Lavanta üretimi için ikinci deneme Milas’ta …

Adem KANKAYNAR -

Lavanta üretimi için ikinci deneme Milas’ta …

Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, ilçemize bağlı Menteş mahallesindeki bir dönümlük arazide, Lavanta bitkisi yetiştirme çalışması başlatıldı. Ahmetçavuş-Hayıtlı Mahalle Muhtarı Ayhan Demirçivi’ye ait arazide yetiştirilmek istenen Lavanta, Muğla genelinde ilk kez Seydikemer’de denenmiş ve yüksek oranda verim alınması nedeniyle bu kez ilçemizde denenmeye başlandı.

 

Tarım gelirlerini ve ürün çeşitliğini artırmak amacıyla lavanta yetiştiriciliğini tarla denemesi ile tanıtma çalışmalarına başlayan Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Milas Kaymakamı Eren Arslan'ın desteğiyle ilçemiz Menteş mahallesinde bir dönümlük arazide ilk uygulamayı başlattı.

Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan ve Ziraat Mühendisi Melike Kaya’nın katkılarıyla 1600 kök lavantayı ilçemize kazandırmanın mutluluğu yaşanırken, Ahmetçavuş-Hayıtlı Mahallesi Muhtarı Ayhan Demirçivi de, ilçemizde ilk kez denenen Lavanta bitkisinin, gelecekte en önemli geçim kaynaklarından biri olacağını söyledi.

Bahçesine yapılan dikim faaliyeti ile Milas’ta bir ilki gerçekleştirmede öncü rol oynamış olmanın önemli olduğunu belirten Demirçivi, “Fransa bu konuda Avrupa’nın en önemli lavanta üreticisi konumunda ve dünyanın da ilk 3 tarım ihracatçısı arasında yer alıyor. Yine, komşumuz Bulgaristan’ın bu ürünü çok iyi değerlendirdiğini, Avrupa pazarında söz sahibi olduğunu biliyoruz” derken, Milas İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan da, “Halkımızın klasik ürünlerinin yanında böyle alternatif sanayi ürünleri ekimine de ilgi duyması, hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Alternatif sanayi ürünlerinin en önemlilerinden biri olan Lavanta, dünyanın her yerinde yetişiyor. Anavatanı Provence olarak bilinen Lavanta, Türkiye’de en fazla Isparta da yetiştiriliyor. Ancak bölgemizde henüz yeterince değerlendirilemiyor. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Milas’ta tarım sektörüne alternatif bir ürün olarak katkı yapabilecektir. Lavanta üretiminin ucuz olması ve fazla gelir getirmesi, ilçemiz üreticileri için alternatif ürün olma özelliğindedir. Lavanta gibi bitkilerin Milas’ta yetiştirilerek bölgeye görsellik kazandırması turizm açısından da önemli bir kazanım sağlayabilmektedir. İlçemizin hem tarım hem de turizm bölgesi olması bakımından lavanta gibi aromatik ve peyzaja uyumlu bitkilerin yetiştirilmesinin ilçemize pozitif katkı yapabileceğini düşünmekteyiz” dedi.

Lavanta bitkisi; kozmetik, tıp, parfümeri, bitkisel çay gibi birçok alanda kullanılırken, migren ve astım hastalıklarında kullanılıyor. Kokusunun yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliği olduğu bilinen lavantanın, kokusuyla vücuda kuvvet ve ferahlık verdiği belirtiliyor. Cilt hastalıklarına da iyi geldiği belirtilen lavantanın romatizma şikâyetlerini hafiflettiği de uzmanlar tarafından dillendiriliyor ...

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık