Oktay ÇAYIRLI / A. Coşkun EFENDİOĞLU
Daha önce ilçemize gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında Milas’ın sorunlarını, taleplerini ve beklentilerini yerel yöneticiler ile sivil toplum örgütlerinden dinleyen Muğla Valisi Amir Çiçek, bu kez Milas basınıyla bir araya geldiği toplantıda bir de basından dinledi… Milas ve Muğla’da yapılan çalışmalardan örnekler veren Vali Çiçek daha sonra Milas’ın sorunları ve beklentilerini yerel basın mensuplarından dinleyerek notlar aldı…
Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Vali Yardımcısı Fatih Ürkmezer, Muğla İl Jandarma Komutanı Halil Çelik, Muğla İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Muğla İl Basın Müdürü Baki Gencel ile birlikte dün sabah saatlerinde ilçemize gelerek, Beçin’deki TKİ Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen kahvaltıda basın mensuplarıyla buluştu.
Milas Kaymakamı Fuat Gürel’in de katıldığı kahvaltının ardından açıklamalarda bulunan Vali Çiçek, göreve geldikten sonra il genelinde görev yapan basın mensuplarıyla fırsat buldukça bir araya gelmeye çalıştığını söyledi.
Şeffaf bir yönetimin
öncelikli olmasını
istiyoruz
Milas’a daha önce de birkaç kez geldiğini ifade eden Muğla Valisi Çiçek; "Milas’a geldiğimizde sadece şehir merkezinde değil köylerinde de incelemelerde bulunmaya çalıştık. Milas, tarihi geçmişiyle önemli bir şehir. Tüm medeniyetlere başkentlik yapmış bir merkezin bugüne taşıdığı değerler fazla. Bugün sizlerle bir araya gelmemin en büyük nedeni, Milas ile ilgili sizlerle görüşmek. Basının önemini çok iyi biliyoruz ve kamuoyunu iyi bir şekilde bilgilendirmelerine katkı sağlamak istiyoruz. Biz paylaşmayı bilen ve birlikte çalışmayı ilke edinen, ortak aklı ilke haline getiren, şeffaf bir yönetimin öncelikli olmasını istiyoruz. Muğla’daki yöneticilerin makamları ve pozisyonları farklı olabilir ancak Muğla’yı ileriye götürmek için birlikteyiz. Bu anlamda basının da öneminin farkındayız" dedi.
Konuşmasını, ilçemizde yapılan çalışmalardan bazı örnekler vererek sürdüren Vali Çiçek şunları söyledi:
"Ulaşım sorunlarına baktığımızda Üçyol Kavşağıyla ilgili bir problem görüyoruz. Bu sorunun çözüme kavuşturulması için girişimlerimiz oldu ve takibini de yapıyoruz.
Karayoluyla ilgili olan çalışmalar da devam ediyor. Yatağan’dan ve Bodrum’dan gelen karayolu daha iyi şartlara gelmeli. Özellikle yaz aylarında sıkıntı had safhaya ulaşıyor.
Milas’ın merkezinde bulunan ve kazı çalışmaları devam eden Kral Hekatomnos alanının bir an önce ortaya çıkarılması için elimizden geleni yapıyoruz.
Sahillerimizde dışarıya açılan kapılarımıza dikkat etmeliyiz. Limanlarımız önemli. Güllük limanımızın kapasitesinin daha iyiye götürülmesi anlamında yapılması gerekenleri yapmaya çalışıyoruz. Bunun için raylı sisteminin Güllük’e kadar gelmesi çok önemli. Bununla ilgili Başbakanımıza bilgi verdim ve taleplerimizi ilettik. Bu konuda olumlu bir ilerleme var.
Ören; çok önemli bir yer. Orası canlanacak. Yat limanının yapılması önemliydi. Yat limanı faaliyete geçtiğinde, sadece Ören’e değil Milas’a da önemli katkısı olacak."
Milas’ta başarılı
çalışmalar var
Milas’taki tarımsal faaliyetlerle ilgili de açıklamalarda bulunan Vali Çiçek; "Toprak var, arazi var. Ancak tarım yeterli mi desem, bence yeterli değil. Yağımız var, zeytinimiz var ancak bunun farkında mıyız? Bunu pazarlayabildik mi? Pazarladık desek kendimizi kandırırız. Bu kalitedeki ürün bırakın Türkiye’yi, dünyada aranılan ürün olmalı. Milas’ta organik zeytin alanlarının oluşturulmasıyla ilgili bir etkinliğe katıldım. Organik zeytinciliği ön plana almalıyız. Böyle olursa çiftçimin keyfine diyecek olmaz. Arazide kültür balıkçılığı yapılıyor. Bunu daha iyiye götürebilir miyiz? Kesinlikle götürürüz. Tarım arazisini yok etmeden yani geleceğimizi yok etmeden balıkçılığı geliştirmeliyiz. Bu anlamda sivil toplum örgütlerinin yaptıkları çalışmaları önemsiyoruz, Milas’ta yapılmaya çalışılan çalışmaları da önemsemelerini bekliyoruz. Hiçbir ilçede Süt Birliği yok; ama Milas’ta var. Milas’ta başarılı çalışmalar var. Teşekkür ediyorum, ama daha iyi neler yapabilirler projelerini hazırlamalılar. İlçede gıda, zeytincilik, tarım var. Bu anlamda yatırımcılara alt yapı hazırlamamız gerekli. Biliyorsunuz GEKA (Güney Ege Kalkınma Ajansı) Muğla, Aydın, Denizli illerimizdeki bütün girişimcilere, kooperatiflere, kurumlara, kişilere, şirketlere, getirecekleri projeler için kaynak sağlıyor. Ben de yönetimindeyim, ciddi kaynaklar sağlıyoruz ve yeni projeler bekliyoruz. OSB’deki çalışmalar başlatıldı ve ihalesi yapıldı. Umarım yakın zamanda temel atmaya da geliriz. Milas’ta Organize Sanayi imkânı olacak" dedi.
Taraflar masaya oturdu,
anlaştılar
Milas sınırları içerisinde çeşitli madenlerin bulunduğuna dikkat çekerek, santrallerin özelleştirme süreçlerini de değerlendiren Vali Çiçek, "Yatağan ve Milas’taki santrallerimizin geçiş döneminde her kim sağduyulu davranıyorsa onlara teşekkür ediyorum. Yatağan ve Milas’taki sendikalar kötü olaylara imkân vermediler. Taraflar masaya oturdu, anlaştılar. İşçilerimiz çalışmaya devam edecek, santraller ise elektik üretmeye. Amaç başkaysa, amaç güvenliği bozmaksa onun karşısında oluruz" dedi.
Kim olursa olsun
proje üretsin
Muğla’nın turizm açısından başarı bir yıl geçirdiğini belirterek, turist sayısında artış olduğunu ifade eden Vali Çiçek, "Muğla’da turizm de var. Bu nasıl oldu? Huzur ve güven ortamını sağladık, o şekilde oldu. Toplumun huzurunu bozacak, üretimi engelleyeceklere vatandaş dur diyecek. Vatandaş üreteceksen gel, üretmeyeceksen yanında değilim dese bize yeter. Muğla’nın Milas’ın huzurlu ve güvenli olmasını sağlamak ilk ilkemizdir. Bunu da gördüm ve inanıyorum. Bazı çalışmalar geciktiği için tahammülsüzleşebiliyoruz. Artık hepsi olacak. Sağolsun hükümetimiz kaynak veriyor ve bir sıkıntımız yok. Yeter ki projesi hazırlansın. Genel bütçenin haricinde kalkınma ajansları ve Avrupa Birliği destekleri de var. Para bahane edilmeden proje üretilmeli. Kim olursa olsun proje üretsin. Bu konuda Milas’ı daha ileriye götürecek projelere açığız" dedi.
Çalışmalar devam ediyor
Milas’taki barajların ve sulama kanalları ile ilgili bilgiler de aktaran Vali Çiçek, "Barajlarımızın çalışmaları devam ediyor. Akgedik Barajı Türkiyemizin en büyük barajlarından biridir. Sulayacakları ovalar açısından çok önemlidir. Bu ve bunun gibi barajlarımızı harekete geçirmemiz gerekli. Derince Barajı faaliyete geçti. O da bu sene inşallah sulamayla ilgili hizmet verecek. Sporla ilgili çalışmalarımız devam ediyor ve takibini yapıyoruz. Hastaneyle ilgili sıkıntılarınızı biliyoruz ve daha iyi bir hastane konusunda çalışmalar var" dedi.
Milas önemli ve
güzel bir ilçe
Konuşmasının son bölümünde, Milas’ın deniz ulaşımı, hava ulaşımı ve karayolu ulaşımı bulunduğunu hatırlatarak, raylı sistemin de devreye girmesi için çalışmaların yapıldığını belirten Vali Çiçek, "Milas önemli ve güzel bir ilçemiz. Milaslılar birliktelik hareketini kavramışlar. Hep birlikte çalışarak ilçemizi daha iyiye götüreceğiz. Milas’ta birlik ve beraberlik gördüm" dedi.
Vali Çiçek, yaptığı konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bazı konular hakkında notlar alarak gerekli inceleme ve araştırmaların yapılacağını söyledi.