“Milas Enerji Demokrasisi ve Enerji Kooperatifleri Paneli” yapıldı

A. Coşkun EFENDİOĞLU / Adem KANKAYNAR -

“Milas Enerji Demokrasisi ve Enerji Kooperatifleri Paneli” yapıldı

 

Milas Belediyesi, Milas Kent Konseyi ile Muğla Çevre Platformu tarafından ortaklaşa düzenlenen “Milas Enerji Demokrasisi ve Enerji Kooperatifleri Paneli” 10 Mart Cumartesi günü, Milas Tarım Fuarı alanında yapıldı.

Sabahki bölümü 11’de başlayan panelin açılış konuşmasını Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük yaptı. Yenilenebilir enerjilerin, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son zamanlarda farkına varıldığını vurgulayan Günlük, henüz çok yeni olan ve mevzuatımızda yeni yer almaya başlayan yenilenebilir enerji türlerinden güneş enerjisi konusunda, hem bireysel güneş enerji kurulumları, hem de enerji kooperatifleri konusunda, bu konuda gayret sarfeden iki konuğumuz olduğunu belirterek, sözü konuşmacılara verdi.

 

Ucuz ve temiz enerji

İlk olarak “Güneş Enerjisi Topluluğu”ndan Faruk Telemcioğlu, bireysel kullanıcıların, özellikle evlerinin çatılarına, garajlarına vb. yaptıracakları güneş enerjisi panelleriyle, hem kendi ihtiyaçları olan enerjiyi karşılayabileceklerini, fazlasını da o bölgedeki enerji sistemine satarak gelir elde edebileceklerini belirtti. Bununla ilgili devletin de enerji mevzuatına bu konularda yer vermeye başladığını, hem de gittikçe ucuzlayan güneş enerjisi üretim araçları nedeniyle, bireysel kullanıcıların, örneğin 7-8 yıllık elektrik ücreti tutarındaki bir ilk kurulum maliyetiyle sistemi gerçekleştirdikten sonra, 20 yıl ücretsiz elektrik üretip kullanma hakkına sahip olduğunu vurguladı. Devletin, önümüzdeki dönem, bu konudaki bireysel yatırımları daha cazip hale getirecek teşvikler çıkarmasının da beklendiğini belirten Faruk Telemcioğlu, “Çünkü fosil kaynaklarla üretilen enerji çok daha pahalı. Bu nedenle büyük yatırımcı firmalar da, enerji üretim ve dağıtımı sorumluluğunu taşıyan devletler de, ucuz ve temiz enerjiye yöneliyorlar. Bunların başında da güneş ve rüzgar enerjisi geliyor” dedi.

 

Güneş Enerji

Kooperatifleri

İkinci konuşmacı olarak, Çanakkale’de ilk Güneş Enerji Kooperatifi’ni kuranlardan, “Troya Genç Çevre Derneği” üyesi Oral Kaya ise, enerji kooperatifleri konusunda bilgi verdi. Enerji Kooperatifi kavramının da 2016’dan beri devletin mevzuatına girdiğini belirten Kaya, en az 7 kişinin bir araya gelmesiyle kurulabilen enerji kooperatiflerinin, Ticaret Kanunumuzdaki şirketlerden farklı olarak, elde ettiği gelirler için gelir vergisinden muaf olduğunu belirtti.

Örneğin bir yerleşim birimindeki vatandaşların bir araya gelerek, ya da bir site yönetiminin bir araya gelerek bir güneş enerji üretim kooperatifi kurabileceğini belirten Kaya, kooperatif üyelerinin kendi ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra fazla üretimlerini de devlete satma imkanının olduğunu, bunun çift taraflı sayaçlar vasıtasıyla kolaylıkla tespit edilebildiğini, yani, kooperatif üyelerinin, hem kendi elektriklerini bedavaya getirdikleri gibi, sattıkları elektrikten de para kazanma durumuna geleceklerini belirtti.

Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde de katılımcıların sorularını cevaplama yoluyla, konunun ayrıntıları konusunda da bilgi veren Oral Kaya, enerji kooperatiflerinin, hem temiz ve hem de şu anda dünyadaki en ucuz enerji durumunda olan enerji üretimine bankaların da kredi imkanlarının olduğunu belirterek, bu alanın, son derece gelişmeye açık bir alan olduğunu, pek çok yerde bu farkındalığın artmasıyla, pek çok enerji kooperatifi kuruluşlarının gerçekleştiğini, yakında deneyimlerini birbirlerine aktarabilmenin daha da kolay olacağı bir üst birlikte örgütlenmek için de çalışma sürdürdüklerini belirterek, herkesi bu konu üzerinde ciddiyetle düşünmeye ve faaliyete geçmeye davet etti.

Ve toplantı, katılımcılara teşekkür edilerek sona erdi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık