Milas hem coştu hem de gururlandı!

Adem KANKAYNAR / A. Kemal KAŞKAR -

Milas hem coştu hem de gururlandı!
  • 16 September 2017, Saturday 7:13

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu sene 3’ncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Zurnazen Festifali’nin finali Milas’ta yapıldı. Yurtiçinden ve yurtdışından katılan 18 zurna ustası, Milaslılara keyif dolu ve coşkulu bir akşam yaşattı.

Dibekdere Köyümüzü temsilen, yıllardır büyük bir kültür mücadelesi veren, ‘Zurnazen Festivali’ni yıllar önce Milas Kent Konseyi’nin bir genel kurulunda ilk kez öneren ve bu yıl festivalin bir gününün ilçemizde yapılması için büyük çaba sarfeden Dursun Girgin’in oğlu ve torunu ile birlikte sahne alması ve ustalığını bir kez daha büyük bir başarıyla sergilemesi Milas’ı, Milaslıları hem coşturdu hem de gururlandırdı.

Fethiye Beşkaza’da başlayıp Menteşe’de süren festivalin finali, önceki akşam Milas Atapark’ta yapılırken, alanı hınca hınç dolduran Milaslılar, başından sonuna dek çok keyifli ve coşkulu bir akşam yaşadılar.

Uluslararası Zurna Festivali’nin final gecesini, aralarında Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Başkan Yardımcısı Faik Karagöz, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, bazı CHP’li Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarları ve etkinliğin ev sahibi Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Zağlı’nın da bulunduğu kalabalık bir yurttaş topluluğu izledi.

Yurtiçinden (Başta Dibekdere Köyümüz olmak üzere Aydın, Manisa, Kars, Gaziantep, Lüleburgaz, Trabzon ve Edirne) ve yurtdışından (Fransa, Makedonya, Azerbaycan, Bulgaristan, Çin, Yunanistan katılan 18 zurna ustası, orkestra ile son derece uyumlu sunumlar yaparken, Milaslılar üç saat boyunca zurna resitalleri dinlediler.

Güvenlik önlemleri dikkat çekti…

Bu sene 3’ncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Zurnazen Festivali’nin Milas’ta yapılan final gecesinde, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilen 30 kişilik özel güvenlik görevlisi, Muğla Büyükşehir ve Milas Belediyesi’nde görevli çok sayıda zabıta ve Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polisler tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı.

Sahne çevresi ve protokol alanı, özel güvenlik şeridiyle çevrelenirken görevliler, çevrelenen alana kimseyi yaklaştırmadı.

Milas, davul-zurna cennetidir.

Orkestranın, Goran Bregovi’in hareketli “Kalashnikov” adlı hareketli parçasını yorumlamasıyla başlayan final gecesinin açılış konuşmasını yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Zağlı, organizasyonda emeği geçen, yurtiçinden ve yurtdışından festivale katılan zurnazenlere teşekkür ederken, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ise yaptığı konuşmada, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’e şu çağrıda bulundu:

“Milas, davul-zurnanın cennetidir. İlçemize bağlı Dibekdere, bu sanatın adeta okulu görünümündedir. 5 yaşından itibaren usta - çırak ilişkisiyle başlanan sanat, bugün 3 kuşağın bir arada bulunduğu bir noktadadır. Bu nedenle buradan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Gürün’e bir çağrıda bulunmak istiyorum. Gelin bu festivali her yıl Milas’ta yapalım” dedi.

Açılış konuşmalarının sonunda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün’ün görüntülü mesajı izlendi.

Ustalar geçidi …

Yapılan konuşmaların ardından ‘Zurnada peşrev olmaz’ sözünün tarihten silindiği bir gece başladı.

Birbirinden değerli 18 zurna ustası Milaslılara yaşattılar. Bir senfoni orkestrası konseri tadında sunulan eserler, Atapark’ı dolduran Milaslılar tarafından coşkuyla alkışlanırken, festivale katılan konuk sanatçılar da büyük bir beğeniyle izlenip yoğun ilgi gördü ve alkışlarla desteklendi.

3 kuşak aynı sahnede …

Gecenin açılış zurna resitalini Milaslı Zurna Ustası ve Gazetemiz Yazarlarından Kültür Bakanlığı Mahalli Sanatçısı Dursun Girgin yaparken, dikkat çekici bir nokta ise Dursun Girgin ile birlikte oğlu Eyüp Girgin ve torunu Ozan Girgin’in aynı sahneyi paylaşmış olmalarıydı.

Performanslarıyla göz dolduran ve büyük alkış alan Girgin’ler, yıllardır verdikleri kültür mücadelesinin de bir anlamda karşılığını, alkışlarla almış oldular.

Gece, tüm zurna ustalarının bir arada ‘Kerimoğlu Zeybeği’ni çalmaları ve hep birlikte söylenen İzmir Marşı’yla, alkışlar arasında sona erdi ...

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık