Milas’ın ilk Coğrafi İşaretli Zeytinyağı: ‘Menteşe SOM’

ÖNDER Haber / A. Kemal KAŞKAR -

Milas’ın ilk Coğrafi İşaretli Zeytinyağı: ‘Menteşe SOM’

Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilçemiz sınırları içinde Memecik türü zeytinlerden elde edilen zeytinyağına Türkiye Patent Enstitüsü’nden Coğrafi İşaret Tescili almasının ardından ilk coğrafi işaret etiketini Milas’ın öncü zeytinyağı üreticilerinden Ali Osman Menteşe aldı.

Menteşe ‘Menteşe SOM’ markalı zeytinyağının coğrafi işaret standartlarına uygun olduğunu gösteren etiketlerden 300 tane alarak şişeler üzerine yapıştırdı. Milas’ta zeytinyağı üretiminde pek çok ilki kendisinin başlattığını belirten Ali Osman Menteşe, “Şimdi de zeytinyağıma ilk coğrafi işaret etiketini almanın mutluluğunu, gururunu ve sevincini yaşıyorum” dedi.

Yıllardır İzmir piyasasında “rafinajlık yağ” işlemi görmekte olan Milas Zeytinyağının, bölgemizde yaygın olan Mmemecik türü zeytinin erken dönemde, doğru yöntemlerle hasat edilip doğru yöntemlerle sıkılması durumunda dünyanın en lezzetli zeytinyağlarından biri olduğu iddiasıyla Türkiye Patent Enstitüsü’ne başvuran MİTSO, bir süre önce Milas Zeytinyağına Coğrafi İşaret Tescili almayı başarmıştı.

Türkiye Patent Enstitüsü tarafından Türkiye’nin coğrafi işaretli 5 zeytinyağından biri olarak tescillenen Milas Zeytinyağının ilk coğrafi işaret etiketini ise Milas’ın önder zeytinyağı üreticilerinden Ali Osman Menteşe aldı. Ali Osman Menteşe, Ağaçlıhöyük’teki zeytinliklerindeki Memecik türü zeytinlerden ‘erken hasat, soğuk sıkım’ yöntemiyle elde edilerek şişelenen ve özel ortamlarda saklanan “Menteşe SOM” markalı zeytinyağı ile Avrupa’da katıldığı yarışmalarda da birçok madalya kazanmıştı.

MİTSO tarafından Milas Zeytinyağına Coğrafi İşaret Tescili alınmasının ardından Ali Osman Menteşe de kendi ürettiği zeytinyağına Hologramlı Coğrafi İşaret Etiketi almak üzere zeytinyağı örnekleriyle başvuruda bulundu. Ali Osman Menteşe’nin zeytinyağının Coğrafi İşaret tescil koşullarına uygunluğunun akredite olmuş laboratuarda yapılan kimyasal analiz ve tadım uzmanlarının yaptığı duyusal analizle belgelenmesi üzerine, kendisine talep ettiği 300 tane hologramlı coğrafi işaret etiketi MİTSO’da düzenlenen törenle verildi.

 

“Bizlere ve yöre üreticilerine

örnek oldunuz”

Törende bir konuşma yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Ali Osman Menteşe’nin yıllardır sürdürdüğü modern zeytinyağı üretimi ile bölge üreticisine örnek olduğunu belirterek, “Milas Zeytinyağının ne kadar üst düzeyde kaliteye sahip olduğunu, Avrupa’da ve Türkiye’de kazandığınız madalyalarla ilk kez siz kanıtladınız. Siz bu konuda bizlere ve yöre üreticilerine örnek oldunuz. Milas Zeytinyağının bu seviyelere erişmesinde sizin büyük emeğiniz vardır. Size teşekkür ediyoruz” dedi.

 

“Şimdi daha büyük

hedeflere yürümeliyiz”

Ali Osman Menteşe, ailesine ait zeytinlikte ilk zeytinyağı üretimine başladığında zeytin ağaçlarını bilimsel olarak ilk kendisinin budadığını, zeytin ağaçlarını ilk kez kendisinin kurduğu damlama sistemiyle sulamaya başladığını, ilk kez kendisinin makine ile zeytin hasadını başlattığını, hasat edilen zeytinleri kasalar içinde ilk kez kendisinin taşımaya başladığını, ilk kez kendi butik zeytinyağı tesisini kurarak zeytin sıkmaya başladığını, yine ilk kez kendisinin zeytinyağını hava almayan krom çelik tanklarda ve uygun serinlikte saklamaya başladığını belirterek, “Bugün, zeytinyağına coğrafi işaret etiketini alan ilk kişi de ben oldum. Bu, bugüne kadar yaptığım bütün ilklerin son noktasıdır. Şu anda bunun çok büyük mutluluğunu, gururunu ve sevincini yaşıyorum. Sizi de bıkmadan, usanmadan Milas Zeytinyağına Coğrafi İşaret almak için çaba gösterdiğiniz ve bunu da başardığınız için kutlarım ve teşekkür ederim. Eğer MİTSO olmasaydı, sizlerin gayreti olmasaydı bu coğrafi işaret tescili alınamazdı. Milas Zeytinyağına coğrafi işaret tescili alarak çok önemli bir iş başarıldı. Artık geri dönülemez bir yere gelindi. Milas zeytinyağının kalitesi ispatlandı. Buradan sonra geri dönmek mümkün değil. Şimdi daha büyük hedeflere yürümeliyiz” dedi.

 

“Milas’a daha pek çok

şey kazandıracağız”

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer de Milas Zeytinyağına ilk Coğrafi İşaret etiketi alması nedeniyle Ali Osman Menteşe’yi kutlayıp, “Biz, Milas zeytinyağı üretimini modern bir hale getirmek için sizin ne kadar uğraştığınızı biliyoruz. Sizin Avrupa’da Milas Zeytinyağına kazandırdığınız madalyalar bize cesaret verdi. Coğrafi İşaret alırken de elimizi güçlendirdi. Bu nedenle size, Milas zeytinciliğine katkılarınız nedeniyle çok teşekkür ediyoruz. Bizde durmak yok; bundan sonra da daha yapacak çok işimiz var. Milas’a daha pek çok şey kazandıracağız. Milas Halılarının Coğrafi İşaret patentini Sümer Holding’ten devralmak da bunların ilklerinden biri olacak” dedi.

 

Sırada üç firma daha var …

Öte yandan, MİTSO’dan coğrafi işaret etiketlerini almak için ilk başvuran kuruluş olan TARİŞ, talep ettiği 720 litre zeytinyağı için 1000 tane coğrafi işaret etiketi ile ilgili işlemlerin bitmesini beklerken; Divin, 914 litre Milas zeytinyağı için 1000 tane ve Karios 6 bin kg zeytinyağı için 1000 tane etiket talebinde bulundu.

Her üç markanın da işlemleri önümüzdeki günlerde tamamlanarak kendilerine Coğrafi İşaret etiketlerinin teslim edileceği bildirildi.

MİTSO’dan coğrafi işaret etiketi alarak bunları zeytinyağı şişelerinin üzerine yapıştıran firmalar, etiketlenmiş şişelerden birini MİTSO’ya teslim edecekler. Bu şişeler MİTSO’da özel dolaplarda saklanacak.

Piyasada satışa sunulan Coğrafi İşaret etiketli zeytinyağı şişelerinden belli zaman dilimlerinde örnekler alınarak coğrafi işaret tescil standartlarına uygun olup olmadığı MİTSO tarafından kontrol ettirilecek.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık