Kemal KAŞKAR -
Milas Kent Konseyi Yürütme Kurulu’nun, genel kuruldan almış olduğu yetki doğrultusunda oluşturulması sürecini başlattığı Mahalle Meclisleri için ilk adım Güllük’te atıldı.
28 Ağustos Cuma akşamı saat 19’da Belediye Çay Bahçesinde yapılan ve Güllük Mahalle Meclisi’nin oluşturulması için Demokratik Katılım buluşması olarak tanımlanan toplantıya Güllük, Yaka, Akyol ve Boğaziçi köy muhtarları ile yurttaşlar katılırken, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, Genel Sekreteri Salim Tanış ve Yürütme Kurulu Üyeleri Mehmet Sarban, Talat Erol, Meliha Tekin, İbrahim Köksal, Coşkun Efendioğlu, Meryem Karadeniz, Kemal Kaşkar ve Konsey Sekreteri Burcu Kutsal da toplantıda hazır bulundular. Toplantıya, aralarında Milas Belediyesi Meclis Üyeleri İlknur Öner ve Tevfik Kırçın, Güllük Muhtarı Celal Akyol, Yaka Muhtarı İhsan Yılmaz, Akyol Muhtarı Ekrem Yiğit, ilçemizin örnek ve önder zeytin-zeytinyağı üreticilerinden A. Osman Menteşe ile Milas İlçe Milli Eğitim eski Müdürlerinden Raşit Cengiz’in de aralarında bulunduğu kalabalık bir yurttaş topluluğu katıldı.
Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük’ün, ‘kent konseyi’ ile ilgili bilgilendirme içeren sunuş konuşmasının ardından Yürütme Kurulu Üyesi ve Konsey eski Genel Sekreteri Kemal Kaşkar, Milas Kent Konseyi’nin, büyükşehir modeli öncesi dönemin belediyeli beldeleri olarak çevre köy/mahalleleriyle birlikte Güllük, Ören, Beçin, Selimiye ve Bafa ile ilçe merkezindeki mahallelerin de üç grupta buluşturulmak suretiyle 8 bölgesel mahalle meclisi oluşturulmasının hedeflendiğini belirtip yapılan toplantının içerik ve amacına ilişkin tanım ve değerlendirmelerde bulunarak; "Önceki deneyimlerimizden hareketle, mahalle meclislerinin oluşturulması için atılan bu ilk adımlara ‘demokratik katılım buluşması’ diyoruz. Bugün de burada bu anlamda, Güllük Mahalle Meclisi’nin oluşturulması sürecinde ilk adımı atıyoruz" dedi.
Toplantıda daha sonra söz alan katılımcı yurttaşlar; yaşanan sorunları, istemlerini ve çözüm önerilerini özetle şöyle dile getirdiler.
Yurttaşlar konuştu
En büyük sorun: Su ve Kanalizasyon, / Trafik keşmekeşi + Araç Park sorunu, (Tüm sokaklarda ‘tek yön’ uygulamasına geçilmeli) / Güllük Marinası’nın yapılmasıyla, belde merkezinde vatandaşın denizle buluşması imkansızlaşır, / Marina buraya yapılmasın, / Marinalı yaşamı tartışalım, yaygın marina uygulamalarından farklı bir modeli tartışalım, / Güllük Limanı belde merkezinden ötelendi, başta Orjan Sitesi olmak üzere başka bir bölgedeki yaşamın başına dert oldu, her yer toz, sadece yanaşma iskelesine dökülen beyaz madenin zaman zaman suyla yıkanıp denize dökülmesi bile yeterinden fazla sorun aslında, / Gemilerin tornistan yaptığı yerler çamur deryası oluyor ve bu dalga dalga kıyılara kadar varıyor, / Güllük Limanı, Güllük Körfezi’nin, dolayısıyla yerleşim yerlerinin dışında bir bölgeye yapılsın, / Orjan Sitesinin kıt olanaklarla yaptığı yollar, site içinden geçen kamyonlar yüzünden allak bullak oluyor, / Orjan Sitesi olarak yılda 300-350 bin TL emlak vergisi vergi ödüyoruz ama Milas Belediyesi’nden yeterli hizmet alamıyoruz, / Temizlik hizmeti özensiz bir şekilde veriliyor, bidon-konteynır boşaltılıyor ama yakın çevresindeki atıklara dönüp bakan olmuyor, / Güneş Sitesi’nin yolu çok bozuk, bir yangın çıksa itfaiye ne yapar çok merak ediyoruz? / Boğaziçi’nin en büyük sorunu, halâ daha Milas-Bodrum yolu üzerindeki Boğaziçi sapağına bir kavşak düzenlemesi yapılmamış olması, / Güllük, gün geçtikçe çok kötü kirleniyor, Ekmeklerimiz çok bozuldu, Lokantalarımız denetleniyor mu denetlenmiyor mu bilemiyoruz, / Güllük Belediye Kütüphanesi’ndeki bütün kitaplar yağma edilmiş, dolayısıyla kütüphane ölmüş durumda, buraya sahip çıkılmalı, / Boğaziçi Feza Sitesi’nden bir yurttaş: "(Güllük’ü kastederek) Sizde fiyatı yüksek de olsa su var, bizde su yok!" / Körfezde 36 balık çiftliği var, koca koca yük gemileri gidiyor, bekliyor, geliyor. Bu arada siz diyelim ki Güllük-Güvercinlik arasında bir yerlerde yüzüyorsunuz, bir bakıyorsunuz önünüzde arkanızda köpükler! Bu suların tahlili yapılıyor mu? Kent Konseyi olarak bu konuda girişimlerde bulunmanızı istiyoruz! / Güllük Atıksu Arıtması yetersiz kalıyor, verimli çalışamıyor, bu da Körfez için, diğer sitelerin ve Sarıçay’la taşınan kirliliğin yanısıra büyük tehdit oluşturuyor, / Milas-Bodrum kavşağından dönüldükten itibaren yol çok kötü ve yol boyunca dizili beyaz maden depoları büyük bir çevre sorunu yaratıyor! / OBA Sitesi yolu, Orjan yolu ve daha pekçok yol çok bozuk ...
Fazıl Say konseri önerisi
Katılımcıların dile getirdiği bu sorun, istem ve önerilerin sonunda söz alan Ali Osman Menteşe, tüm bu sorunlara rağmen ‘Çok yakın bir gelecekte çok güzel bir Güllük’ umudunu dile getirerek, Fazıl Say’ın ‘Hermiyas Efsanesi’ eserini Güllük yalısında düzenlenecek bir konser etkinliğinde seslendirmesi yönünde girişimlerde bulunulması önerisinde bulundu.
Kurucu Yürütme Kurulu
oybirliğiyle seçildi
Toplantının son bölümünde, Güllük Mahalle Meclisi Yürütme Kurulu için gönüllü yurttaşlar, Muhtar Celal Akyol, Fahri Kervankıran, Mümtaz Aslan, Ahmet Ulukut, Faik Binici, Muzaffer Kıvanç, Mukaddes Çetinkol, Lütfi Akdoğan, Ahmet Erbey ve Zeki Kızılırmak, katılımcıların oy birliği ile Kurucu Yürütme Kurulu olarak seçildiler.
Güllük Mahalle Meclisi Kurucu Yürütme Kurulu, önümüzdeki günlerde yapacağı ilk toplantıda kendi içinde bir Başkan, bir Başkan Yardımcısı ve bir de Yazman beliryecek.