Milas’ın sorun ve taleplerine tercüman oldular

Adem KANKAYNAR -

Milas’ın sorun ve taleplerine tercüman oldular

Milas Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Mehmet Çoban ve Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Muhtarlar, ilçemizin genel sorunlarından oluşan bir dosyayı, bakanlıklar ve Muğla Milletvekillerine vermek üzere Ankara’ya gittiler.

Ankara dönüşü, dernek binasında bir basın toplantısı düzenleyen Milas Mahalle Muhtarları Dernek yönetimi, Milaslı muhtarlar olarak gerçekleştirilen ziyaretlerin oldukça yararlı olduğunu vurguladılar. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Hacıilyas Mahalle Muhtarı Mehmet Çoban, ziyaret öncesinde ilçemizdeki birçok sivil toplum örgütü yöneticileriyle bir araya gelindiğini ve ilçemiz ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini almaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi …

“Yaptığımız bu görüşmeler doğrultusunda hazırladığımız dosyayı bazı bakanlıklara ve Muğla Milletvekillerimize ilettik. Dosyamızın içeriği çok genişti. Farklı farklı başlıklar altında Milasımızın bütün sorunlarını ele almaya çalıştık. Bu sorunlar ana başlıklar halinde şu şekilde ele alındı:

-Söke’den Milas’a, Milas’tan Güvercinlik’e kadar devam eden ana yolda kavşaklardaki sorunları,

-Mevcut çevre yolunun şu andaki haliyle artık trafik yoğunluğunu kaldıramadığı,

-İlçemize yeni yapılan Devlet Hastanesi’nin bulunduğu bölgedeki okullar ve yurtların da göz önüne alınarak yeni bir kavşak planının yapılması,

-Baharlı Kavşağı’nda başlatılan fakat kamulaştırma çalışmaları nedeniyle durdurulan kavşak düzenleme çalışmasının yeniden başlatılması,

-Ekinambarı, Kemikler, Dörttepe, Boğaziçi gibi kavşaklarda ışıklandırma yapılması veya trafiğin daha sağlıklı seyretmesi için köprülü geçiş yapılması,

-Ortaklar otoban çıkışına Milas tabelasının konulması,

-Ülkemizin ve ilçemizin en önemli turizm bölgelerinden olan Ören’in karayolunun bir an önce bölünmüş yol haline dönüştürülmesi gibi yol sorunlarını ilettik.

-Aydın-Çine-Güllük Demiryolunun Milas OSB bağlantılı olarak yapılması ve OSB’ye doğalgaz bağlanması, yapılan başvurular ve gelen talepler göz önünde bulundurularak Milas OSB’ye ek arazi tahsisinin yapılması konusunu yeniden gündeme getirdik.

-Milas’ın en önemli tarihi alanlarından olan Labranda Antik Kenti bölgesinde yer alan maden ocaklarında yapılan patlatma çalışmalarının bölgeden çıkan içme suyu kaynaklarına ve tarihi alana zarar verdiğini dile getirdik. İlçemizdeki maden ve taş ocaklarının ilçemize faydasından çok zararının olduğunu, bu zararların en çok da tarım arazilerinde fark edildiğini belirttik. Milas’ın en önemli tarım ürünü olan Zeytindeki rekolte düşüklüklerine dikkat çektik. Özellikle santral, maden ve taş ocaklarının yer aldığı bölgelerde inceleme yapılmasını talep ettik.

-İlçemizin her geçen yıl göç aldığını ve nüfusunun arttığını belirterek, artan nüfusa karşılık ilçedeki kurumların sağlıklı ve hızlı bir şekilde vatandaşa hizmet verebilmesi için personel sayılarının artırılmasını,

-İlçemizde yaşlılar için bakımevine ihtiyaç duyulduğunu, bu ihtiyacın yetkililerce de tespitinin yapıldığını ifade ettik. Yaşlı Bakım Evi için, Milli Emlak Müdürlüğü’nden Sodra Dağında yer alan arsanın da tahsisinin yapıldığını belirterek, bir an önce inşaat çalışmalarının başlatılması gerektiğini ilettik.

-Milas’ın coğrafi yapısı hakkında bilgi aktararak, hava kirliliğinin önemli seviyelerde olduğunu, hava kirliliği konusunun çözülmesi için de Doğalgaz’ın mutlaka Milas’a getirilmesi gerektiğini belirttik.

-Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilçemizde de araziler konusunda sorunlar yaşanmakta. Miras ile intikal eden anlaşmazlıkların, Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine yapılacak personel takviyeleri ile daha kısa sürede giderilebileceğini, ayrıca personel takviyesinin yanı sıra 22/A diye tabir edilen yasal düzenlemenin de ele alınmasını dile getirdik.

-Her geçen gün azalan yağmurlar, mevcut barajların yeterince suyla dolmaması ilçemizde su sorununu gündeme getirmeye başladı. Barajlardaki su sorunu dere yataklarını ve yeraltı sularını da etkiledi. Bu durum özellikle hayvancılıkla ve tarımla geçimini sağlayan aileleri zor duruma düşürdü. Bu konuyu vekillerimize aktardık. Projeleri devam eden Eşence ve Gökçeler Barajlarının önemine bir kez daha dikkat çektik.

-İlçemizde, eskiyen telefon direkleri ve hatlarının sık sık iletişim hizmetinin aksamasına neden olduğunu, sorunların çözümü aşamasında ilgili kurumun yeterli personelinin bulunmadığını ifade ettik.

-Milas Kaymakamlığı başta olmak üzere ilçemizdeki birçok kurumun binası fiziki ömrünü tamamlamış durumda. Bu binalarda yapılan incelemede depreme karşı güçlendirilmeleri gerektiği belgelenmiştir. Milas Kaymakamlığı’nın da hizmet verdiği Hükümet Konağı’nın artık ilçemize yeterli gelmediğini de ziyaretimizde dile getirdik.

Milletvekilimiz Sayın Nihat Öztürk’ün özel girişimleriyle, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun talimatıyla ilçemize yeni bir Hükümet Konağı binası yapılması için girişimler başlatılmıştır. Bakanımızın da deyimiyle mimari özellikleriyle ilçemize yakışan bir bina inşallah kısa sürede ilçemize kazandırılacak. Ziyaretimiz sırasında Milas ile ilgili düşüncelerini ve duygularını bizlerle paylaşan Bakan Soylu, “Milas sevdalısı olduğunu, Milaslıları çok sıcakkanlı bulduğunu, Milas’a hizmet etmenin gurur verici olduğu”nu söyledi.

Bakan Soylu ile gerçekleşen buluşmamız sırasında sit alanı içerisinde kalan eski evlerin de durumunu anlattık. Sokakların darlığından bahsettik. Bakan Soylu, Milas’ı iyi tanıdığını, sokaklarında çay içme fırsatı bulduğunu dile getirdi ve Hükümet Konağı hizmetinin başlangıç olduğunu belirterek, diğer konulara da mutlaka değineceklerini söyledi. Milaslılara selamını iletti. Bu buluşmayı sağlayan sayın vekilimiz Nihat Öztürk’e bir kez daha teşekkür ediyoruz.

-İlçemizin önemli tarım ürünlerinden olan zeytinyağı ile ilgili de Tarım Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerimiz oldu. Zeytinyağındaki prim sisteminin değiştirilerek, kaliteli zeytinyağına daha yüksek prim verilmesi, üreticiye kasa ve krom tank konularında destek sağlanmasını talep ettik.

-Zeytinyağı fabrikalarında gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunun kaldırılması, üretim aşamasında zeytinyağının hijyen denetimlerinin İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yapılması, 10’dan çok işçi çalıştıran zeytinyağı fabrikasında bir gıda mühendisi çalıştırabilmesi gerektiğini ifade ettik.

-İlçemizde 533 bin dekar zeytinlik arazisi bulunmakta. 9 milyon zeytin ağacı ile ilçemiz, ülkemiz zeytin ağacı varlığının % 10’unu oluşturmakta. Yıllık yaklaşık 16 bin ton zeytinyağı üretimi yapmaktayız. Daha kaliteli üretim yapılması, üretimin artırılması için kaliteli zeytinyağına daha yüksek prim uygulamasına geçilmesi gerektiğini dile getirdik. Genel Müdürlük yetkilileri konunun takipçisi olacaklarını söylediler. Yine bu görüşmeyi sağlayan başta vekilimiz olmak üzere tüm görevlilere teşekkür ediyoruz.

-Et ve süt konularında yaşanan sorunları da yine Ankara’ya taşıdık. Yapılan ithalatların, et fiyatlarını bir nebze düşürmüş olsa da bunun yeterli ve uzun süreli bir çözüm olmayacağını ilettik. Yerli üretim yapan hayvancının maliyetlerinin düşürülerek hayvancılığın desteklenmesi yönünde görüşlerimizi belirttik.

-Görüşmemiz sırasında bölge kesimlerinin Aydın’ın Çine ilçesinde yapılacağı belirtildi. Bizler de özellikle kasap esnafının zor günler geçirdiğini söyledik. Milas’ta kendi imkânlarıyla zor şartlarda hizmet vermeye çalışan Milas Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı’nın sorunlarını da anlattık. Başkanlığın 1941 yılında 4081 sayılı yasa ile kurulduğunu, günümüze kadar zor şartlarda çalıştığını, fakat Büyükşehir Yasasıyla birlikte durumunun daha da kötüleştiğini ifade ettik. Çiftçilerin büyük bir bölümünün Milas Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlığı’nı devlet kurumu olarak görmediğini, dernek gibi algılayarak yılda bir kez yapması gereken ödemeyi bile yapmadığını söyledik. Milas Çiftçi Mallarını Koruma Başkanlıklarının daha aktif çalışabilmesi için mevcut yasanın yeniden ele alınıp değerlendirilmesi gerektiği yönündeki fikrimizi ilettik.

-İlçemizin en önemli ekonomik değeri olan kültür balıkçılığı da konularımız arasındaydı. Yine bu konuyu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkileriyle görüştük. Denizde üretim yapan kültür balıkçıları için bir lojistik destek iskelesi yapılması, kültür balığı üreticilerinin kullandığı elektrik enerjisinde indirim yapılması, toprak havuz balık üreticilerine ÖTV’siz mazot sağlanması, toprak havuzlardan kaynak suyu harcı alınmaması gerektiğini ilettik.

-Bafa Gölü’nün su kirliliğinden kurtarılması, göldeki ve çevresindeki doğal yaşamın korunması, Beşparmak dağlarındaki 8 bin yıllık kaya resimlerinin korunması, feldspat ocaklarının Beşparmak dağlarının doğal ve tarihi yapısına zarar vermemesi için adımlar atılması gerektiğini yazılarımızla anlattık. 

-Boğaziçi Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Tuzla sulak alanın uygun bir şekilde korunmasının sağlanması, Lagün alanındaki su kuşlarının ve doğal yaşamın korunması ve Gölün yakın çevresinde yapılaşmaya izin verilmemesi konularını yazılarımızla anlattık.

-Kemerköy iskelesinin yoğun ithalat ve ihracat iskelesi olarak kullanılmaması, Kemerköy iskelesinin sadece Gökova Körfezi’ndeki “Mavi Yolculuk” yatları için turizm amaçlı ve yat yapımı amaçlı kullanılmasına dikkat çektik.

-Balıkçılık demişken, ülkemiz ekonomisine önemli katkılarda bulunan Türkiye’nin en büyük balık üretim firmalarının yer aldığı Milas’ta üretim alanlarının da göz önünde bulundurularak, Milas’a en kısa süre içerisinde sektöre de destek olması açısından Su Ürünleri Fakültesi kurulması, ayrıca yine ilçemize Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne bağlı bir ‘Arkeoloji Araştırma Enstitüsü’nün kurulması yönünde beklentilerimiz olduğunu ifade ettik.

-Milas Veterinerlik Fakültesi de Muğla ve Milas için çok önemli. Resmiyette kurulan fakat henüz öğrenci alımına başlamamış olan Milas Veterinerlik Fakültesi’nin bir an önce eğitime kapılarını açmasını büyük bir heyecanla beklediğimizi ilettik. Sayın vekilimiz Nihat Öztürk, Veterinerlik Fakültesi için yer tahsisinin yapıldığını bizlere hatırlatarak, sürecin hızlandırılacağını söyledi.

-İlçemize bağlı Güllük Mahalle sınırları içerisinde yer alan eski Etibank Lojmanları’nın Milli Eğitim Bakanlığına tahsisinin gerçekleştirilerek bu alanın Milas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Uçak Motorları Bakım Bölümü açılarak değerlendirilebileceğini dile getirdik.

-İlçemizdeki birçok okulun ikili eğitim verdiğini, Emek Mahallesi’ndeki kampus alanına hızlı bir şekilde yeni lise binalarının yapılması durumunda bu sorunun da çözüme kavuşacağını ifade ettik.

Bizlere zaman ayıran Muğlalı Milletvekillerimiz Nihat Ötürk’e, Hasan Özyer’e, Akın Üstündağ’a, Ömer Süha Aldan’a, milletvekillerimizin danışmanlarına, bizlerin yanından bir an bile ayrılmayarak Türkiye Büyük Millet Meclisi vekillerinin odalarını tek tek gezdiren Sayın Muzaffer Ekinci’ye teşekkür ediyoruz. Sayın Nurettin Demir ile ziyaretimiz sırasında görüşme imkânımız olmadı. Çünkü kendisi Ankara dışındaymış. Ama kendisiyle telefonla görüşme sağladık. Hazırlamış olduğumuz dosyayı da danışmanına teslim ettik. Yine Sayın Mehmet Erdoğan ile de detaylı bir görüşmemiz olmadı. Uçağa yetişmesi gerektiği için kısa bir görüşmemiz oldu. Fakat onun için hazırlamış olduğumuz dosyayı da meclis ofisine bıraktık. Kendisi ofise döndüğünde mutlaka dosyayı inceleyeceğini ifade etti.

Vekilimiz Nihat Öztürk beyin danışmanı bizlere eşlik ederek Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndaki yetkililerle görüşmemizi ve ilçemizin tarım, hayvancılık ve balıkçılık konularını iletmemizi sağladı.

Yaptığımız görüşmelerin ardından Meclise geri dönerek 15 Temmuz gecesi yaşananların izinin kaldığı alanları yakından görme fırsatımız oldu. Sayın Öztürk ile sohbet ortamında görüştük. Bizlere ilçemizde yapılan yatırımlar hakkında bilgiler aktardı. Veterinerlik Fakültesi, yeni Devlet Hastanesi binası ile ilgili gelişmeleri paylaştı. Hastane binasının hızlı ilerlediğini, fakat yine de yakından takip ettiğini belirtti. Sulama barajlarını da takip ettiğini samimi bir dille ifade etti.

Bizleri Ankara’da sıcakkanlılıkla karşılayan vekillerimize, yardımcılarına ve personellerine bir kez daha çok teşekkür ederek, Ankara ziyaretimizin ilçemiz açısından hayırlı olmasını diliyoruz. İnşallah dosya halinde ilettiğimiz tüm sorunlarımız bir an önce çözüme kavuşturulur. Dosyamızın takipçisi olacağımızı, Milas’ın sorunları ve çözüm önerileri aşamasında her zaman katkı sağlayacağımızı belirterek, katılımlarınızdan dolayı teşekkür ederiz.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık