MENTEŞE KENT KONSEYİ’NDEN KARABAĞLAR AÇIKLAMASI 

Karabağlar Yaylasında kömür sondajı yapıldığı haberleri üzerine, dün Menteşe Kent Konseyi’nin çağrısıyla, saat 12:30’da, Muğla’nın dört bir yanından gelen Kent Konseyleri ve çevre örgütleriyle vatandaşlar, Karabağlarlar Yaylası kahveler bölgesinde buluştu. Ellerinde kömüre karşı pankart ve dövizler taşıyarak sondajın yapıldığı yere gidilerek, bu çaba protesto edildi.

MENTEŞE KENT KONSEYİ’NDEN  KARABAĞLAR AÇIKLAMASI 

Eylem sonrasında, Menteşe Kent Konseyi, basına ve kamuoyuna bir duyuru yayınladı. Duyuru şöyle:

“Bildiğimiz gibi, 26.08.2019 Pazartesi günü, yöre halkının dikkati ve sorumlulara bildirmesiyle; Evliya Çelebi’nin yüzlerce yıl önce ‘’bir benzeri yok’’ dediği, asırlık ağaçları, suları ve yemyeşil doğası ile ülkemizin en güzel yaylalarından olan, aynı zamanda üçüncü derece doğal ve kentsel sit alanı Karabağlar Yaylası, Sece Yaylası, Yaraş Soda’yı içine alan geniş bir alanda kömür arandığı öğrenilmiştir. Ayrıcayapılacak sondajlar ve ortaya çıkacak sonuçlara göre  bu bölgelerde işletme ruhsatları verilebileceği bilgisine de ulaşılmıştır.

Oysa, bYapılacak olan yeni sondajların sonucunda da Karabağlar,Sece,Yaraş ve muhtemelen Ula-Gölcük bölgelerinde ortaya çıkan sonuçlar kayıt altına alınarak yeni maden işletme ruhsatları verilebilecek.Yapılacak olan yeni sondajların sonucunda da Karabağlar,Sece,Yaraş ve muhtemelen Ula-Gölcük bölgelerinde ortaya çıkan sonuçlar kayıt altına alınarak yeni maden işletme ruhsatları verilebilecek.aşta kömür olmak üzere fosil yakıtların doğaya ve insan sağlığına geri dönüşsüz zararlar verdiği bilinmektedir. Bu nedenle dünyanın gelişmiş ülkeleri doğayı tahrip eden, vatandaşının sağlığını bozan kömür arama tekniklerinden uzaklaşmakta,kömür kullanımını giderek azaltmakta ve de yakın gelecekte sıfırlamaya çalışmaktadır.

Durum böyleyken, başta güneş olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarından son derece zengin olan ülkemizde, her geçen gün yeni kömür arama ruhsatlarının verilmesi anlaşılır gibi değildir.

Yatağan ve köylerinde yaşanan doğa katliamları, sağlık sorunları, insanların yüzlerce yıldır yaşadığı topraklardan taşınmak zorunda bırakılması hepimizin malumudur.

Muğla’nın kalbinde, şehir merkezinde bulunan ve de Anadolu’nun tek çukur yaylası özelliğiyle ülkemizde tek olan Karabağlar Yaylası Üçüncü Derece Doğal ve kentsel sit alanıdır ve koruma altındadır. Binlerce insanın yaşadığı; hem doğal hem de sosyal yaşamın devam ettiği, aynı zamanda önemli bir tarım bölgesidir. Doğanın ve yaşamın bu kadar uyumlu olduğu, sadece ülkemizde değil Dünya’da örnek gösterilen nadide bir alandır.

1000’den fazla anıt ağacıyla, endemik bitkileriyle, yüzyıllardır duran kahveleriyle, yayla bülbülleri ve kavunuyla yayla bülbülleriyle, yayla kavunuyla, 19’uncu yüzyıldan kalma kahveleriyle, göç çiçeğiyle, irimleri ve kesikleriyle, ahşap evleriyle, geleneksel mimarisiyle bizlere geçmiş nesillerin en güzel emaneti bizim de geleceğe bırakacağımız mirasımızdır. , irimleri, kesikleri, geleneksel mimarisi ve ahşap evleri ile atalarımızın, çocuklarımıza ve gelecek nesillere bırakmamız için bize bıraktığı bir emanettir.

Karabağlar Yaylası’nın kömür havzası haline getirilmesi demek; ayrıca içinde barındırdığı mevcut göllenme alanı sayesinde beslediği yeraltı su havzalarının yok olması anlamına da gelecektir. Bu nedenle; sadece Yayla’nın değil bölgedeki tüm yeraltı su kaynaklarının da kurumasına sebep olunacağının farkına erkenden varılması gerekmektedir. Su kaynaklarının kaybedilmesi, bölgedeki tarımın sona ermesi ve içme suyu kaynaklarında sorunlar yaşanmasına neden olacaktır. Bu bölgede yaşayan binlerce insanın topraklarından edilmesi ise başlı başına sosyolojik bir soruna sebep olacaktır.Bu eşsiz doğa harikası yerin, kömür veya herhangi bir maden arama bahanesiyle talan edilmesine kesinlikle karşıyız. Bu bölgede kömür veya başka bir maden içinarama izni verilmesi; yeraltı su havzalarınınyok olmasına neden olacak, bu bölgede yaşayan ve tarımla hayatını kazanan binlerce insanın ekmeğinden olması yanında bu insanların, Yatağan’da yaşandığı üzere, topraklarından edilmesi çok önemli sosyolojik sorunlar yaratacaktır.

Değerli hemşehrilerimiz,  kamuoyuna yansıyan bazı açıklamalarda, yörede sadece araştırma amaçlı sondajlar yapıldığı belki de madene rastlanmayacağı bildirilmektedir. Öncelikle şunları sormak isteriz:

Ya bulunursa ne yapılacaktır?

Bu eşsiz güzellikteki bölge delik deşik mi edilecektir?

Burada yaşayan binlerce insan yerinden yurdundan mı edilecektir?

Bu sondajların sonucundan bağımsız olarak ve aranan maden ne olursa olsun, bu bölgenin akla getirilmesinin dahi kabul edilemez olduğunu üstüne basa basa vurguluyoruz.

Akıl ve vicdan sahibi hiçbir Muğla’lı, yaşadığı şehrin doğa harikası mirasının yağmalanmasına kesinlikle izin vermeyecektir. İlkel yöntemlerle kömür aramak yerine, tüm dünyada olduğu gibi başta güneş olmak üzere yenilenebilir kaynaklara yönelmeliyiz. Bunların da yeri kesinlikle başta Karabağlar Yaylası olmak üzere Muğla’nın eşsiz güzellikteki yaylaları değildir ve de hiçbir zaman olmamalıdır.

Son olarak, Muğla kamuoyunda oluşan olağanüstü ve haklı tepkiler sonucu sondaj çalışmalarının, tekrar değerlendirilmek üzere, durdurulduğu açıklanmıştır. Çalışmaların durdurulması olumlu olsa da kesinlikle yeterli değildir. Başta Karabağlar yaylası olmak üzere bölgemizde kömür veya herhangi bir maden arama faaliyetleri sonlandırılmalı ve bu konu tekrar açılmamak üzere sonsuza dek kapatılmalıdır.

Bu konudaki gelişmeler tarafımızca son derece dikkatli bir şekilde takip edilmeye devam edilecek olup, konuyla ilgili olarak 02.09.2019 Pazartesi saat:18.00’de Konakaltı Kültür Merkezinde Muğla halkının ve tüm tarafların katılacağı bir forum düzenlenecektir. Tüm halkımızı bekliyoruz.

Saygılarımızla,Menteşe Kent Konseyi"

Editör: Şahin ŞAHİN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık