Lavanta bahçesinde incelemelerde bulundular …

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR-

Lavanta bahçesinde incelemelerde bulundular …

Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, ilçemize bağlı Menteş mahallesindeki bir dönümlük arazide, bu sene ilk deneme amaçlı Lavanta bitkisi yetiştirme çalışması başlatılmıştı. Aynı zamanda Ahmetçavuş-Hayıtlı Mahalle Muhtarı Ayhan Demirçivi’ye ait arazide incelemelerde bulunan Milas Kaymakamı Eren Arslan ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Eşref Arslan, gelinen nokta hakkında lavanta üreticisi olan Demirçivi’den bilgi aldılar.

Milas Kaymakamı Eren Arslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürü Eşref Arslan, Ayhan Demirçivi’ye ait ilçemiz Menteş mahallesindeki bir dönümlük arazide incelemelerde bulundu.

Muğla genelinde ilk kez Seydikemer’de denenmiş ve yüksek oranda verim alınan, ilçemizde de denenmeye başlanan Lavanta bitkisini yetiştirme amacının, tarım gelirlerini ve ürün çeşitliğini artırmak olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Eşref Arslan;

“Bu amaçla lavanta yetiştiriciliğini tarla denemesi ile Milaslı çiftçilerimize tanıtma çalışmalarına başladık. Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce ilçemiz Menteş mahallesinde bir dönümlük arazide ilk uygulamayı başlattık ve her aşamayı büyük bir dikkatle takip ediyoruz.Lavanta bitkisinin, gelecekte ilçemizin en önemli geçim kaynaklarından biri olacağını düşünüyoruz.Diğer yandan tarımsal üretimdeki çeşitliliği arttırmak, çiftçimize alternatif ürün yetiştirme fırsatı sunmak ve üreticimizin tarımsal faaliyetlerde yüksek gelir elde etmesini sağlamak adına başlattığımız bu çalışmanın gelecek yıldan itibaren geniş kitlelere yaygınlaşacağını umuyoruz” dedi.

Bahçesine yapılan dikim faaliyeti ile Milas’ta bir ilki gerçekleştirmede öncü rol oynamış olmanın önemli olduğunu belirten arazi sahibi ve aynı zamanda Ahmetçavuş-Hayıtlı Mahalle Muhtarı Ayhan Demirçivi ise, bu konuda Fransa’nın, Avrupa’nın en önemli lavanta üreticisi konumunda ve dünyanın da ilk 3 tarım ihracatçısı arasında yer aldığına dikkat çekerek;

 

 

“Lavanta üretimi konusunda yine, komşumuz Bulgaristan’ın bu ürünü çok iyi değerlendirdiğini, Avrupa pazarında söz sahibi olduğunu biliyoruz. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz böyle bir teklifle bana geldiklerinde hiç düşünmeden kabul ettim. Sürecin başından beri birlikte hareket ediyor, her aşamayı büyük bir dikkatle izliyoruz. Bu bir dönümlük alan deneme amaçlıdır, inanıyorum ki pazar sorunu çözümlenirse, gelecek yıllarda ilçemizde Lavanta yetiştiriciliği istenilen düzeye gelecek ve çiftçimizin yeni gelir kapısı olacaktır” dedi.

Her zaman ilklerin zor olduğunu belirten Milas Kaymakamı Eren Arslan ise, hem arazi sahibi Demirçivi’yi, hem de Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Arslan ve personelini kutlayıp şunları söyledi:

“İlkler her zaman zordur. Süreçte nelerle karşılaşacağınızı tam anlamıyla bilemez, tahmin edemezsiniz.Ancak titiz ve dikkatli bir çalışma, gereken önem ve emek verildiğinde sonuç istenilen ölçülerde olur.Dolayısıyla bu konuda bir ilki gerçekleştirmek hem zor, hem de sorumluluk isteyen bir konudur.Elbette sizler gibi en azından Menteş Mahallesi sakinleri de Lavanta bitkisinin nasıl yetiştirildiğini, nasıl hasat edileceğini ve satış yöntemini yakından takip edecektir.Muhtarımızın da dediği gibi, bölgede Lavanta üretimi arttığında, pazar sorunu da ortadan kalkacaktır.Halkımızın klasik ürünlerin yanında böyle alternatif sanayi ürünleri ekimine de ilgi duyması, hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır.Ancak bölgemizde henüz yeterince bilinmiyor.Lavanta üretiminin ucuz olması ve fazla gelir getirmesi, ilçemiz üreticileri için alternatif ürün olma özelliğini taşıyacaktır.Çünkü bildiğimiz kadarıyla Lavanta bitkisi; kozmetik, tıp, parfümeri, bitkisel çay gibi birçok alanda kullanılıyor.Kokusunun yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği olduğunu da uzmanlar söylüyor. Umarım her şey yolunda gider, hem çiftçimiz kazanır, hem de bölgemiz ve ülkemiz.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık