“Kıdem Tazminatı, Taşeron İşçiliği ve Ulusal İstihdam Stratejisi”

ÖNDER Haber -

“Kıdem Tazminatı, Taşeron İşçiliği ve Ulusal İstihdam Stratejisi”

DİSK / Genel İş Sendikası Eğitim Daire Başkanlığı tarafından Milas Belediye personeline işyeri üye eğitimi düzenlendi.

Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül, Eğitim Daire Müdürü Faruk Özdemir ve Eğitim Uzmanları tarafından Milas Belediyesi Prof. Dr. Aşkıdil Akarca Salonunda düzenlenen seminerde; Kıdem Tazminatı, Taşeron İşçiliği ve Ulusal İstihdam Stratejisi konularında çalışanlar bilgilendirildi.

 

1 Mayıs’ta Muğla’da!

Açılış konuşmasını yapan Muğla Şube Başkanı Uzay Kocabaş, katılımcılara hoş geldiniz dedi ve çalışanları, Muğla’da düzenlenecek 1 Mayıs yürüyüş ve mitingine davet etti.

 

Kıdem Tazminatı

Kocabaş’ın ardından kürsüye gelen Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül, Kıdem Tazminatı, Ulusal İstihdam, Taşeron İşçiler ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şengül, kıdem tazminatı konusunda yaptığı açıklamada; kıdem tazminatlarının fona devredilmek istendiğini, bugünkü şartlarda 10 yıl çalışan bir işçinin bürüt ücret üzerinden 16 bin TL kıdem tazminatı alacağını, bu hakkın fona devrinden sonra bu paranın 6 bin TL’ye ineceğini ve ileriki yıllarda da bu hakkın tamamen ellerinden alınmak istendiğini söyledi.

 

Ulusal istihdam

Şengül’ün değindiği diğer konu ise, Ulusal İstihdam oldu.

Hükümetin Ulusal İstihdam büroları açmak istediklerini belirten Şengül sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstihdam büroları sayesinde kıdem tazminatı ve sosyal güvencesi olmayan kiralık işçiler yaratılmak isteniyor. İşyerleri bu büroları arayarak istedikleri süre kadar kiralık işçi çalıştırıp hiçbir sosyal hak vermemiş olacaklar. Bu anlamda tüm işçilerimizin hakları ellerinden alınmak isteniyor” belirtti.

Sözlerini taşeron konusuna değinerek sürdüren Şengül; “Seçimler öncesi bu konuyu sıkça gündeme getirdik ama şimdiye kadar hiçbir adım atılmadı. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Torba Yasada, ‘taşeron işçiye kadro müjdesi’nin içi de boş çıktı” dedi.

Şengül konuşmasında daha sonra emeklilerin sorunlarından açlığa-yoksulluğa ülke gündemine dair birçok konuya değinerek “Tek istediğimiz İnsanca yaşamak, Ücretlerin iyileştirilmesi ve Taşerona kadro” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Eğitim çalışması öncesinde Başkan Tokat’ı ziyaret ettiler

Düzenlenen eğitim çalışması öncesinde Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ı makamında ziyaret eden DİSK Genel İş Sendikası Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül, Daire Müdürü Faruk Özdemir, Muğla Şube Başkanı Uzay Kocabaş, İşyeri Temsilcileri Davut Çakar ve Cevat Çağıran   eğitim hakkında bilgi aktardılar.

Ziyaret sırasında bir konuşma yapan Şengül; “DİSK, genel anlamda çok güçlü bir sendikaydı ama son zamanlarda epey kan kaybettik. Hükümet, kendisi gibi olmayan, aynı düşünceye sahip olmayan tüm Kurum, Kuruluş ve STK’lara topyekün saldırı başlattı. Bu anlamda birbirimize daha çok sarılıp sahip çıkmak zorunluluk haline geldi. Bizler de işyerlerimizdeki tabana inip bilinçlendirme ve ülkemizin gidişatı hakkında bilgiler aktarmaya çalışıyoruz. Amacımız bir çıkış yolu bulabilmek. Muğla genelinde 7 eğitim programı yaptık. Türkiye’de gitmediğimiz yer kalmayacak. Gittiğimiz yerlerde personelimize Taşeron işçiliği, Asgari ücret, Kıdem tazminatı gibi birçok konuda bilgi aktarıyoruz” dedi.

Ziyaret ve verilecek eğitim için DİSK yöneticilerine teşekkür eden Başkan Tokat; “Biz sizlerle aynı düşünce içerisindeyiz. Şimdiye kadarki süre içinde sendikamızla uyum ve anlayış içerisinde birbirimize yardımcı olarak çalıştık. Sendikalarımız bizim için önemli. Arkadaşlarımızın kucaklaşması, hizmetlerin artması anlamında bu tür bilgilendirmeler çok önemli. Sizlere teşekkür ediyorum” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyükşehir yasasından en fazla etkilenen, en fazla gelir kaybına uğrayan Milas Belediyesi olmuştur. 13 mahalle ve 50 bin nüfusa sahip iken, yasadan sonra 132 mahalle ve 150 bin nüfusa çıktık. Gelirlerimizin çoğu elimizden alındı. Buna rağmen hizmetlerimize devam ediyoruz. Daha önceki dönemlerde hiç hizmet alamamış mahallelerimize altyapıdan üst yapısına kadar tüm hizmetleri götürüyoruz. Düğün salonu yaptığımız mahallelerimiz var. Bu anlamda bölgenin en fazla hizmet üreten belediyesiyiz. Hedeflediğimiz birçok hizmeti götürebilmek için yeterli bütçemizin olmamasına rağmen, mazeret üretmek yerine çareler üretiyoruz. Kısa vadede elimizdeki arazi ve arsaları satarak çare üretiyoruz ve çalışanlarımızın maaşlarını ödüyoruz. Çalışanlarıma maaş, hizmet bekleyen halkıma da o hizmeti götürmek durumundayım. Yastığa başımı koyduğum zaman vicdanım rahat olmalı. Tüm olumsuzluklara rağmen, Belediyemizde çalışan taşeron işçilerimize en düşük 1.600 en yüksek ise 1.900 TL ücret veriyoruz. Son zamanlarda maaş ödemelerimizde bazı sıkıntılar yaşasak da tüm personelimiz ve sendikamız ile ortak anlayış içerisinde bu sorunların üstesinden geldik. Arazi ve arsa satışlarından ve Emlak vergilerinden gelecek para ile sıkıntıdan önümüzdeki aylarda kurtulacağız. Sizlere, tekrar teşekkür ediyorum. Bu tür bilgilendirme seminerlerinin daha sık düzenlenmesini diliyorum” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık