MAYBİR’den Milas Ziraat Odası’na ziyaret

Adem KANKAYNAR -

MAYBİR’den Milas Ziraat Odası’na ziyaret

Kısa adı MAYBİR olan Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği, 2017 yılının son Yönetim Kurulu Toplantısını MİTSO Toplantı Salonu’nda yaptı. Aralık ayı olağan toplantısının ardından MAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin ve Yönetim Kurulu Üyeleri Kerim Şahin, Hasan Hüseyin Aydın, Ümmet Çoban, Hasan Koyuncu ve Turgut Uysal, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’yı ziyaret ettiler.

 

“Çam balı üretiminde dünyanın merkeziyiz”

Ziyarette ilçemiz ve ilimiz genelindeki çam balı üretimi, pazarlama ve markalaşma konularına dair önemli açıklamalarda bulunan MAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin, “Dünyadaki çam balı üretiminde Türkiye, yüzde 92’lik bir oranla adeta dünyanın merkezi durumundayken, bu oranın yüzde 70’lik bir bölümü ise Muğla’dan karşılanıyor. Yüzde 70’lik kısmın yüzde 30’unu ise Milas ilçemiz tek başına karşılıyor.

İl genelinde yaklaşık 75 bin hektarlık bir alanda, 1100 civarındaki üyemizle yılda 20 bin ton civarında ürettiğimiz bu balı hem yurtiçinde hem de yurtdışında pazarlamaya çalışıyoruz. Bu konuda önemli sorunlarımız var. Her şeyden önce Gıda kodeksine uygun, barkot sistemini yaygınlaştırarak ürettiğimiz balımızın kendi kimliğini oluşturmalıyız. Bu noktada yıllardır sürdürdüğümüz çok ciddi araştırma ve üniversitelerin işbirliğinde yürüttüğümüz çalışmalar var. Marka değerini kazanmış, ülke genelindeki marketlerde tüketiciye sunmanın yanında, asıl yapılması gereken daha fazla miktarda çam balını bir ihraç ürünü haline getirmeliyiz” diyerek, çam balı üretimi konusunda Muğla’nın genel bir haritasını çıkardı.

 

“Tanıtım konusunda eksiklerimiz var”

Çam Balı Coğrafi İşaretini almak için yoğun bir çabanın içinde olduklarına vurgu yapan MAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin, “Elimizde çok değerli bir ürünümüz var ancak bunun gerektiği gibi tanıtımını yapamıyoruz. Bu tanıtımı Muğla genelinde yapmanın pek bir önemi yok, önemli olan yurt genelinde bu tanıtımı yapmak. Ancak her üyeden yıllık alınan 90 liralık aidat ile düşündüğümüz tanıtımı yapmak da pek mümkün değil” dedi.

 

“Devlet desteği şart”

10 yıla yakın bir süredir, Türkiye’deki birçok üniversite ile ortaklaşa bilimsel çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Şahin, “Bu noktada kimi zaman ekonomik yönden yetersiz kalıyoruz. Hazırladığımız projelerin uygulanması için devlet desteğine ihtiyaç var. Çünkü yerel ve kendi öz kaynaklarımızla bu projeleri uygulama şansımız yok. Bu noktada ilimiz yöneticileri ve milletvekillerimizle sürekli görüşüyor ve taleplerimizi iletiyoruz” dedi.

 

‘Sahte Bal’la mücadele!

Hemen her üründe olduğu gibi çam balının da sahtesinin üretildiğini ve tüketiciye gerçek çam balı olarak satıldığını belirten Şahin, “Bu konuda birlik olarak bizim denetim yetkimiz yok. Yani sahte ürünle karşılaşsak bile ürüne el koyma, ceza kesme gibi bir yetkimiz yok. Bu konuda tek yetkili kurum, il ve ilçelerdeki Gıda Tarım ve Hayvancılık müdürlükleridir. Böyle bir durumla karşılaştığımızda bizler ancak ilgili makamlara ihbarda bulunuyoruz. Nerede ve nasıl üretildiğini bilmediğimiz, dahası şurubu bal diye şişeleyip satanlarla gerçekten ciddi bir mücadele veriyoruz. Kendi üreticilerimizin haklarını korumak, her yıl daha da artan maliyetlerle boğuşan arıcımızın para kazanmasını sağlamak bizlerin görevi, fakat bizlerin de görev, yetki ve sorumlulukları yasalarla belirlenmiştir” diyerek, verilen mücadeleyi örneklerle anlattı.

 

Milas Ziraat Odası’na işbirliği teklifi

“Ziyaretimizin bir nedeni de, Milas Ziraat Odası ile işbirliği yapmak” diyen MAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’dan, yeni yapılan hizmet binası önündeki yöresel ürünlerin satışa sunulacağı marketten, çam balı için reyon talep etti.

Milas Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Atıcı ise, birlikte çalışmaktan mutluluk duyacaklarını, kurumlar arasında bu tür işbirliklerinin her zaman yarar sağlayacağını belirterek; “Ancak bu talebi yönetim kurulumuzda değerlendirerek, düşünülen işbirliğinin çerçevesini belirlememiz gerekiyor” dedi. 

 

“Milas Ziraat Odası bölgede örnek bir kuruluş”

Kısa bir süre önce tamamlanarak Milaslı çiftçilerimizin hizmetine sunulan Milas Ziraat Odası yeni hizmet binasının, Milas’a yakışan bir yatırım olduğunu belirten MAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin, “Bu tür yatırımlar, kurumsallaşma adına önemli bir adımdır. Ziraat Odası Başkanımız Sayın İsmail Atıcı ve yönetim kurulu üyeleri, büyük bir özveride bulunarak böylesi bir binayı Milaslı çiftçilere kazandırmışlardır. Her ne kadar bugünkü şartlarda kentin dışındaymış gibi görünse de, bir süre sonra eminim kent merkezinin ortasında kalacaktır. Gelişen ve büyüyen Milas için ne kadar önemli bir yatırım olduğu önümüzdeki süreçte daha iyi anlaşılacaktır. Bu anlamda örnek teşkil eden Ziraat Odası yönetimimizi kutluyoruz” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık