‘Milas için büyük kazanım’!
Kemal KAŞKAR -
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Zeytincilik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (MUZEYMER) ilçemiz merkezli olarak kurulmasının, Milas için çok büyük bir kazanım ve şans olduğuna ve bu önemli adıma Milas’ın en iyi şekilde sahip çıkması gereğine dikkat çekiliyor
- 14 September 2015, Monday 6:35
- A-
- A+
- 1270
Kemal KAŞKAR -
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Zeytincilik Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (MUZEYMER) ilçemiz merkezli olarak kurulmasının, Milas için çok büyük bir kazanım ve şans olduğuna ve bu önemli adıma Milas’ın en iyi şekilde sahip çıkması gereğine dikkat çekiliyor.
Yönetmeliği 26 Temmuz 2015 tarih ve 29426 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve
ilçemiz için çok değerli bir adım olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Zeytincilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevine, Muğla SKÜ Milas MYO Öğretim Üyelerinden Yard. Doç. Dr. Figen Çukur atanmıştı.
MUZEYMER yönetmeliğinin ‘Merkezin amacı ve faaliyet alanları’ bölümü, öncelikle ilçemiz ve ilimiz bakımından bu yeni oluşumun ne denli geniş bir ufuk açacağının en güzel ve yeterli göstergesi.
Bu öncelikli konuyu ilçemiz gündemine tanıtma amacıyla, MUZEYMER yönetmeliğinin 5’inci maddesini aynen aktarmanın doğru olacağını düşündük …
MADDE 5 -
(1) Merkezin amacı ve faaliyet alanları şunlardır:
a) Türkiye’de ve dünyada zeytincilik alanında yaşanan gelişmelere bağlı olarak, öncelikle Muğla ilinde ve daha sonra ülke genelinde zeytin yetiştiriciliğindeki mevcut sorunları belirlemek ve sorunlara ilişkin çözüm üretmek.
b) Dünyada zeytin yetiştiriciliği ile ilgili yeni teknolojileri izlemek, bu teknolojinin öncelikle Muğla ili zeytin yetiştiriciliğine ve daha sonraki aşamada ülke geneline adaptasyonunu sağlayarak üreticiler tarafından kullanılabilir hale getirilmesi için çalışmalarda bulunmak.
c) Muğla ilinde zeytin yetiştiriciliği açısından verimli, dayanıklı ve kaliteli zeytin çeşitlerini geliştirmeye yönelik araştırmalar yapmak.
ç) Muğla ilinde zeytin yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalık ve zararlılar ile mücadele için yeni yöntemler ile ilgili çeşitli araştırmalar yapmak.
d) Sağlıklı ve kaliteli zeytin fidanı yetiştirmek.
e) Zeytin ve zeytinyağı üretiminde gıda güvenliği ve kalite kriterlerini sağlamaya yönelik çalışmalar yapmak.
f) Muğla ilinde organik zeytin yetiştiriciliğine geçme yönündeki çalışmalara katkıda bulunmak.
g) Zeytin yetiştiriciliğinden elde edilen ürünlerin (zeytinyağı, sofralık ve yağlık dane) maliyet ve pazarlama sorunlarına ilişkin araştırmalar yapmak, çözüm önerileri geliştirmek.
ğ) Zeytinyağı üretimi aşamasında oluşan atık ürünlerin çevresel etkileri ve geri kazanımı konusunda çalışmalar yapmak.
h) Ulusal ve uluslararası her türlü bilimsel faaliyette bulunmak, konuyla ilgili paydaşlar ile bilgi alışverişi yapmak ve bu bilgileri üreticilere aktarmak.
ı) Merkezin faaliyet alanına giren konularda çeşitli eğitim ve yayım faaliyetleri yapmak ve bu faaliyetler için ulusal ve uluslararası kuruluşlar ile işbirliği yaparak rapor, bülten, proje, kitap, dergi vb. yayınlar hazırlamak.
i) Kamu ve özel kuruluşlara danışmanlık yapmak ve bu kuruluşlar ile çeşitli projelerde yer almak.
j) Merkezin faaliyet alanı ile ilgili, Üniversitede araştırma ve uygulama yapacak olan öğretim elemanlarını ve öğrencileri teşvik etmek, yapılan araştırmaları duyurmak.
0
0
0
0
0
0
BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU