuşlar klimaya yuva yapmış, çalışmıyordu halletti. Lambaları elden geçirdi. Camlardan akrep kertenkele giriyormuş, sineklik taktı. Masaların ayaklarını kesip çocuk boyuna getirdi. Lavabo borusunu tamir etti, ama suların akmadığını sonradan öğrendik. O lavabo süsmüş J Sonra bahçenin en uzak köşesindeki, adı tuvalet olarak geçen yerdeki delikleri tamir etti. Arkası kayalık ve uçurum olduğu için, en çok orda kara yılan ve akrep olurmuş, tüm delikleri kapattı, kilitlerini yeniledi.
Ben de sadece boya ve temizlik yapmışım... Böyle yazınca, pek de işe yaramamışım aslında, her şeyi eşim yapmış J
Bunu okuyan sizden yardım istiyorum. Çünkü bu köyde yapayalnızız. Sağolsun diğer 2 öğretmen arkadaş tenefüs ve öğle yemeklerinde yardım ettiler ... 6 tane köylü kadın halıları yıkamada yardım etti. Sağolsunlar, leş gibi halıları evden deterjan getirerek okulda yıkadılar.
Muhtar ise, artık öyle bıktı ki benden, bazı telefonlarımı açmaz oldu. Telefonlaşma ihtiyacı, 2 yıldır sıvanmamış halde duran tuvaletin iyileştirilmesi konusundan doğuyor ... Bir de ulaşım sorunumuz var. Yolun yarısından sonra kalıyoruz. Birileri gelse de bizi köye çıkarsa diye bekliyoruz. ‘Toplaşıp araba alıverin bi dene’ diyorlar. Ya da öğretmeniz ya, para çok zannedip üçümüze toplam 1000 TL servis ücreti teklif ediyorlar. 16 km için adam başı 330 TL, ne hoş değil mi?
... 12 öğrencim var 4’le 5 yaş arası; ilkokulda 25-30 civarı. 3 yaşlardan da alırsam 15 olurum belki. Çocukların günahı ne?...
Yardım istiyorum. Bana bu yolda yardım edin. Aşağıdaki ihtiyaçlardan bir tanesini bile karşılasanız omzumdan bir yük alacaksınız inanın. Para istemiyorum. Sadece herhangi birini alıp yollamanızı rica ediyorum ... Ben, elimden geldiğince her eksiği yapmaya çalışacağım. Küçük mucizelere inanıyorum, halâ iyi insanlar olduğuna inanıyorum. Lütfen bu çocuklar için siz de yardım edin. Teşekkür ederim şimdiden.
İhtiyaç Listesi-
Fotokopi makinesi (‘Küçük’ bir makine, tüm okulda 40 öğrenci anca var),
Ana sınıfı için yer döşemesi (40 metrekare var tahmini),
12 çocuk için 4-5 yaş için 4 kitaplı eğitim seti herhangi bir yayınevinin (renk-şekil, kavram, sayı, çizgi çalışması olması yeterli),
12 çocuk için küçük sandalye ve 1-2 dolap,
12 çocuk için pastel boya, ucu küt makas, pritt tarzı yapıştırıcı, renkli fon kartonu, oyun hamuru,
Elektrik süpürgesi,
Tv ve vcd,
Doktor seti, Tamir seti, Evcilik seti, Bebekler, Arabalar, Tak-çıkar oyuncaklar, Mini plastik hayvanlar, Lego blok tarzı yapı oyuncakları, Müzik aletleri, Hikaye ve masal kitapları.
Tel- 0 507 791 72 11, mail [email protected] Adres; Muğla Milas Ketendere Köyü ya da Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü... (Belki köye kargo çıkmıyordur.)
Ve ‘Bir Öykü’
Kurbağalar arasında bir yarış varmış. En tepeye çıkan kazanacakmış. Kurbağalar başlamış sıçramaya. Ama yarış devam ettikçe seyircilerden yorumlar yükselmeye başlamış: "Ooo çok yüksek, kimse o tepeye varamaz, boşuna çabalıyorlar" gibi gibi yorumları duyan yarışmacı kurbağalar, "hakkaten tepe çok uzak, ne çabalıyorsam" diye diye, yavaş yavaş pes etmeye başlamışlar.. İçlerinde sadece bir kurbağa pes etmemiş. Tepeye vardığında tüm kurbağalar şaşırmış. Sonra tebrikler gelmiş. Nasıl mı kazanmış? Şampiyonumuz sağırmış. Hiçbir olumsuz yorumu duymamış da ondan...





