Köylüler yine mağdur!

Gülçin ERŞEN -

Köylüler yine mağdur!
  • 13 September 2017, Wednesday 7:19

10 Eylül Pazar günü, yeni tanıştığım stajyer avukat arkadaşım Sezen Sıla Zorlu ile Mumcular’a gittim. Karaova Bağbozumu Şenlikleri için değil; tasfiye halindeki Sulama Kooperatifinin, çıkardığı ve tahsil ettiği borçlar yüzünden mağduriyet yaşayan köylülerin durumunu haber yapmak için. Davacı köylüler, vekalet verdikleri Avukat Remzi Kazmaz ile kahvehanede bir araya geldiler. Ben de hem onları hem de avukatlarını dinleyerek konuyu haber yapmaya karar verdim:

Kahvehanede hazır bulunan köylülerden Ali Parmak, Mehmet Ali Tan, Ersin Yılmaz, Seyfi Bülbül, Murat Bozkurt, Ali Eğridal’dan dinlediğime göre; Karaova Mumcular İçme Kullanma Suyu Balıkçılık ve Sulama Birliği, 2006’da kurulmuş. Kurucu ve sonradan aidat ödeyen yaklaşık 15 - 20 üye dışında kayıtlı üyesi bulunmamasına karşın, barajın suyundan tarımsal sulamada 11 köy ve yaklaşık 700 üye yararlanıyor.

Bir yıl öncesine kadar, çoğu üyeye hiç borç çıkmıyor ya da genelde elden toplanan paralara makbuz kesilmiyorken, 2015 yılının ortalarından itibaren 480 kişiye 100 TL ila 40 bin TL arasında borç çıkarılıyor. Meğer, Devlet Su İşleri (DSİ) iki buçuk yıl kadar önce, kötü yönetilmesinden ötürü birliği feshetmiş; ama üyelerin hiçbirinin bundan haberi yokmuş. Sulama Birliği, DSİ’ye devredilirken, kullanılmış suyun bedeli tutarındaki açığın kapatılması için, borçlarını daha önce ödemiş olanlar, hatta yıllardır köyde bulunmayanlar dahil üyelerin çoğuna borç çıkarılmış.

Örneğin; daha önce Birlik’in maaşlı çalışanlarından olan M. Ç. adlı görevli, bazı kişilerden para toplarken makbuz vermemiş. Bu nedenle, mükerrer ödeme yapmak zorunda kalanlar var. Mehmet Ali Tan, “4 dönüm yere aynı makbuzu 3 - 4 kere kesip getirdiler, dava ile uğraşmamak için mecburen ödedim. (Toplam 3 bin 200 TL.) Makbuz koçanlarını imha etmişler. Ama, benim elimde makbuzlar duruyor” dedi.

Borcu 2 - 3 bin lirayı geçmeyen bazı köylüler, avukat ve dava masrafıyla uğraşmak istemediğinden, ödeme yapmış. Borcunu ödemeyenlere noter onayı olmaksızın icra takibi başlatılmış. (Ayrıca, tarımsal sulama alanı dışında kalmasına karşın, Milas’ın Dörttepe Köyü’ne de izinsiz su verilmiş ve Birlik oradaki kullanıcılardan da para almış...)

“Konuyu önce mağdur olan yurttaşlarla Valiliğe taşıyacağız”

Avukat’ın verdiği bilgilere göre; 48 köylü, gelen icraya karşı itiraz, ayrıca görevi kötüye kullanma ve ihmal nedeniyle Birlik yönetimine ve denetçilere dava açmışlar. 20 kişinin davası görülmeye başlanmış. “Belgede sahtecilik, dolandırıcılık vb. suçlardan ötürü savcılığa suç duyurusunda bulunacağız” diyen Av. Remzi Kazmaz, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Köylülere bu kadar çektirenlerden hesap sormak istiyoruz. Sulama Birliği yöneticileri ve denetçileri sorumludur. Suyu da, toplanan paraları da sorumsuzca ve keyfi kullanıp, harcamaları köylünün sırtına yıkmışlar. Borca haklı itiraz edenler, borçtan kurtulacak ve sorumlular hakkında gereken soruşturma yürütülüp cezai işlem yapılacak... Konuyu önce mağdur olan yurttaşlarla Valiliğe taşıyacağız. Köylünün hak arama mücadelesinde, devletin onlara ve sorunlara ilgi göstermesini, aralarında barış ve uzlaşma sağlanmasını da amaçlıyoruz. Duyduğumuza göre Bodrum Kaymakamlığı da Birlik hakkında suç duyurusunda bulunmuş.”

Bağbozumu Şenlikleri

Toplantı bitince, köylülerle el sıkışıp vedalaştık. Karaova, Bağbozumu Şenlikleri’nin yapıldığı yere de uğramayı ihmal etmedik. Panayır havasında, tezgahlarda el işi ve yöresel, tarımsal ürünler, yiyecek, içecekler satışa sunulmuştu. Kilimler çok hoşuma gitti. Bir köşede organik tarımla ilgili bir söyleşi sürüyordu. Sofralık ve şaraplık üzümlerini, şarap ve zeytinyağlarını sergileyip satanlar da vardı. 9 Eylül’den beri konser etkinliklerinin de düzenlendiğini öğrendik. Keşke Güllük’te de olsa... Köylülerimiz, hasadı ve bağbozumunu türlü sorunla cebelleşmeden, şenlik havasında kutlayabilseler, tarlalarında gönül rahatlığıyla çalışsalar ...

(11 Eylül 2017 / Güllük)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık