‘MUÇEP Marmaris Buluşması’ yapıldı

​A.Coşkun EFENDİOĞLU -

‘MUÇEP Marmaris Buluşması’ yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Doğal SİT alanlarının tanımlarının ve derecelerinin değiştirilmesi çalışmasının, en çok etki edeceği alanların Muğla bölgesinde olduğunun anlaşılması ve bunların, oldukça uzun süreli bir çalışma sonucu ve hiçbir yerel yönetime ve ilgili meslek kurumlarına sorulmadan gerçekleştirildiğinin ortaya çıkması sonrası, Muğla’daki pekçok kişi ve kurum, bu konuyu görüşmek üzere, 4 Aralık 2016’da Akyaka’da biraraya gelmişlerdi.

İlk toplantıya katılan 75 kişi, kendi arasında, tek tek ilçelerde yapılan değişiklikleri inceleyerek rapor haline getirmek için bir ‘Harita Komisyonu’ ile bir de gerekirse hukuki mücadele için ‘Hukuk Komisyonu’ kurulmasını kararlaştırmış ve bundan sonraki çalışmalar için ayrıca bir de ‘Sekreterya’ oluşturmuşlar ve geçmişte Doğal SİT alanı olarak ilan edilen yerlerde neden böyle bir tanım ve derece değişikliği düşünüldüğünün ortaya çıkarılması ve gerekirse buna karşı mücadele edilmesi için, komisyonların çalışmalarını görüşmek üzere 8 Ocak 2017’de Marmaris’te buluşulması kararlaştırılmıştı.

Bu arada Milas Kent Konseyi Yürütmesi de, doğal SİT tanımları ve derecelerindeki değişiklikler konusu gündeme geldiğinde, bunu gündemine almış ve 20 Aralık 2016 tarihli genel kurul toplantısında, MUÇEP çalışmalarına katılma kararı almış ve ardından da 3 Ocak 2017 Salı günü, Milas’taki bütün meslek odaları ve kurumların katılımını sağlayarak, Milas ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Enver Tuna’nın sunumunu yaptığı bir panelde, Çevre Bakanlığı’nın bu yönetmelik değişikliği çalışmasıyla Milas’ta etkilenecek olan üç alanla ilgili bilgi sunulmuştu.

 

İkinci Buluşmaya

150 kişi katıldı

8 Ocak 2017 Pazar günü Marmaris Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonu’ndaki MUÇEP’in ikinci buluşmasına 150 kişilik bir katılım gerçekleşti. Muğla’nın bütün ilçelerinden pekçok ismin yanısıra, Bodrum, Milas ve Marmaris Kent Konseyleri de bu toplantıda kurumsal olarak temsil edildiler. Milas Kent Konseyi, Milas Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüs ile etkinliğe katılırken, Haziran Hareketi Milas Meclisi de, MUÇEP’in Marmaris buluşmasına katıldı.

Ev sahibi Marmaris Kent Konseyi Başkanı Necmettin Yankav’ın hoşgeldiniz konuşması sonrasında MUÇEP sekreteryası, katılımcılara, ilk toplantıda yapılanlarla ilgili kısa bir bilgi verdi. Daha sonra, ilk toplantıda oluşturulan Harita Komisyonu’nun üyeleri, kendi bölgeleriyle ilgili harita çalışmalarının sonuçlarını, slayt gösterimi eşliğinde katılımcılarla paylaştılar.

Milas’la ilgili sunumu, Milas Kent Konseyi Boğaziçi Mahalle Meclisi Başkanı Ahmet Ulukut yaparken, Rüştü Tezcan Bodrum, Serdar Denktaş Akyaka, Faruk Şahin Datça, Neşe Hanım Marmaris, Çiğdem Özer Fethiye, Mustafa Tuncaelli Menteşe’deki değişikliklerle ilgili bilgi verdi.

30 yıldır Muğla koylarında teknede yaşayan, eski gazeteci Meriç Köyatası da, bu çalışmanın koyları nasıl etkileyebileceğini, koyları çok iyi tanıyan bir denizci olarak anlattı.

Hepsinin de ortak yanı, eskiden hiçbir şey yapılamazken, şimdi çeşitli derecelerde yapılaşma izni verilen yerlerin, hangi kıstaslar ve nedenlerle yapıldığının bilinmediğini ve kadastral olarak incelendiğinde hepsinde de çeşitli büyüklüklerde parsellerin göründüğünü, ancak bu parsellerin kim ya da kimlerin mülkiyetinde olduğunun ve-veya ne zaman mülkiyet değişikliği olduğu gibi bilgilerin olmadığının anlaşıldığını ve hemen hepsinin de, yaratacağı rantların çok büyük olduğunun görüldüğünü belirttiler.

Pekçok turizm bölgesinde çok önemli alanların yapılaşmaya açıldığının görüldüğü belirtilen çalışma raporları sonunda, çalışmaların sürdürülerek, kamuoyuna açıklanacak bir rapor haline getirilmesine ve hukuk komisyonunun da her an dava açmaya hazır bir şekilde hazırlıklarını sürdürmesine karar verildi.

 

Muğla Büyükşehir

Belediyesi’ne teşekkür

Bu arada, Çevre Bakanlığı’nın bu çalışmasının özellikle yerel yönetimler ve meslek odalarından gizli bir şekilde ve kapalı olarak sürdürüldüğünün anlaşılmasının da kuşku uyandırdığı vurgulanarak, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne de, çok kısa süre içinde kendilerinden görüş istenmesine karşın, bunu kamuoyunun bilgisine açması nedeniyle teşekkür edildi ve MUÇEP’in çalışmaları süresince, büyükşehir yetkilileriyle de bağlantı koparılmadan, herkesle bilgi alışverişi yaparak, Bakanlığın Doğal SİT alanları konusunda yaptığı bu yönetmelik çalışmasının etkilerinin iyice ortaya çıkarılıp hem o bölgede yaşayanlarla hem de tüm Muğla halkıyla paylaşılarak, bu konuda yürütülecek mücadelenin yaygınlaştırılması konusunda ortak görüşe varıldı.

Toplantıda ayrıca, çalışma süresince komisyonlarda görev almak isteyen yeni isimler belirlenirken, bir sonraki buluşmanın, muhtemelen 5 Şubat 2017 günü Milas Kent Konseyi’nin evsahipliğinde, Milas’ta yapılması kararlaştırıldı ve katılımcıların oybirliğiyle şu Sonuç Bildirgesi yayınlandı.

 

Muğla Çevre

Platformu kuruldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın; Doğal Sit Alanlarının derecelerinin, koruma düzeylerinin ve kapsadıkları alanların yeniden düzenlenmesi amacıyla başlattığı “Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi” nin Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne görüş almak amacı ile gönderilmesi sonucu, Muğla Bölgesi’nde yaşayan vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından “yaşamsal önem” taşıması nedeni ile sahiplenilmiştir.

Bu amaçla, 4 Aralık 2016’ta 75 kişinin katılımı ile “Muğla Çevre Platformu” kurulması kararı alınmıştır. Bakanlığın çalışmasında kamuoyunun, sivil toplum örgütlerinin bilgilendirilmediği, plan değişikliklerinin bilimsel gerekçelerinin paylaşılmadığı; halkın ve sivil toplum örgütlerinin dışlanarak, bazı doğal koruma alanlarının gerek sit derecelerinin düşürülerek, gerek koruma statülerinin tamamen kaldırılarak yapılaşmaya açılmasının önünün açılmasının kabul edilemeyeceği konusunda fikir birliğine varıldı.

Katılımcılar, kabul edilemez buldukları bu planın gerçekleşmesine ve bölgedeki her türlü ekolojik tahribatlara karşı birlikte mücadele etmek üzere Muğla Çevre Platformu’nu (MUÇEP) kurmaya karar verdiler.

Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan ve “Madde 80” olarak anılan karar ve ardından 6 Aralık 2016’da Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelikle, büyük sermaye guruplarına “kamu yararı” adıyla yeni rant alanları yaratmak için değişiklikler yapıldığı endişeden öte, bu yönetmeliklerle yerellerdeki belediye ve ilgili kurumların yetkilerinin elinden alınması ile gerçek bir tespite dönüşmüştür.

Bütün bu gelişmelere rağmen, 4 Aralık 2016’da Muğla Çevre Platformu kurulması kararını alan Muğlalılar, kendi bölgelerinde konu ile ilgili sivil toplum kuruluşları, uzmanlar, vatandaşlarla bir araya gelerek, planlar üzerinde çalışmışlar, koruma statüleri değiştirilerek yapılaşmaya açılması planlanan alanlarda meydana gelecek ekolojik yıkımın vahametini belirlemişler ve sadece “hayır” demekle kalmamışlar, alternatiflerini ve gerekçelerini içeren raporlar hazırlamışlardır.

Yine bu süreç içinde, bilgi edinme haklarını kullanarak “Bimer”e başvurmuşlar, bu doğal sit alanları değişikliklerinin hangi bilimsel gerekçelerle yapıldığına dair bilgi istemişlerdir. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü’nün basına yaptığı “Sivil toplum örgütleri ile paylaşıyoruz” açıklamasına rağmen, Bimer’den gelen cevapta “Çalışmalar devam etmekte olup söz konusu proje sonuçlanmadan herhangi bir bilgi verilememektedir” denilmiştir.

 

‘Sözün Bittiği Nokta’

demek istemiyoruz!

Tüm bu gelişmelerin ardından, kuruluş aşamasında olan platformumuzu daha da geniş katılımla, 8 Ocak 2017’de Marmaris’te deklere ederek, kurmuş bulunuyoruz. Yaptığımız toplantıda, Muğla’nın ilçelerinden katılan tüm yapılar proje üzerinde, haritalar, paftalar bazında tek tek çalışmalarını aktarmışlardır. Çalışmalar bu kadarla da sınırlı kalmayacak, kurulmuş olan ‘Bilim Komisyonu’ incelemelerine devam edecektir. Platform nihai olarak, bu raporları kamuoyu ve ilgili mercilerle paylaşacaktır.

Amacımız geri dönüşü mümkün olmayan doğa tahribatlarına engel olmaktır. Bunu da ancak yetkili kurumlarla; yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve yerel halkla beraber karar vererek gerçekleştirebiliriz. Ülkemizin sürdürülebilir ekonomik, turistik, enerji ve kültürel gelişimi; doğa tahrip edilmeden, korunarak ve yerel halkın çıkarları da gözetilerek mümkündür. Çatışarak, yereli ve birbirimizi yok sayarak, diyalog yollarını yok sayarak gelişmeye değil “yok etmeye” yol açarız. Doğayı yok etmek, sadece insanları değil tüm canlıları yok etmektir. Yani, geleceğimizi yok etmektir.

Muğla Çevre Platformu olarak bizler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, bölgemizde geri dönüşü olmayacak bir ekolojik yıkıma yol açacak bu projeyi düzeltmeye, küresel ısınma nedeni ile gelecek kuşakların en çok etkileneceği kuşaklardan birinde bulunan bölgemizde, doğanın ve su havzalarının daha iyi korunmasını sağlayacak şekilde yerel halkın, yerel yönetimlerin ve yerel sivil toplum örgütlerinin katılımı ile birlikte yapmaya davet ediyoruz.

Saygılarımızla.

 

Muğla Çevre Platformu

Bileşenleri

MARMARİS KENT KONSEYİ, BODRUM KENT KONSEYİ, MİLAS KENT KONSEYİ, ÇEVRE VE ARI KORUMA DERNEĞİ, MUĞLA İLİ ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ, AKDENİZ YEŞİLLERİ DERNEĞİ, GÖKOVA EKOLOJİK YAŞAM DERNEĞİ, DALYAN ÇEVRE VE TURİZM DERNEĞİ, İZTUZUNU KUMSALINI KURTARMA PLATFORMU, YEREL TOHUM DERNEĞİ MARMARİS TEMSİLCİLİĞİ, KAYAKÖY SAVUNMASI, FETDER, KARAOT SAVUNMASI, DATÇA ÇEVRE VE TURİZM DERNEĞİ, BODRUM ÇEVRE PLATFORMU, DİSK EMEKLİ-SEN DATÇA TEMSİLCİLİĞİ, BALIKAŞIRAN GRUBU, DATÇA KADIN GİRİŞİMİ, DATÇA YEREL TOHUM TOPLULUĞU, NAVİGA DERGİSİ – MERİÇ KÖYATASI ( MAVİ TUR), BODRUM DENİZCİLER DERNEĞİ, YARIMADA ÇEVRE KÜLTÜR DERNEĞİ, MUĞLA TABİPLER ODASI, MUĞLA HAZİRAN HAREKETİ, KIYILAR HERKESİN İŞGALE SON PLATFORMU,

 

İletişim

Bu arada, Muğla Çevre Platformundan yapılan açıklamada, MUÇEP ile iletişim için ilçelerde belirlenen isimler ise şöyle:

Milas- Canan Çelenk (05327938967), Marmaris- Nazan Bayındır (05422948048), Akyaka- Serdar Denktaş (05325881903), Bodrum- Rezzan Şebin (05322123356), Menteşe- Funda Karadağ Dural (05525074650) ve Fethiye- Kamil Ovacık (05332691022)

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık