Kümeslerdeki ölümcül tehlike: Kırmızı Bit!

A.Kemal KAŞKAR -

Kümeslerdeki ölümcül tehlike: Kırmızı Bit!

İlçemizde, kümes hayvanlarında son birkaç haftadır yaygın olarak ‘kırmızı bit’ nedenli ölümlerin görülmeye başlandığı bildiriliyor.

Bu konu o denli ciddi bir sorun oluşturuyor ki, bu zararlıdan kurtulmak ve korunmak için yapılması önerilen, gerçekleştirilen ‘yaygın-yoğun ilaçlamalar’ın ‘et ve yumurta güvenliği’ni bir süre için tehdit edeceği yönünde uyarılar yapılıyor … 

Hemşehrilerimizden gelen yakınmalar üzerine konuyu araştırdık.

Kırmızı bit kümeslere; yeni hayvanların eklenmesi, ekipman ve giysilerin üzerinde, yabani kuşlar ve kemiriciler gibi yollarla girip kümes hayvanlarına musallat oluyor. Bitler, yabani kuşların; özellikle güvercin, sığırcık, kırlangıç ve serçe yuvalarında bulunuyorlar. Yavru kuşlar tüylenip yuvadan uçtuklarında bitler de çevredeki binalara, kümeslere yayılabiliyor.

 

Sorunun köklü çözümü için, en genel anlamda; Kümes Temizliği, Toprak Banyosu (Eşelenme) imkanı ve İlaçlama yapılması gerekiyor.

Ancak, özellikle ılık geçen kış mevsimleri, bitlerin hayatta kalmaları ve canlılıklarını sürdürebilmeleri açısından uygun bir ortam yaratıyor. Hava koşullarının da katkısıyla bitler, bulundukları ortamlarda, beslenmeden 6 ay kadar canlılıklarını sürdürebildiğinden bunlarla mücadele de çok zor oluyor.

 

Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden beklenti

Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nün konuyla ilgili bilgisi vardır diye umuyor ve kırmızı bitle mücadele için neler yapıldığı-yapılacağı ve de yurttaşlarımızın neler yapması gerektiği konularında yetkililerden bir açıklama bekliyoruz …

 

Tavuk Biti hakkında bazı bilgiler

Genel olarak sürüde yem tüketiminde bir artış ve yumurta veriminde düşme şekillendiğinde kümeste akarların izlenmesi mutlaka yapılmalıdır.

Kırmızı tavuk biti çok kısa sürede çoğalıp yayılır ve kontrol altına alınabilmesi çok güç olur. Bu nedenle düzenli olarak izleme ve erken müdahale, kontrol için çok önemlidir.

Tavukların sürekli tüyleri ve derileri ile oynaması, yumurta veriminde % 2 - 3 oranındaki düşüş, tavuk bitinden kaynaklanmaktadır.

Yumurtlayarak üreyen tavuk biti, günde ortalama 100 adet yumurta bırakır, 7 gün içinde yumurtalar ergin hale gelerek üremeye başlar. Tavuk biti, çok sayıda ve hızlı bir şekilde üreyerek çoğalır. Açlığa dayanıklı olan tavuk biti, kan emmeden 5 - 6 ay yaşayabilir.

Tavuk biti, tavuğun üzerinde 1 - 1,5 saat kalarak ciddi miktarlarda kan emer ve bu kan emme işlemini en geç dört gün içinde tekrarlar. Yeni kan emmiş tavuk biti parlak kırmızı renktedir, kan sindirilmeye başladıktan sonra renkleri giderek koyulaşır ve sonunda renksiz hale gelir.

Akarlar gün içinde aktif olmadıklarından, yarık ve çatlaklarda saklanıp geceleri gizlendikleri yerden çıkıp tavukların üstüne geçerler, bu nedenle kümesteki akar popülasyonunun gerçek yoğunluğunu tahmin edebilmek her zaman için çok güçtür. Bunun için, geceleri güçlü bir ışık ile kümes kontrol edilmelidir …

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık