Kurban Bayramı açıklaması …

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

Kurban Bayramı açıklaması …

Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, yaptığı açıklamada; 14 Ağustos 2017 tarihinde Kaymakam Eren Arslan’ın başkanlığında toplanan Milas İlçe Hayvan Sağlığı Komisyonu’nun, kurban bayramı nedeniyle artan hayvan hareketlerinin kontrolü ve bu nedenle ilçemizde hayvan hastalıklarının muhtemel bir bulaşma ve yayılma riskini önlemek amacıyla aldığı kararlar eşliğinde, bayram öncesine ilişkin, bayram sırasında ve sonrasına dair çeşitli bilgiler verip uyarı ve önerilerde bulundu.

Tüm halkımızın sağlık dolu güzel bir bayram geçirmesi dilekleriyle yapılan açıklama şöyle ...

Milas İlçe Hayvan Sağlığı Komisyonu kararları

1-Kurbanlık hayvan satış yerleri- İlçemiz Milas Belediyesi mezbaha yanı, Güllük Mahallesinde Stadyum yanı, Bafa Mahallesinde Pazar yerinde, Selimiye Mahallesinde Kurban Pazar yeri (Eski futbol sahası), Beçin Mahallesinde Pazar yeri, Ören Mahallesinde Pazar yeri (Eski sanayi bölgesinde).

2-Kurbanlık hayvan kesim yerleri- Akkent Camii Kurban kesim yeri, Baltalı Kapı Pazar yeri, Cumartesi Pazar yeri, Milas Belediye Mezbahası, Güllük Mahallesinde stadyum yanı ve Selimiye Pazar yeri içi.

3-Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan satışlarının belirlenen yerler dışında yapılmaması.

4-Yollarda, Pazar ve Park yerlerinde, umuma açık yerlerde ve belirlenen kurban kesim yerleri dışında kesim yapılmaması.

5-Sığırlar için hayvan pasaportu ve kulak küpesi olmayan hayvanların satış alanına sokulmaması.

6-Koyunlar için nakil beyannamesi ve kulak küpesi olmayan hayvanların satış alanına sokulmaması.

7-Kurban satış yerlerinin Belediye ekiplerince sabah akşam temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması.

8-Kurbanlık hayvan satış yerlerinin salgın hastalık ve sağlık yönünden İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Belediye Veteriner Hekimlerince kontrol edilmesi, İlimiz genelindeki küçükbaş hayvanlardan nakil belgesi, sığırlardan pasaport, İlimiz dışından gelen hayvanlardan Veteriner Sağlık Raporu’nun Belediye Zabıta ekiplerince kontrol edilmesi, Veteriner Sağlık Raporu olmadan, pasaportsuz ve nakil belgesiz hayvanların Pazar yerine alınmaması ve gebe büyükbaş ve küçükbaş hayvan satışının önlenmesi.

9-İlçe Jandarma Komutanlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan kontrollerde İl dışından gelen hayvanların Veteriner Sağlık Raporu, İl genelinden gelen sığır cinsi hayvanlar için pasaport, küçükbaş hayvanlar için nakil belgesinin olup olmadığının kontrol edilmesi, olmayanların 5996 sayılı Kanuna göre işlem yapılması,

10-Kurbanlık olarak kesilecek hayvanların kulak küpelerinin düşümünün yapılması için küpelerin Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne teslim edilmesi,

11-Ari bölge olan Trakya Bölgesine hayvan sevkinin yapılmaması kararları alındı.

Kurban Bayramı öncesinde, bayram sırasında ve sonrasında …

Vatandaşlarımız hayvan seçerken gebe ve damızlık dişi olmamasına, gelecek nesillere bırakacağımız hayvan mirasımız açısından dikkat etmelidir. Kurbanlık hayvanların veteriner sağlık raporu ve numaralı kulak küpesi, büyükbaş hayvan pasaportu küçükbaşlarda nakil beyannamesi bulunmalıdır. Kesimi yapılan hayvanların kulak küpeleri köylerde muhtarlara teslim edilmeli, Muhtarlar tarafından teslim alınan küpeler İlçe Müdürlüklerine teslim edilmelidir. Eğer hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, nefes güçlüğü, yutmada zorluk, ağız burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta şişlikler, kötü kokulu akıntılar varsa hastalıktan şüphe edilmelidir. Bu ve benzeri durumlarda böyle hayvanlar satın alınmamalı veya kesin karar Veteriner Hekim kontrolünden sonra verilmelidir. Durgun ve halsiz olmamalı, Aşırı öksürük ve aksırık olmamalı, gözleri, derisi ve kılları parlak ve canlı olmalı, göz, ağız ve burunda akıntı olmamalıdır. Besi durumu iyi, hareketleri normal olmalıdır. Hayvanlar kesim öncesinde 12 - 24 saat civarında dinlendirilmelidir.

Hayvan hakları açısından Kurban Bayramında görev alan kasapların işinin ehli olması önemlidir. Taşıma, kesim öncesi ve kesim anında hayvanlara eziyet edilmemeli yüksekte kesim yapılarak kanın akışı sağlanmalı ve kesim hijyenine dikkat ederek çalışılmalıdır. Din görevlileri de kurban kesiminde bilimsel olarak açıklanan; hayvan refahı, hayvan sağlığı, gıda güvenliği, halk sağlığı adına dikkat çekilen hususların göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Kurban Bayramı sırasında ve sonrasında oluşan atıkların da çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde yok edilmesi, et ve deri dâhil tüm yan ürünlerin ülke ekonomisine katkısını sağlayacak şekilde değerlendirilmesi gerektiği hatırlamakta fayda vardır.

Kesim sonrası etlerin saklanması ve tüketim şekline dair püf noktaları da göz ardı edilmemelidir. Kurban kesiminin bir ibadet olduğunu ve bu anlayışa sadık kalarak tüm kurallara uyulması gerektiği yönünde vatandaşımızın üzerine düşeni yapacağına inanıyoruz.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık