Milas Yem İçin İlk Deneme Üretimi Gerçekleşti…

Kısa bir süre önce Milas Ziraat Odası tarafından devir alınan Türkiye Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), ‘Milas Yem’ adıyla üretimi yapmaya hazırlanıyordu. Ürünün dün ilk denemesi başarıyla gerçekleşti. Oda Başkanı Kahraman Akar ve yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu deneme üretiminin ardından, saatte 8 ton üretim kapasitesiyle Milas Yem’in üretimi başladı.

Milas Yem İçin İlk Deneme Üretimi Gerçekleşti…

Deneme üretimi için teknik ekip tarafından yapılan hazırlıkların tamamlanmasının ardından ilk üretim için düğmeye basıldı. Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar, ofisin devir alınmasının ardından Milaslı çiftçinin ihtiyacı olan yemin karşılanması, bölgedeki hayvancılığın daha da geliştirilmesi için böyle bir adımın atılması gerektiğini düşündüklerini belirterek; “Aslında geride bıraktığımız Ocak ayında aktif hale getirmeyi planladığımız, Milas Ziraat Odası’na ait Milas Yem Gıda A.Ş. adlı firmanın ilk üretim denemesi, bir takım teknik aksaklıklardan dolayı bugüne sarktı. Bugün ilk üretim denemesini birazdan gerçekleştireceğiz. Uzman ekipler tarafından aylardır süren çalışmalar tamamlandı, birazdan ilk deneme üretimini yapacağız. Gerçekten bizler de heyecanla bekliyoruz.

MİLAS’IN YEM İHTİYACININ % 30’U KARŞILANACAK…

Saatte 8 ton üretim kapasitesiyle çalışacak olan tesisimizde günlük 200 tona kadar üretim yapılabilecek. Aylık üretim Milas’ın yem ihtiyacının % 30’unu karşılayacak. Bildiğiniz gibi önceki yıllarda bölgemizde Yatağan Yem vardı. Kaliteli bir yemdi. Bizim Milas Yem adıyla yapacağımız üretim de kalite açısından Yatağan Yem’in altında olmayacak, hatta daha kaliteli olacak. Yatağan Yem kapandı. Dolayısıyla bölgede yem konusunda bir ihtiyaç doğdu. Milas Ziraat Odası olarak biz de ilk olarak Milas Yem Gıda Şirketi’ni kurduk. Milas Yem adıyla içinde bulunduğumuz tesiste üretim yapacağız. Bugünkü deneme üretiminin ardından seri üretime geçeceğiz.

ÖNCELİKLE MİLASLI ÇİFTÇİ YARARLANACAK.

Üreteceğimiz yemi ilk olarak Milaslı çiftçiye ulaştıracağız. Bildiğiniz gibi ilçemizde son derece başarılı Milas Süt Üreticileri Birliği, Tariş veya diğer tarım kooperatifleri var. Bu kuruluşlarla görüşecek, yapılacak anlaşmalarla üretilen yemleri buralara vereceğiz. Her ne kadar saatte 8 ton üretim yapacak olsak da üretilecek yem Milas’ın ihtiyacı olan yemin sadece % 30’unu karşılayacak. Tam kapasite ile çalıştığımız zaman bile ihtiyacın ancak % 50’sini karşılayabileceğiz. İlerleyen zamanlarda bu kapasite ilavelerle arttırılabilir. Öncelikle çiftçimizi memnun etmemiz, dolayısıyla da çiftçimizin kendi üretimine, ilçesinin markasına güvenmesi ve sahip çıkması gerekiyor.

Tesise ilave yapacak yeterli alanımız var. Önemli olan yöre çiftçisinin kendi markasına sahip çıkması, bizlere destek olmasıdır. Çünkü aylık 250 milyon lira gibi paranın dönmesi gerektiği bir tesisten söz ediyoruz. Üretimi sürekli hale getirmek ve daha sonra ilavelerle üretim kapasitesini arttırmak ancak bu rakamlara ulaşmakla mümkündür. Başlangıçta bize aylık 70 milyon lira gibi bir girdinin olması yeterli. İnşallah çiftçimizle, ilçemizdeki kooperatif ve birliklerle bunu başaracağız.

Üretilecek yem kaliteli olacak. Başlangıçta belki fiyat biraz yüksek gibi görünecek ancak çeşitli ödeme fırsatıyla bu dengeyi sağlayacağız. Şunu açıkça ifade etmem gerekirse bugün piyasada 690 lira olan yemden daha kaliteli bir yem üreteceğiz. Dolayısıyla fiyat da bu rakamın biraz üzerinde olacak. Zaten çiftçi bu yemi hayvanına verdiğinde geri dönüşümden yemin kalitesini anlayacak.

TARIM KARTI İLE ÇİFTÇİYE AVANTAJ SAĞLANACAK…

Bildiğiniz gibi Milas Ziraat Odası’nın MİZO-TAR adlı bir marketi var. Yıllardır çiftçi bu marketten ihtiyacını karşılıyor. Tarım kartı ile de kendisine sağlanan avantajları kullanıyor. Üretilecek yemi marketten temin edecek çiftçimiz yine bu kartla sağlanacak avantajlardan yararlanabilecek. Yani peşin fiyatına en az 3-4 ay vade imkanına sahip olacaklar. Çünkü elden taksit imkanımız olmayacak. Dolayısıyla vatandaş ya peşin alacak ya da tarım kartı ile vade fırsatından yararlanacak.

Öncelikle seri üretime geçecek, elimizde bir miktar stok yaptıktan sonra pazarlama aşamasına geçeceğiz” diyerek, atılan adımın önemli bir adım olduğuna vurgu yaparak ilçeye ve bölgeye hayırlı olmasını temenni etti.

Yapılan açıklamanın ardından Oda Başkanı Akar ve yönetim kurulu üyeleri, ilk deneme üretimi için birlikte düğmeye bastılar.

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık