ÖNDER Haber -
Milas Süt Üreticileri Birliği yöneticileri, Muğla Valisi Amir Çiçek’i makamında ziyaret etti… Birlik yönetimi, ziyaret sırasında Vali Çiçek’e Birliğin çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu…
Milas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Birlik İkinci Başkanı Nurettin Pinar ve Birlik Genel Müdürü Soner Güney, geçtiğimiz hafta Muğla Valisi Amir Çiçek’i ziyaret etti.
Ziyaret sırasında Vali Çiçek’e birlik ve çalışmaları hakkında bilgi aktaran Birlik Başkanı Gezgin, "Birliğimiz 2007 yılında kuruldu. Kurulduğu yılda 25 mahalleye hizmet veren birliğimiz şu anda yaklaşık 70 mahalleye ulaşmış durumda. Hizmet sınırları her geçen gün genişlemekte. Milas sınırlarında üretilen sütün % 58’ini kendi organizasyonuna katarak süt miktarını günlük 110 tona çıkardık. Birliğimiz, süt ve süt hayvancılığı konusunda yaptığı çalışmalar kapsamında, üye işletmelerin süt üretimleri kayıt altına alınırken, aynı zamanda ilçemizde üye olmayan işletmelerin ürettiği sütün kayıtlarını da tutarak tüm yılın üretimini kayıt altına almakta. Tarımsal ekonominin temeli olan hayvancılığın girdilerinin yüzde 60’ını oluşturan hayvan yemi, ülke ekonomisi ve üreticilerimizin kârlılığı için büyük önem arz etmektedir. Kendi Yemini Kendin Yap Projesi ile üreticilerimizin hayvan besleme maliyetini düşürerek ekonomik katkı sağlamayı hedefliyoruz. Üretici zaten arpa, mısır, buğday, çavdar, yulaf gibi tahılları üretiyor. Bu ürünleri bir yem kırma ve karıştırma makinesi vasıtası ile yeme çevirmek çok kolay. Çiftçi kendi yemini yaptığı takdirde, yem maliyetini fabrika yemine göre en az yüzde 20 daha ucuza elde edilecek. Bilindiği üzere ülkemizin birçok bölgesinde üretilen sütler soğuk zincirle, imalat yapan firmalara ulaştırılmakta. İlçemizde yaklaşık her gün 170 ton süt üretimi yapılmakta. Bu üretimin çok az miktarı soğuk zincirle sanayiye ulaşıyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde, yasalarımız gereği soğuk zincir zorunlu hale gelecek. Birlik yönetim kurulu olarak bu sorumluluğun bilincindeyiz. Yapılan incelemeler ve fizibilite çalışmaları sonucunda 2013 yılında bir önceki yıla göre % 15 artırarak soğuk zinciri % 90’lara çıkaran birliğimiz, bu noktalara çalıştığımız firmaların ve bazı üreticilerimizin kendi tanklarını almalarını sağlayarak ulaştı" dedi.
Açıklamalarını Kurumlar vergisi rekortmenleri Muğla sıralamasında ilk 100 listesine girdiklerini dile getirerek sürdüren Gezgin, sözlerini şöyle tamamladı: "Milas’ta 16. sırada yer alan tek üretici kuruluşuyuz. Yatırım hedeflerimiz arasında süt işleme tesisi, bakıcı okulu niteliğinde eğitim çiftliği, tahıl kurutma tesisi, köy çiftlikleri ve merkezi sağım sistemi kurmak var."
Birlik Başkanı Gezgin ve beraberinde bulunan Birlik Başkan Yardımcısı Pinar ile Birlik Genel Müdürü Güney’in aktardığı bilgilerin ardından Vali Çiçek, "Özellikle tarım alanında herkes ayrı ayrı yatırım yapmaya çalışıyor. Sizler gibi birlik ve kooperatifler aracılığı ile merkezi sistemler oluşturulabilir. Köylerde merkezi sağım sistemi kurulması sütün kalitesini de artıracaktır. Bu çalışma üreticinin makine ve ekipman maliyetini de azaltacaktır" dedi.
Ülkemiz genelinde bulunan süt birliklerinin maddi durumlarının çok iyi olmadığına da dikkat çeken Vali Çiçek, birlik yönetimine, başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Vali Çiçek’i ziyaret eden birlik yönetimi, daha sonra Muğla’da yeni göreve başlayan Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç’ı da ziyaret ederek, görevinde başarı dilediler.