Milas Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısı yapıldı

A. Coşkun EFENDİOĞLU -

Milas Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısı yapıldı
  • 08 November 2017, Wednesday 6:45

Milas Belediye Meclisi’nin Kasım ayı toplantısı, önceki gün saat 14’te Milas Belediyesi Prof. Dr. Aşkıdil Akarca salonunda yapıldı.

10 asıl ve 3 ek gündem maddesiyle toplanan mecliste ağırlık, imar konularıyla ilgiliydi.

Gündemin en önemli iki konusu, Boğaziçi Mahallesi Köy Gelişme Planları ile ilgili Belediye Meclisince alınan 07.12. 2011 tarih ve 2011/242 sayılı Meclis kararının iptal talebinin görüşülmesi ile ilgili hazırlanan İmar Komisyon Raporu’nun görüşülmesi ve 2018’de uygulanacak yeni evsel katı atık tarifeleri konusu idi.

Boğaziçi konusu

Bilindiği gibi Boğaziçi mahallemiz, eski bir yerleşim. Kıyıda olduğu için de Kıyı Kanunu nedeniyle sıkıntılar yaşıyor. Milas Belediyesi’nce daha sonradan yapılan Köy Gelişme Planları, kıyı kanunu sıkıntıları nedeniyle 07.12.2011 tarihli Belediye Meclisi kararıyla durdurulmuştu. O tarihten bu yana, özellikle ilk 100 metrede yer alan yapılara ruhsat verilememekteydi. Özellikle bu bölgede evi ve arsası olan vatandaşlar ise, Milas Belediyesi’nin ilk planındaki gibi ilk 20 metrelik bölümden sonra kalan yerlerde inşaat ruhsatı vermesini talep ediyorlardı. Ancak Kıyı Kanunu çok net olduğu için Milas Belediyesi, o tarihten bu yana, ilk 100 metre içinde kalan bölge için işlem yapmıyor. Vatandaşlar da 2011 tarihli Belediye Meclisi’nin kararının iptal edilerek, işlem yapılmasını talep ediyorlar.

Boğaziçi Köyü Muhtarı İbrahim Köksal ve sorun yaşayan Boğaziçili yurttaşlar, Meclisin bu gündem maddesi konuşulurken söz isteyerek, sorunlarının giderilmesini istediler. Başkan Tokat ise, meclis bittikten sonra konuyu görüşeceklerini belirtti ve gündem maddeleri görüşüldükten sonra hem Boğaziçi muhtarı ve vatandaşlara söz verdi, hem de kendisi açıklamalarda bulundu.

Belediye Başkanı Muhammet Tokat, konuyla ilgili olarak köklü bir çözüm gerektiğini, ancak Milas Belediye Meclisi’nin durdurma kararı sonrasında bu bölgenin planlama yetkisinin Turizm Bakanlığı’na geçtiğini, daha sonra da Büyükşehir Yasası çıkınca, buranın İmar Planını yapma yetkisinin Büyükşehir’e devrolduğunu, dolayısıyla burada yeni imar planı yapılana kadar kendilerinin tasarrufta bulunmalarının mümkün olmadığını belirtti. 2011 tarihli Meclis’in durdurma kararı iptal edilse bile, yeni imar planı hazırlanana kadar, Kıyı Kanunu’nun belirttiği ilk 50 ve 100 metreler için, yasanın öngördüğü şekilde davranmak zorunda olduklarını, başka bazı yerlerde bunun tersine uygulamalar olsa bile, kendisinin yasaya aykırı davranamayacağını belirtti. Soruna çözüm bulunması için Büyükşehir nezdinde girişimlerinin sürdüğünü, Boğaziçi Mahallesi’nin eski yerleşiminin sorunlarının giderilmesi için çalıştıklarını, ancak Kıyı Kanunu kapsamı içindeki yerlerle ilgili olarak yapacak bir şey olmadığını belirtti.

Evsel katı atık tarifeleri

Evsel Katı Atık Tarifeleri ile ilgili olarak, 2018 yılında uygulanacak ücretlerle ilgili Plan ve Bütçe Komisyon Raporu, ek gündemin üçüncü maddesi olarak görüşüldü.

Komisyon raporuna göre uygulanacak ücret tarifesi şu şekilde önerildi:

Köy Yerleşik alanlarındaki konutlarda bağımsız bölüm başına yıllık 98,04 TL, indirimli meskenlerde bağımsız bölüm başına 49,02 TL, devlet okulları, yurtları, okul öncesi öğretim kuruluşları ve her türlü eğitim kurslarında öğrenci başına yıllık 8,75 TL, Resmi kurumların her türlü idari binası, dernek, STK, meslek odalarında kişi başına yıllık 79,35 TL, Sanayi, imalathaneler, üretim yerleri, işletme geliştirme yerlerinde kişi başına yıllık 250 TL, Özel okullar, yurtlar, okul öncesi öğretim kuruluşları, her türlü eğitim kurslarında öğrenci başına yıllık 19,00 TL, 4 ve üstü yıldızlı oteller ve konaklama tesislerinde yatak başına yıllık 132,50 TL., 4 yıldız altındaki her türlü konaklama tesislerinde yatak başına yıllık 66,25 TL, devlet hastanelerinde yatak başına yıllık 172 TL, Özel hastanelerde yatak başına yıllık 250 TL, Restoran, fastfood yeme içme mekanları, café, bar, eğlence mekanları, oyun salaonları, sinema ve gösteri salonları, spor tesislerinde metrekare başına yıllık 15,00 TL, Büfe, market, toptan ve perakende satıcılar, ofisler, bürolar, dernekler, lokaller, STK’ler, servis, satış büroları, teşhir ofisleri, manav, terzi, kasap, butik, kargo dağıtım yerleri için metrekare başına yıllık 7,50 TL, depolar, lojistik istasyonlar için metrekare başına yıllık 4,80 TL, bankalar, super marketler için metrekare başına yıllık 9,00 TL, otopark ve benzeri araç depolama alanları için araç başına yıllık 72,00 TL., Tekne vey at park yerleri, dinlenme alanları gibi yerler için tekne-yat başına yıllık 300 TL, Pazaryeri içerisinde belli surely satış yerleri için metrekare başına yıllık 82,20 TL, Düğün salonları, benzin istasyonları için aylık 250,00 TL, Zeytinyağı fabrikaları için aylık 108,83 TL.

Komisyonun belirlemiş olduğu bu rakamlara, Belediye Meclis Üyesi ve AKP Meclis Grup Başkanı Levent Akyer itiraz etti ve köy yerleşim alanlarındaki ücretlerin % 50 indirimle uygulanmasını talep etti.

Başkan Tokat, bu öneriyi oylattı. Öneri 4’e karşı oy çokluğuyla reddedildi ve fiyat tarifesinin olduğu gibi uygulanması kararlaştırıldı. Ve ardından Başkan Tokat, Meclis çalışmasını sona erdirdi.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık