Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Milas Ziraat Odası Başkanı “ÇORAKLAŞAN TARLALAR BARAJ SUYUNA HASRET!”

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti kapsamında ziraat mühendisleriyle birlikte, Ovakışlacık ve Avşar mahallelerindeki çiftçilerle görüştü ve tarlalarda inceleme yaptı. Çiftçilere tarımsal üretimde verimi artıracak önemli tavsiyelerde bulunulurken, danışmanlık hizmeti alan çiftçilerin alanda başarı sağladığı gözlendi.

Milas Ziraat Odası Başkanı  “ÇORAKLAŞAN TARLALAR BARAJ SUYUNA HASRET!”

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti kapsamında çiftçileri tarlalarında ziyaret eden Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Avşar Mahallesi’nde artan çoraklaşmaya dikkat çekerek, “Araziler bazı bölgelerde bembeyaz tuzlanmış, çatlamış ve yarılmış. Çiftçilerim adına bir kez daha haykırıyorum. Bu bölgelere acil olarak baraj sularının ulaştırılması lazım.” dedi.

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Ziraat Odası’nda görevli ziraat mühendisleri Yusuf Ören ve Abdullah Öz ile birlikte ilk ziyareti pilot bölge olarak seçilen mahallelerden biri olan Ovakışlacık’ta gerçekleştirdi. Mahalle kahvehanesinde düzenlenen ziyaret programında; Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti alan çiftçilerle ve yöre çiftçisiyle, Ovakışlacık Mahallesi Muhtarı Erdal Gökhan ve MİZO Ovakılacık Temsilcisi Halil İbrahim Akar ile bir araya gelen Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, ziraat mühendisleriyle birlikte tarımsal üretime dair bilgilendirme yaptı.

Yöredeki bazı çiftiçlerin Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sözleşmesi imzaladığı buluşmada açıklama yapan Başkan Atıcı, “Ürün verimi ve çeşitliliği bakımından verimli topraklara sahip olan Ovakışlacık, pilot bölge seçilen mahallelerimizden birisi. Bu anlamda ziraat mühendislerimizle birlikte burada geçmişte olduğu gibi şimdi de yanınızdayız. Sorunlarınızı, sorularınızı cevaplamak, sizlere destek sağlamak adına buradayız. Ayrıca 15 Ağustos tarihine kadar ürün değişikliği bildirimlerinizi yapmanız gerekiyor. Bu hususta çiftçilerimizin gerekli desteği almaları için ikinci ürünlerini yazmaları gerekiyor.” dedi.

DOMUZA KARŞI MÜCADELEDE ELEKTRİKLİ ÇİT UYARISI!

Milas’ta ürünleri domuzlardan korumak için bazı tarlalara çekilen elektrikli tellere yüksek voltaj verilmesi sonucu çok üzücü ölümler yaşandığı hatırlatan Başkan Atıcı, bu tür olayların yaşanmaması için tüm çiftçilerin gerekli tedbiri almasını istedi.

Milas Kaymakamlığı’nın da bu konuda bir uyarısı olduğunu belirten Başkan Atıcı, “Domuzlarla mücadele noktasında elbette ki önlem alacağız. Ama çiftçilerimiz bu konuda kanunlar çerçevesinde ve güvenlik tedbirlerini alarak hareket etmeli! Burada yüksek voltaj verilen elektrikli tel sebebiyle 22 yaşında bir gencimizi kaybettik. Çiftçilerimize buradan sesleniyorum. Kaybolan bir can geri gelmez. Bu tür yanlış uygulamalar yapmayalım. Bunun sorumluluğu ve vebali büyük.” diye konuştu.

Mahalle kahvehanesindeki buluşmanın ardından, Ovakışlacık ovasında mısır, pamuk ve sebze üretimi yapılan tarlalarda incelemeye geçildi.

Ürünlerdeki zararlıları tespit eden ziraat mühendisleri Yusuf Ören ve Abdullah Öz, çiftçilere zararlıyla mücadele ve verim artışı konusunda yapılması gerekenleri anlattı, çiftçilerin sorularını yanıtladı. Ayrıca mısır silajı hasadı yapan çiftçilerle de görüşüldü.

“ÇİFTÇİLERİMİZE BİR KEZ DAHA MİNNET VE ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”

“Pamuklarda görülen yeşil ve pembe kurtla ilgili gerekli uyarıları mühendislerimiz yaptı. Ayrıca bir çiftçimizin mısır silajı hasadına katıldık. 45 derece sıcakta üretmek için emek veren kan-ter içinde çalışan çiftçilerimize bir kez daha minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuşan Atıcı,  Milas Ziraat Odası’ndan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti alan çiftçilerin sahada bilinçli tarım yaptığını anlatarak, şunları kaydetti: “Milas Ziraat Odası olarak Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmeti çerçevesinde, Ovakışlacık’ta toplam 22 çiftçimize yaklaşık bir yıldır hizmet veriyoruz. Diğer çiftçilerimizin de talepleri doğrultusunda yardımcı oluyoruz. Devletimizin bir an önce 2019 destekleme kararnamesini ve uygulama tebliğini yayınlayarak çiftçiye yapılacak desteklemeleri ilan etmesini bekliyoruz. Çiftçilerimiz bu gecikmeden tedirgin ve rahatsız. Çünkü hasat dönemi başladı ve önümüzdeki günlerde hızla devam edecek.”

ÇORAKLAŞMA ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKTÜ

 Ovakışlacık Mahallesi’nin ardından yine pilot bölgelerden biri olan Avşar Mahallesi’ndeki çiftçiler, pamuk, mısır ve kavun yetiştirdikleri tarlalarında ziyaret edildi.  Ürünlerin genel gelişiminin oldukça iyi olduğunu ifade eden Başkan Atıcı, ancak Avşar bölgesinde tarımsal üretimin önündeki en büyük riskin çoraklaşma olduğuna vurgu yaptı.

Tarım arazilerinin kaliteli suyla sulanamadığına dikkat çeken Başkan Atıcı, bu arazilerin acil olarak baraj suyuna kavuşturulması gerektiğini belirterek, “Araziler bazı bölgelerde bembeyaz tuzlanmış, çatlamış ve yarılmış. Tarımsal sulama yapılmaması gereken bu sularla hala sulama yapmak zorunda bırakılan çiftçilerim adına bilmem kaçıncı kez haykırıyorum. Bu bölgelere acil olarak baraj sularının ulaştırılması lazım. Devletimizin bir an önce planlanan Gökçeler,Eşence,Yeniköy barajlarının suyunu bu çoraklaşmaya yüz tutmuş arazilere ulaştırılması lazım.Ülkemize yazık, üreticilerimize yazık.” diye konuştu.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis