A. Kemal KAŞKAR -
Hepimiz biliyoruz ve her gün önünden-yanından geçe gide görüpduruyoruz ki, Milas’ı Milas yapan kültür zenginliklerimiz arasında ilk sıralarda yer alan eski Milas Evlerinin bazıları ha yıkıldı ha yıkılacak hallerde… Yıkılmak üzere olan ve yıkılıverecekleri âna doğru geri sayımın sürdüğü bu yapıların ani çöküşleri durumunda yurttaşlarımızı korumak için, belediyemiz tarafından, uzunca bir süredir, bazı koruyucu önlemler alınmış durumda… Bu anlamda oluşturulan koruyucu güvenlik alanlarını çevreye saygısız yurttaşlarımızın, başta pet şişeli olmak üzere ambalaj atıklı saldırılarından koruyabilmek ise ne yazık ki mümkün olamıyor.
Anlatmaya çalıştığımız soruna verilebilecek kötü örneklerden biri, Tabakhane Caddesi üzerinde bulunan yan yana iki eski Milas Evinin önündeki koruyucu alandır.
Yıllardır, kötü durumdan çok kötü ve oradan da çok çok daha kötü durumlara ve giderek hızla çöküşe doğru giden bu iki evin yarattığı tehdidi azaltmak adına, önlerinde güvenlik alanı oluşturulmuş durumda.
Bu güvenlik alanlarını çevreleyen korkulukların üzerinde; ‘binalara yaklaşılmaması’, olası bir yıkılma durumunda ‘can güvenliği tehlikesi’ olduğu-oluşturabileceği uyarılarını içeren tabelalar yer alıyor.
Bu çok olumsuz tablonun, kaçınılmaz bir başka sonucu ise, Tabakhane Caddesi’nin büyükçe bir bölümünün yıllardır araç trafiğine kapatılmış olması... (Bu vesileyle bu zorunluluğa, yaşanan bir büyük olumsuzluğun içindeki ‘yegane’ olumlu deneyim olarak dikkat çekmek istiyorum. O da şudur: Bu caddenin araç trafiğine kapanmış olması, ilçemizde günlük yaşamı allak bullak etmemiştir. Yaşam, olağan akışı içinde yeni alışkanlıklarla ve yeni yeni seçenekler oluşturularak süregitmektedir. Bunun, ilçemiz merkezinde halâ daha araç trafiğine tam açık turistik cadde ve sokaklarla ilgili olarak kullanılabilecek ‘araç trafiğine kapatma tercihi’ne cesaret vermesini dilerim...)
Bölgeye araç giremeyeceğine ilişkin uyarı tabelaları da var bu anlamda.
Ama, "Ambalaj atıklarını atmayınız" diye bir uyarı tabelası yok.
Olsa ne farkedecek?
Doğru, uyarı tabelalarına rağmen neler neler yaptığımız düşünülürse, bu önerinin mucizevi-sihirli yani ‘birdenbire’ bir çözüm sağlamayacağı kesin. Ama en azından, ‘el terbiyesi’ bakımından uzun vadede yararlı olur diye düşünüp öneriyorum.
Ve bu gibi haberlerimde genellikle yaptığım gibi, tüm sevgili yurttaşlarımın, ellerindeki ambalaj atıklarını birkaç adım ötede mutlaka rastlayabilecekleri, çöp bidonu, çöp konteynırı, çöp sepeti ya da ambalaj atıklarını toplama noktasına dek ellerinde taşımalarını özellikle rica ediyorum.
Yoksa, altyapı çalışmaları nedeniyle toz içindeki kentimiz, bir de bu yüzden ‘çöplük’ haline geliyor. Ve bu bakımsızlık görüntüsü, Sevgili Milasımıza hiç ama hiç yakışmıyor...
Milasımızı bu bakımsız görüntülerden kurtaralım!
Saygılarımla...





