Madencilikte yeni dönem!

ÖNDER Haber /Adem KANKAYNAR

Madencilikte yeni dönem!

Geçen yıl açıklanan “Milli Enerji ve Maden Politikası” ile madencilikte yeni bir dönem başlıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Madenin işlenmesi için gerekli bütün teknolojik altyapı ve yatırımların artık ülkemizde yapılmasına karar verildi. Bundan sonraki dönemde maden sahalarımız, yarı mamul ve nihai ürün üretecek fabrikaların kurulması şartıyla ihale edilmeye başlanacak” dedi.

Artık madenlerimiz sadece hammadde olarak üretilmeyecek. Öncelikle sektörde Ar-Ge ve teknoloji merkezi bir yapıya geçilecek. Bugüne kadar Türkiye’de çıkarılan mineraller, nadir elementler ya da stratejik elementler yurt dışına satılıyor, işleniyor ve biz onu çok daha fahiş bir bedelle yurt dışından ithal ediyorduk. Artık böyle olmayacak. Madenin işlenmesi için gerekli bütün teknolojik altyapı ve yatırımların artık ülkemizde yapılmasına karar verildi. Maden sahalarımız, yarı mamul ve nihai ürün üretecek fabrikaların kurulması şartıyla ihale edilmeye başlanacak.

 

Muğla...

Muğla, maden potansiyeli bakımından zengin bir il ve bunların başında mermer, feldispat, krom ve linyit geliyor. Muğla ili, hem mermer üretimi hem de mermer işletmeciliği bakımından ülkemizdeki önemli illerden biri ve mermer üretim ve işletmeciliği ilimiz ekonomisinde önemli bir yer tutuyor. Güllük limanından değişik ülkelere mermer ihracatı yapılıyor. Muğla’daki diğer endüstriyel hammadde kaynakları ise, çoğu ilçemiz Milas’tan çıkarılan başta feldispat, diyasporit ve kükürt olmak üzere, kireçtaşı, dolomit, manyezit, kum-çakıl, grafit ve çimento hammaddeleri olarak sayılabilir.

İlçemizin faal maden ocakları dışında bilgi dahilindeki maden varlığının, yeni uygulamayla birlikte ne gibi ekonomik getiri - çevresel götürü gündemleri oluşturacağı ise bir başka haberin konusu …

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık