Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal ile Milas’ta ‘Toplu Taşıma sorunları’ ve çözümlerini görüştük!

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR

Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal ile  Milas’ta ‘Toplu Taşıma sorunları’ ve çözümlerini görüştük!

İçinde bulunduğumuz turizm sezonu nedeniyle personel taşımacılığı başta olmak üzere; Milas-Bodrum Havalimanı gidiş-dönüşler, şehiriçi dolmuş durakları, kent merkezi ve diğer yerleşim birimlerindeki taksi durakları ve yaklaşan yeni eğitim-öğretim döneminde öğrenci taşıma sistemiyle ilgili gelinen son noktayı aktaran Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, kendisiyle yaptığımız görüşmede; geçmiş yıllarda yaşanan sıkıntıların yinelenmemesi, sorunların kesin olarak çözüme kavuşturulması için yetkili kurumlar ve Oda olarak işbirliği içinde çalışmaları gerektiğini söyledi.

 

“Amaç, sağlıklı taşımak”

İlçemizde 1000 civarında toplu taşıma aracı, 200 adet yük taşıma (kamyon), 170 adet civarında ticari taksi ve 25 adet küçük kamyonet türü ticari aracın faaliyet gösterdiğini, tarifeli yolcu taşıyan 242 üyeye ait 182 minibüsün yasalara uygun bir şekilde dönüşümünün gerçekleştirildiğini belirten Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, bu araçlarda engelliler için rampa, 65 yaş üstü yolcuların, Şehit yakınları ve Gazilerin ücretsiz olarak taşındığını söyledi.

1000 aracın 700 tanesinin (S) plakalı olduğunu ve 3 kooperatife bağlı olarak çalıştıklarını; taşımalı eğitim-personel servisi ve özel okullara taşıma yapanlar diye gruplandırmanın mümkün olduğunu, geriye kalan 300 civarındaki (TM) plakalı aracın ise büyük bir bölümünün kırsal kesimde faaliyet gösterdiğini, dönüşüm için gerekli tüm şartların oluşmasını beklediklerini vurgulayan Paskal, “Bu araçların dönüşümü için acele etmemekte yarar var, çünkü üyelerimiz gerçekten büyük ekonomik sıkıntı içindeler. Hatta birçok üyemiz ve bağlı oldukları kooperatifler işi bırakma noktasındalar” dedi.

Her yıl yaz aylarının başlangıcında ilçemizden Bodrum’a yoğun bir personel ve turizm taşımacılığı yapıldığına dikkat çeken Oda Başkanı Paskal; “Önemli olan, insanları sağlıklı bir şekilde gidecekleri noktaya ulaştırmaktır. Bunun için ilgili tüm kurumlar ve Oda yönetimi olarak bizler gerekli denetimleri sıklıkla yapmaya gayret gösteriyoruz. Bu denetimler sırasında karşılaştığımız sorunları kalıcı olarak çözmeye çalışıyoruz. Her şeyden önce ceza yazmakla bu sorunların aşılamayacağını biliyor, kendi üyelerimize bu konuda gerektiği şekilde bilgilendirmede bulunuyoruz. Kimi zaman birebir ziyaretlerle, kimi zaman da toplu eğitim seminerleriyle bunu yapmaya çalışırken, diğer yandan da üyelerimizi, yasaları tam anlamıyla uygulamaları, kurallara harfiyen uymaları konusunda uyarıyoruz. Sadece personel eğitimi ile değil, araçların da istenilen nitelikte olması konusunda bugüne kadar ciddi çalışmalara imza attık” diyerek, araç dönüşümü konusunda Milas olarak çok önemli mesafe alındığını sözlerine ekledi.

 

“Milas için de aynı uygulama yapılsın”

İlçemiz merkezinden Milas – Bodrum Havalimanına Büyükşehir Belediyesi tarafından konulan karşılıklı seferlere hiçbir itirazlarının olmadığını, aksine sosyal belediyecilik kapsamında bu tür hizmetlerin vatandaşa ulaştırılması gerektiğini belirten Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal; “Havalimanı personeli, seyahat etmek üzere havalimanına giden veya havayolu ile ilçemize gelen vatandaşlarımız için, özellikle de yabancı konuklar için bu hizmet sunulmalı. Ancak bizim talebimiz, havalimanından Muğla merkez başta olmak üzere diğer ilçelere gitmek isteyen vatandaşlarımıza, bize özel uygulanan yöntemle değil de, tüm ilçelere uygulanan yöntemle taşıma hizmeti verilmesidir. Aynı statüde, aynı teknik donanıma sahip bizim de araçlarımız var. Üstelik bu araçlarla ilgili üyelerimiz yatırım yaptılar. Bu yatırımlar belediye ile yapılan anlaşmalar sonucu yapılmıştır.

Bizim sıkıntımız, Milas Otogarı’ndan havalimanına kadar olan bölgedeki ara duraklarda indi-bindi yapılmasıdır. Böyle bir uygulamanın, o bölgedeki esnafa ekonomik yönden zarar verdiği kanaatindeyiz. Bu sıkıntının çözülmesi gerekiyor. Kitlenin bir bölümünü mutlu ederken, birilerini de mutsuz ediyorsanız, bu durum toplum genelinin işine yaramaz. Şu aşamada bu uygulamanın o bölgedeki esnafa ne kadar ekonomik yönde zarar verdiğini inceliyoruz. UKM ve diğer ilgili kurumlara da yapılan çalışmaları bir rapor halinde belli aralıklarla gönderiyoruz” diyerek, diğer havalimanlarından nasıl yolcu taşımacılığı yapılıyorsa, Milas için de aynı uygulamanın yapılmasını talep ettiklerini söyledi.

 

“İhale Kanunu’ndaki bazı maddeleri aşamıyoruz”

İçinde bulunduğumuz Temmuz ayı sonunda veya Ağustos ayı başında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından taşımalı eğitim ile ilgili ihalenin yapılacağını belirten Oda Başkanı Paskal; “Öğrenci taşıma servislerinden istenilen tüm yasal zorunlulukları yerine getiriyoruz. Ancak ihale kanunundaki bazı maddelerdeki farklılıkları aşmakta zorluk çekiyoruz. Buradaki sıkıntı, Öğrenci Servis Yönetmeliği’ne uygun araçlarla bu ihalenin yapılmasıdır. Bu yönetmeliğe uymayan araçlardan teklif dosyaları alındığında, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine aynı sorunları yaşarız. Oysa birçok il ve ilçelerde olduğu gibi öncelikle bu yönetmeliğe uyan araçlarla ihale yapılır, araç sayısı yeterli gelmediği zaman diğer araçların girmesi istenilir.

Geçtiğimiz yıllarda yönetmeliğe uymayan araçlar ihaleye alındı, sonrasında öğrenci taşıma aşamasında yapılan denetimlerde, teknik şartnameye uymadığı gerekçesiyle cezalar kesildi. Bu durumla karşılaşan üyelerimiz haklı olarak bize gelip, ‘Aracımız uygun değilse neden ihaleye alındı. Madem araç yeterli bulundu şimdi neden ceza yazılıyor’ diyorlar. İşte bu sorunları yeni eğitim-öğretim yılında yaşamamak adına İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle görüşüyor, tartışıyoruz. Bu konuda biraz daha belirleyici, kesin ifadelerin yer aldığı bir teknik şartname hazırlanmalı. Umarım ihale süresine kadar bu sorunları aşarız” dedi.

 

“Durak sorunlarımız devam ediyor”

İlçe merkezinde vatandaşın kullandığı toplu taşıma araçları için ayrılan durak yerlerine ilişkin sorunların devam ettiğini söyleyen Başkan Paskal; “Bugün şehiriçi dolmuşları için yapılan durakların birçoğu geçmiş yıllarda diğer araçlar tarafından park yeri olarak kullanılıyordu. Şimdi vatandaş aynı alışkanlıkla araçlarını dolmuş duraklarının önüne koymaya çalışıyor. Kimi zaman görevliler, kimi zamanda zabıta yurttaşları uyarıyor, bazen zabıta ceza kesiyor, trafik ekipleri araçları buralardan çekici vasıtasıyla kaldırıyor. Bütünüyle baktığınızda sorun, ortada duruyor. Dolmuş şoförleri duraklara park edilen araçlar yüzünden o noktada duramıyor, biraz önde veya durağı biraz geçince indi-bindi yapmak zorunda kalıyor.

Bu defa arkadan gelen araçlar beklemek durumunda kalıyor. Elbette o bekleme süresi vatandaş için zaman kaybı demektir. Kimi zaman araç sahipleriyle şoför arkadaşlar arasında ağız münakaşası yaşanıyor. Bu konuda görevli birimler net bir tavır almalı, durak yerleri netleştirilmeli, vatandaşı da sadece durak yerlerinde indi-bindi yapma konusunda bilinçlendirmeliyiz” diyerek, özellikle kış aylarında dolmuşa binmek isteyen veya durakta inmesi gerekirken durak öncesinde veya ileri bir noktada inmek zorunda kalan vatandaşın tepkisiyle karşılaştıklarını söyledi.

 

“Yeni Taksi Durak Yerleri belirleniyor”

Milas ilçe merkez başta olmak üzere diğer yerleşim alanlarında hizmet verilen ticari taksi durakları için yer ve sayı bakımından güncelleme çalışmalarının sürdüğünü belirten Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, “Yeni durak yerleri için taleplerimiz de bu çalışma kapsamında yeniden ele alınacak. Öte yandan, bazı durakların sorumluluk alanları birbirine karışmış durumda, bu çalışma sonucunda bu karışıklık da ortadan kaldırılacak” dedi.

 

Sonuç olarak …

Genel olarak üyelerin sıkıntılarını aktarmaya çalıştığını söyleyen Oda Başkanı Nurol Paskal; “Sonuç olarak, sorunları çözmeye gayret ediyoruz. En önemli sorunumuz; mazot, sigorta, yedek parça, vergi vs. gibi yüksek girdilerdir. Buna karşılık yolcu taşıma ücretleri oldukça düşük. Bu sorunları yerel ve başka platformlarda dile getiriyoruz. Bir başka problemimiz ise yıllardır mücadelesini verdiğimiz, halk arasında ‘korsan taşıma’ diye bilinen kayıtdışı taşımadır. Bu konuda Kaymakamlık oluru, İlçe Turizm Müdürlüğü koordinesinde; İlçe Jandarma, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Vergi Dairesi, Zabıta, TURSAB ve Odamız başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşla ortak bir denetim çalışması yürütülüyor. Sorunun çözümü yönünde önemli sayılacak bir mesafe alınırken, sorunun tam anlamıyla ortadan kalkması için çalışmalar sürecek” diyerek açıklamalarını tamamladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık