Milas şehir içi trafiğinde ‘TIR sorunu’!

A. Coşkun EFENDİOĞLU -

Milas şehir içi trafiğinde ‘TIR sorunu’!

Milas’ın çözüm bekleyen pekçok sorunundan biri de TIR’lar. Bunun da birkaç yönü var. Öncelikle, şehir içindeki zaten yetersiz olan yollarımızda park eden TIR’lar çok büyük bir sorun. TIR şoförü, evine en yakın olan bir bölgede aracını park ediyor. Şoför kendi açısından haklı olabilir. Ama şehir içi yollar TIR’ların park edilmesi için yapılmıyor ki!.. Yüzlerce, binlerce insanın kullandığı yolları tıkıyorlar, geçişleri engelliyorlar. Koca TIR’lar, zaten çok geniş olmayan yolların bir kanadını tümden kapatıyorlar genellikle. Bazı yerler ise, peş peşe park edilen TIR’lar nedeniyle neredeyse kullanım dışı. Kentin her mahallesinde, caddesinde bu türden görüntüler o kadar yaygın ki.. Vatandaşlar isyanda. Belediye’nin ya da Büyükşehir’in bu konuda en kısa zamanda, şehrin çevresinde belirlenecek yerlerde kamyon ve TIR parkları açarak, bunları kent içinden çıkarması gerekiyor. Milas Kent Konseyi de konuyla ilgili olarak gerekli bütün makamlara bu konuyla ilgili yazı yazmıştı; sonuç bekleniyor.

Ahmet Taner Kışlalı Caddesi’nde

İkinci olarak, bu TIR’lar ve ağır kamyonlar, ancak akşam saat 18:00 ile sabah 08:00 arasında kent içine girebilecekken, hiç bir kontrol olmadığı için, gün boyu kent içinde boy gösteriyorlar ve trafikte de büyük sıkıntılara neden oluyorlar. Üstelik yollarımızın çoğunun da tek yönlü trafik akışı şeklinde düzenlendiğinden beri, olmadık sıkıntılara neden oluyorlar.

İşte bu duruma tipik bir örnek: Ahmet Taner Kışlalı Caddesi’ne giren koca bir inşaat malzemesi TIR’ı, Müştakbey Caddesi’ne doğru dönüş yapmak isteyince, olanlar oldu. Uzun TIR, bu dönüşü gerçekleştiremedi; pek çok manevra yaparak dönüşü gerçekleştirmek isterken de, yol kenarında park etmiş olan bir özel araca çarparak hasar görmesine neden oldu. Tabii, bütün bu süre içinde Ahmet Taner Kışlalı ve Müştakbey Caddesi’nde trafik tamamen kilitlendi. Üstüne bir de kaza olayı olunca, trafik tamamen durdu. Evine, işine gitmek isteyen diğer araçlar, ne ileri gidebildi, ne geri dönebildi ...

Saat 12:20’de!

Benzer bir olayı ise, bir hafta önce fotoğraflamış ve haberini yazmak için bekletiyorduk. Bu ikinci olay ise, Milas’ın bir başka sorunuyla bağlantılıydı. Bütün mahalle aralarına yayılmış olan market zincirleri sorunu ile.. Neredeyse bakkal dükkanı gibi market zincirlerinin şubeleri pıtrak gibi arttı Milas’ta. Üstelik, mal indirme bindirme konusunda hiçbir sınır tanımıyorlar. Bunlara mal getiren TIR’lar ve kamyonlar, ancak saat 18:00 - 08:00 saatleri arasında şehre girebilecekken, istedikleri zaman geliyorlar ve çoğu tek yönlü ve çok dar olan yollarda manevra yaparak, marketin önüne yanaşmaya ve yük indirmeye çalışıyorlar. Tabii, çoğu kez trafiği de kilitleyerek. Bunun ilginç örneklerinden birini de geçen hafta bizzat yaşamış ve fotoğraflamıştık …

Zekeriya Gümüşkesen Caddesi’ne öğlen saat 12:20’de giren koca market kamyonu, Ahmet Taner Kışlalı Caddesi’ne dönmek ister. Ancak nedense, herhalde düz girdiğinde yanaşamayacağından, geri geri gelerek yanaşmak için, başını Özbilim Lisesi’ne doğru uzatır ve geri geri Ahmet Taner Kışlalı Caddesi’nin hemen girişindeki markete doğru yanaşmak için manevraya girişir. Ama tabii, hem Zekeriya Gümüşkesen Caddesi’ndeki iki yönlü trafiği, hem de Sanayi girişi tarafındaki iki yönlü trafiği de, biriken arabalar nedeniyle engeller. Yaklaşık 7 - 8 dakika süren bu uğraş süresi boyunca bütün araçlar, bu kamyonun manevrasını izlemek ve beklemek zorunda kalır.

Bakalım ne tür önlemler alınacak?

Birincisi, bütün bu ağır vasıta ve TIR’ların gün içinde şehir içi trafiğine çıkışları engellenmelidir.

İkincisi, özellikle tek geçişli yollarımız sonrasında büyük bir trafik sıkışıklığına neden olan, mahalle aralarındaki yollarda bulunan marketlerle ilgili yeni bir düzenleme yapılarak, hem küçük esnafın korunması için adım atılmalı, hem de bu trafik keşmekeşine engel olunmalıdır.

Bunların çoğunu biz yazıyoruz; ancak bunlar, sokakta vatandaşların dillendirdiği sorunlardır.

Şimdi top, Emniyet Müdürlüğü ve Milas Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi’nde.. Bakalım ne tür önlemler alınacak?

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık