“Meşe Palamudu Ekim Seferberliği” başlatıldı

Oktay ÇAYIRLI -

“Meşe Palamudu Ekim Seferberliği” başlatıldı

TEMA Vakfı Milas gönüllülerince Milas Kaymakamlığı ve Milas Belediyesi’nin desteğiyle ilçemizde “Meşe Palamudu Ekim Seferberliği” başlatıldı… “Doğa için umut, her mahalleye palamut” sloganıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, önümüzdeki günlerde ilçemizin 132 mahallesindeki uygun yerlere dikilmesi amacıyla yaklaşık 1000 adet meşe palamudu tohumu minik TEMA’cılar tarafından toprakla buluşturuldu…

Anadolu, İran, Suriye ve Yunanistan’da doğal yayılış gösteren meşenin yaklaşık 300 türü bulunan, ülkemizde ise 18 türü olan meşe ağacını yaygınlaştırmak, yeşil alanları genişletmek, toplumdaki ağaç sevgisini geliştirmek toprak, su ve doğal kaynakların korunması amacıyla TEMA Vakfı Milas gönüllülerince Milas Kaymakamlığı ve Milas Belediyesi’nin desteğiyle ilçemizde “Meşe Palamudu Ekim Seferberliği” başlatıldı.

 

132 mahalleye palamut

Meşe Palamudu tohumlarını toprakla buluşmasını sağlamak amacıyla Milas Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne ait Üretim Tesisleri’ne gelen Merkez İlkokulu TEMA Sınıfı öğrencilerine Milas Belediye Başkan Yardımcıları Zeynep Mat ve Faik Karagöz de eşlik ettiler.

Yapılan çalışma hakkında bilgi veren ve “Doğa için umut, her mahalleye palamut” sloganıyla yola çıkarak kampanya başlattıklarını belirten TEMA Vakfı Milas İlçe Sorumlusu Mehmet Nergiz, “Toplumsal bir katılımla meşe ağacının yaygınlaşmasını sağlayarak erozyonu azaltmak, su kaynaklarını çoğaltmak amacıyla TEMA Vakfı Milas gönüllülerimizce Milas Kaymakamlığı ve Milas Belediyesi’nin desteğiyle ilçemizin 132 mahallesine meşe palamudu dikmeyi hedefliyoruz” dedi.

 

Erozyonu engelleyen

bir

ağaç türü

Proje kapsamında dikilmesi planlanan meşe ağacının, ülkemizde kolay yetişen bir tür olduğunu da ifade eden Nergiz, “Meşe ağacı Türkiye’nin her yerinde çok kolay yetişip hızla büyüyen, toprak ayırt etmeyen ve toprağı sımsıkı tutan kökleri sayesinde erozyonu engelleyen bir ağaç türüdür. 3 metreden 25 metreye kadar büyüyebilen bu bitkinin gövdesi önceleri düz sonraları ise derin yarıklara sahip pürüzlü bir yapıdadır. Yaprakları genelde el ayası büyüklüğünde olan palamut ağacının kökleri oldukça geniş yayılış gösterebilmekte. Kökleri derinlere doğru uzanan palamut meşesinin ülkemizde yayılış gösteren hemen hemen 30 türü bulunmakta. Hiç ayrım yapmaksızın bu 30 türün meyvelerine de Palamut denmektedir. Ancak bu şifalı bitkilerden sadece 2 – 3 türünden palamut elde edilmekte” dedi.

 

Tohumlar

tüplere ekildi

Minik öğrenciler tarafından Meşe Palamudu tohumlarının tüplere ekilmesinin ardından öğrencilere çeşitli kırtasiye malzemeleri ve kitaplardan oluşan hediyeler verildi.

Ekilen Meşe Palamudu tohumlarının fidana dönüşmesinin ardından bu fidanlar, ilçemizdeki mahallelerde uygun alanlara dikilecek.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 1

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık