MİLAS’IN ÇEVRE SORUNLARI PANELİ, BÜYÜK BİR KATILIMLA YAPILDI..

21 Aralık Cumartesi günü Milas Belediyesi toplantı ve düğün salonu, tarihi önemde bir panele tanıklık etti. MİLAS 78'LİLER tarafından düzenlenen panelde, Milas çevre sorunları, Milas ölçeğinde sürdürülen madencilik faaliyetlerinin yarattığı doğa tahribatı ve Halk sağlığına olan tehdidi ile iklim krizinin nedenleri konusunda yetkin olan uzmanlar; katılımcılara kendi konularında eğitici, aydınlatıcı ve ufuk açıcı bilgiler verdi.

MİLAS’IN ÇEVRE SORUNLARI PANELİ, BÜYÜK BİR KATILIMLA YAPILDI..
  • 22 December 2024, Sunday 13:30

Uzun zamandır Milas’ta, bu kadar büyük katılımlı bir panel ya da etkinlik yapılmamıştı. Milas ve Muğla’nın çok önemli çevre sorunları ve vahşi madencilik konusu, bu kadar net ve ayrıntılı şekilde irdelenmemişti. Bunda, konusuna hakim panelistlerin katılımının oldukça önemli olduğu, oldukça uzun süren panel boyunca defalarca kanıtlandı.

Panelin açış konuşmasını Nevzat Çağlar Tüfekçi yaptı. Konuşmacılar: Akbelen Avukatı Arif Ali Cangı, BirGün Gazetesinden Özgür Gürbüz, Evrensel'den Özer Akdemir, MUÇEP'ten Neşe Tuncer’di. Toplantının yöneticiliğini ise Hüseyin Yorulmaz yaptı.

Salon Büyük ölçüde, çevre dostlarını ağırladı. Katılımcılar uzun süren panelde, konuşmaları ilgi ve dikkatle izlediler. Salondan ayrılmadılar.

Sonra soru-yanıt yapıldı. Paneli İzleyenler , konuşmacılara sorularını sordular. Belediye Başkanı Fevzi Topuz da katılımcıların bazı sorularına yanıt verdi. Belediye olarak, Milas'ın doğasına zarar veren yatırımlara izin vermeyeceklerini söyledi.

Paneli İzleyenler arasında Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Daire Başkanı Cihan Dündar da vardı. Panele çevre ilçelerden de katılım vardı. Çine, Datça, Yatağan’dan paneli takip etmeye gelenler de dikkati çekti.

Katılımcılar, panelin çok verimli geçtiğini ve verilen bilgilerin çok yararlı olduğunu dile getirdiler...

Birgün gazetesi’nden Özgür Gürbüz, iklim krizinin sanayi devriminden bu yana, yaklaşık 200 yıllık bir zaman diliminin giderek artan bir sorunu olduğunu, bu süre boyunca dünyanın sıcaklığının 1,3 derece arttığının bilim adamlarınca tespit edildiğini ve bu sürecin artma yönünde devam ettiğini belirterek, yeterli önlemler alınmadığı takdirde bu artışın 2100’lü yıllarda 3-4 derece daha artmasının öngörüldüğünü belirtti ve bunun artan olağandışı hava hareketlerine neden olduğunu, bunun da yaşamı her gün zorlaştırdığını vurguladı. Türkiye’nin bütün enerjisinin halen %84 oranında fosil yakıtlardan sağlandığını belirten Gürbüz, yenilenebilir güneş, rüzgar enerji yatırımlarında önemli mesafeler katedildiğini, ancak hala yetersiz olduğunu belirtti. Gürbüz, Türkiye’nin 57 bin megavatlık enerjiye ihtiyaç duyduğunu, ancak kurulu kapatisenin ise 115 bin megavat olduğunu, yani termik santrallerin enerji ihtiyacı öne sürülerek savunulmasının hiçbir temeli olmadığını belirtti.

Evrensel gazetesi’nden Özer Akdemir ise konuşmasını, çevreci hareketlerin Türkiye’nin enerji ihtiyacını kendisinin sağlamasına karşı olan yabancı güçlerin ‘aleti’ olmakla suçlanmasının perde arkasını, çeşitli örneklerle anlattı ve bu tuzağa düşülmemesine dikkat çekti.

Akbelen direnişinin avukatı Arif Ali Cangı ise, Türkiye’deki çevreci hareketlerin önlenmesine yönelik çeşitli uygulamalar konusunda, Bergama’dan Akbelen’e pek çok örnek üzerinden, hukuki olarak yapılacaklar konusundaki bilgi ve deneyimlerini aktardı.

MUÇEP’ten Neşe Tuncer de, bölgemizdeki pek çok çevre sorunu ile ilgili yaşadığımız sıkıntıları ve verilen mücadeleleri özetleyerek, yerel bir çevre mücadelecisi olarak yapılması gerekenler konusundaki görüşlerini paylaştı.

 

HABERE AİT RESİMLER

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık