Oktay ÇAYIRLI -
Mumcular Barajı’ndan başlayarak Milas - Bodrum karayolu üzerinde bulunan Tuzla Sulak Alanı’na kadar uzanan Kavaklar Boğazı Deresi, diğer adıyla Mazı Çayı ve çevresindeki canlı yaşamı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya… Vatandaşlar, yetkililerden, koruma altındaki tabiat varlığının acilen kurtarılmasını talep ediyor…
Balık ve kuş türleri
tehlike altında
Ramazan Kubilay Pakkan adlı vatandaş, Tuzla Sulak alanının 2001 yılında İmportant Bird Area tarafından dünyaca önemli kuş alanı olarak belirlendiğini, 2004 Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından koruma kapsamına alınarak yönetim planı yapıldığını belirterek, "Ramsar Sözleşmesine aday Sulak Alan, 380 hektarlık alanı kapsar ve her yıl 3000 civarında flamingoya ev sahipliği yapmakta. Burada 118 ayrı kuş türü üreme yapıyor. Ziyaretçi kuşlarla birlikte 250'ye yakın kuş türü her yıl bölgeye geliyor. Bu koruma alanı içinde bulunan Mumcular Barajından Boğaziçi mahallesine kadar uzanan Kavaklar Boğazı Deresi, yani Mazı Çayı kuruma tehlikesi altında. Bu derede yaşayan balık, kaplumbağa ve değişik kuş türleri ölüm tehlikesi altında" dedi.
Ölüme terk edilmesi
çok üzücü
Bu bölgeye sulama ve kullanım suyu sağlayan Mumcular Barajı’ndan Mazı Çayı’na su bırakılması yönünde yetkililerden sözlü olarak talepte bulunduklarını fakat bir sonuç alamadıklarını da dile getiren Pakkan, "Böyle bir doğa koruma alanının bu şekilde ölüme terk edilmesi çok üzücü bir durum. DSİ Müdürlüğü'nün buraya ekonomik olmadığı için su takviyesi yapmaması, bu barajın yapılma amacının dışına çıkıldığını göstermekte. Kış aylarında barajda bulunan fazla suların kontrolsüz tahliyesi yüzünden birçok tarım arazisi sular altında kalıp mahsul kayıplarına sebep olunmakta, yaz aylarında ise sadece ticari hedefler güdülerek hareket edilmekte ve yine çiftçiler susuz bırakılıp bu dere boyunda yaşayan birçok canlının ölümüne sebebiyet verilmekte. Bizlerin vergileriyle kurulan bu barajın bize faydalı olması gerekirken ne amaçla faaliyet gösterdiğini anlamıyoruz. Bu konunun en kısa sürede daha fazla canlı ölmeden bir çözüme ulaşacağına içtenlikle inanmaktayım" dedi.
Ramazan Kubilay Pakkan, konuyla ilgili olarak Muğla Valiliği, Milas Kaymakamlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ne dilekçeler verdiğini fakat henüz dilekçelerine cevap verilmediğini de sözlerine ekledi.