“Milas, 2030’lu yıllarda dünyanın bir numaralı kültür turizmi merkezi olur!”

Adem KANKAYNAR -

“Milas, 2030’lu yıllarda dünyanın bir numaralı kültür turizmi merkezi olur!”

Bu yıl 42’ncisi 16 - 21 Nisan 2018 tarihleri arasında kutlanmakta olan Turizm Haftası programı kapsamında, Milas Kent Konseyi’nin girişimiyle düzenlenen “Milas’ın Turizm Arzının Değerlendirilmesi” konulu panelde; ilçemizin turizmdeki potansiyeli, halkın turizme bakış açısı, mevcut kültürel varlıklara ne kadar sahiplenildiği gibi konular ele alındı.

Paydaşları arasında Milas Kaymakamlığı, Milas Belediye Başkanlığı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü ve Milas Kent Konseyi’nin bulunduğu panele; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Milas Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyeleri ve Öğretim Görevlileri, Milas Belediye Başkan Yardımcıları Zeynep Mat ve Faik Karagöz, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük ve Kent Konseyi üyelerinin yanı sıra ilçemiz merkezindeki kurum amirleri ve bazı mahalle muhtarları katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük; “42’nci Turizm Haftası kapsamında; Milas Kaymakamlığı, Milas Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Milas Kent Konseyi tarafından ortaklaşa düzenlenen Milas’ın turizm arzının değerlendirileceği panele hepiniz hoş geldiniz. İçinde yaşadığımız bu güzel coğrafyaya ne katabiliriz, yaşadığımız yerin öne çıkan sorunları ve daha birçok konuyu, ilçemiz yöneticileriyle paylaşıyoruz. Öte yandan onların yaptıkları icraatlara da destek olmak için çaba harcıyoruz.Çünkü yaşadığımız yerdeki olaylara karşı duyarsız kalamayız, kalmamalıyız. Bu anlamda toplumdan bize yansıtılan her şeyi Kent Konseyi Yürütme Kurulumda konuşuyor, süzgeçten geçiriyor ve yapılması gerekenlerle ilgili adımlar atıyoruz. Bugünkü panel etkinliğimiz de bu düşüncemizin bir sonucudur” diyerek, bugüne kadar Milas Kent Konseyi’nin etkinliklerine katkıda bulunan, destek olan kurum ve kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine teşekkür etti.

Kent Konseyi Başkanı Günlük, konuşmasının sonunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar’ı kürsüye davet etti.

Rektör Harmandar, Milas’ın ve Milaslıların kendisinde ayrı bir yeri olduğunu belirterek konuşmasına başladı ve şöyle devam etti:

“Milas, her bakımdan çok zengin bir ilçe fakat bugüne kadar bu zenginliklerini yeteri kadar tanıtamamış… Muğla denilince akla tarımdan turizme, madenden balıkçılığa birçok şey geliyor. İşte bugün, bu zenginliklerden belki de en önemlisi olan turizmi konuşuyoruz. Fakat turizm denilince akla, maalesef otel geliyor. Deniz-Kum-Güneş geliyor. Oysa artık dünyanın gündeminde bu üçgenin dışında kültür turizmi var. Çünkü insanlarda geçmişe duyulan, asırlar öncesi yaşamış medeniyetlere karşı bir ilgi ve alaka var. Başta Milas olmak üzere Muğla, her köşesi de kültür varlıklarıyla dolu bir kent… Hal böyle olunca Muğla’ya sadece yaz aylarında değil, diğer mevsimlerde de dünyanın dört bir tarafından insanların gelmesini sağlamamız gerekiyor. Böylelikle iç ve dış turizmi yılın 12 ayına yaymamız, bütün olarak ilimizin turizmden daha fazla pay almasını sağlamamız gerekiyor. Bunun için atılan adımlar yok değil, ama yöre halkı olarak tam anlamıyla ne yapmamız gerektiğini de bilmediğimizi söyleyebiliriz.

Öncelikli olarak kültür varlıklarımıza yöre halkının sahiplenmesi, koruması gerekir. Sonrasında yöneticiler bu varlıkların tanıtımı için çeşitli projeler üreterek hem yaşamasını, hem de tanıtımını sağlamalılar.

Üniversitemizde bu dönem, turizm bölümünde okuyan 7 bin 500 öğrencimiz var. Bunların bir kısmı 4 yıllık fakültede, bir kısmı 2 yıllık meslek yüksekokulunda, bir kısmı da yüksek lisans öğrencisi olarak eğitimlerini sürdürüyor. Sayı olarak bölge için azımsanmayacak bir sayı, dahası nitelik bakımından da iyi bir eğitim aldıklarını söyleyebiliyoruz. Çünkü bu bölümün öğrencileri hem kolay iş buluyor, hem de yüksek rakamlarda maaş alıyorlar. Dolayısıyla bu konuya biraz daha ciddi bir şekilde eğilmemiz gerekiyor.”

Rektör Prof. Harmandar, konuşmasının sonunda 22 Mayıs tarihinde görev süresinin dolacağını ve emekliye ayrılacağını belirterek, “Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yine aranızda olacağım” dedi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Harmandar’ın ardından, panelin moderatörlüğünü yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çeken ile birlikte, aynı fakülteden üç öğretim üyesi, Doç. Dr. Gökhan Ayazlar, Doç. Dr. Savaş Artuğer ve Dr. Öğr. Gör. Uğur Çalışkan davet edilerek panele geçildi.

Moderatör Çeken, birçok medeniyete başkentlik yapmış bir yerde böyle bir panelin düzenlendiğine vurgu yaparak, “Dünyadaki turizm sektörüne baktığımızda, yüzde 4.2’lik bir büyüme ile en dikkat çekici sektör, turizmdir. Son iki yıldır turizm sektöründe bir krizin olduğunu söylüyoruz. Aslında doğru noktadan baktığınızda böyle bir krizin olmadığını anlıyorsunuz. 1950’li yıllarda dünyada, 25 milyon insan turizmle uğraşırken, 2017 yılında bu rakam bir milyarın üzerine çıktı. Yasal harcamalara baktığımızda ise 1 trilyon, 220 milyar dolar söz konusudur. Bu rakamları başka bir yönüyle değerlendirecek olursak, Dünya Milli Hasılasının yüzde 10’u, her 10 kişiden birinin turizmle uğraştığını görebiliriz. Küresel rekabette sektörler bir yandan kendini yeniler ve geliştirir, diğer yandan da istihdam ettiği personeli yetiştirir. Bunları yaparken, bulunduğu yerin kültürel varlıklarına sahip çıkar, onun korunmasını sağlar ve tanıtımını yapar. Böyle düşünüldüğünde uzun vadeli bir plan olarak görülebilir. Çünkü sektör temsilcileri yatırımlarının karşılığını kısa zamanda almak isterler, fakat plansız-programsız bir işin de geleceği mümkün değildir.

Artık dünyada turizm çeşitliliği ön plana çıkmış, insanlara farklı programlar sunularak, milyonlarca turistin kendi ülkelerine gelmeleri için çaba harcanıyor. Bu çeşitlilik arasında kültür turizmi öne çıkarken Milas, tam da bu alanın merkezidir. Milas’taki turizm farklı, Bodrum’daki farklıdır. Kaldı ki Bodrum turizminin istihdam ayağını da büyük ölçüde Milas sağlıyor.

Milas, bu alanda kendini geliştirebilirse, 2030’lu yıllarda dünyanın bir numaralı kültür turizmi merkezi olur. Çünkü Milas’ta bu potansiyel var. Yöre halkı ve kent yöneticileri bu zenginliği görmeli ve nasıl değerlendirileceği konusunda fikir ve proje üretmelidir” dedi.

Moderatör Doç. Dr. Hüseyin Çeken tarafından yapılan bu açılış konuşmasının ardından; Doç. Dr. Gökhan Ayazlar ‘Yöre halkının turizme yönelik tutumu’, Doç. Dr. Savaş Artuğer ‘Milas’taki turistik değerlerin pazarlanması’ ve Dr. Öğr. Gör. Uğur Çalışkan tarafından ‘Milas Kültür Turizmi ve girişimcilik’ konularında sunum yapıldı.

Her üç panelist de, kendi konularını aktarırken, Milas’ın öne çıkan kültürel varlıklarını, bu varlıkların dünya mirası açısından önemini, sahip olunan bu değerlerin nasıl tanıtılması gerektiğini, hazırlanacak projelerle nerelerden ve nasıl kaynak sağlanacağını anlattılar.

Panelin sonunda Milas Kent Konseyi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Günlük ve katılımcılar tarafından panelistlere birer teşekkür plaketi takdim edildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık