Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Metin Ergun’dan Dalaman’daki TİGEM arazileri için soru önergesi

Metin Ergun’dan Dalaman’daki TİGEM arazileri için soru önergesi
  • 20 October 2021, Wednesday 9:29

İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof.Dr. Metin Ergun, Dalaman’daki verimli TİGEM arazilerinin Turizm amaçlı kamulaştırma çalışmaları nedeniyle, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle, TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

Ergun’un önergesi şöyle:

“Muğla ilimizin Dalaman ilçesinin Kapıkargın Mahallesinde bulunan 152 ada 2 parsel numaralı arazi ile ilgili bazı iddialar kamuoyuna yansımış durumdadır. Bu arazinin büyük bir kısmının turizm amaçlı değerlendirilmesi için bedeli Bakanlığınız bütçesinden karşılanarak kamulaştırma çalışmaları kapsamında bedel tespit araştırmalarının yapıldığı iddia edilmektedir.

Söz konusu arazinin büyük kısmında buğday ekimi yapılması ve farklı tarımsal ürünlerin de yetiştirilebilmesine uygun olması göz önünde alınarak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce hazırlanan raporun yüksek fiyat gösterildiği ve bunun üzerine Bakanlığınız tarafından iade edilerek düzeltilmesi kararı alındığı da bu iddialar arasındadır. Bakanlığınızın, bu iddialar karşısında bazı hususları açıklığa kavuşturması gerekmektedir.

Bu bilgiler ışığında:

  1. Yukarıda ifade edilen Bakanlığınızın kamulaştırma girişimi ile ilgili olarak ortaya atılan bu iddialar doğru mudur?
  2. Eğer bu iddialar doğruysa; Bakanlığınızca Kıymet Takdir Komisyonu’nun belirlediği rakamın yüksek bulunmasının gerekçesi nedir?  Bakanlığınız bu konuda Kıymet Takdir Komisyonu dışında herhangi bir kurum ya da kuruluşa bir bedel tespiti yaptırmış mıdır, yaptırdıysa hangi kurum ve kuruluşlar hangi fiyatları belirlemiştir?
  3. Bu iddialar doğrultusunda Bakanlığınızın söz konusu arazinin kamulaştırmasındaki gayesinin “turizm amaçlı kullanım” olduğu belirtilmektedir. Bu kapsamda söz konusu iddia doğruysa, Bakanlığınız kamulaştırmadan sonra nasıl bir yol haritası izleyecektir, arazinin turizm tesislerine tahsisi nasıl olacaktır?
  4. Eğer Bakanlığınız nezdinde böyle bir girişim varsa; söz konusu arazinin turizm amaçlı kullanımının yaratacağı çevresel etkiler için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılmış mıdır, eğer yapıldıysa “ÇED olumlu” kararı alınmış mıdır?
  5. Bakanlığınızın böyle bir kamulaştırma girişimi doğruysa; söz konusu araziyi turizm amaçlı kullanma politikası belirlendikten sonra bölgedeki yerel yönetimlerden, sivil toplum kuruluşlarından veya bölge halkından herhangi bir görüş alınmış mıdır, alındıysa ne yönde görüş beyan etmişlerdir?”
Editör: Celal DURGUN
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis