‘MUÇEP Milas Buluşması’nın Sonuç Bildirgesi yayınlandı

ÖNDER Haber / Melih KAŞKAR -

‘MUÇEP Milas Buluşması’nın Sonuç Bildirgesi yayınlandı

 

17 Mart Cumartesi günü ilçemiz Milas’ta, Prof. Dr. Aşkıdil Akarca Salonunda gerçekleştirilen Muğla Çevre Platformu’nun 12. Olağan Meclis Toplantısı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

‘Sonuç Bildirgesi’ şöyle …

Muğla kıyılarına yayılmış koruma alanları, sadece Türkiye ölçeğinde değil tüm Akdeniz ölçeğinde çok önemli büyüklükte ve kesintisiz bir koruma alanı zinciri oluşturmaktadır. Ancak kıyılara sıkışmış bu koruma bütünlüğünün karşı karşıya kaldığı önemli risklerden biri, gerisinde kalan dağlık bölgelerin herhangi bir doğa koruma çerçevesine sahip olmamasıdır. Doğa Derneği tarafından 2006 yılında tamamlanmış olan ‘Türkiye’nin Önemli Doğa Alanları’ kitabında, bu alanlardan 5 tanesi (Batı Menteşe Dağları, Sandras Dağı, Gölgeli Dağları, Doğu Boncuk Dağları, Girdev Gölü ve Akdağlar) Önemli Doğa Alanı olarak tespit edilmiştir.

MUÇEP’in sadece korunan kıyı alanlarında değil, Muğla bütününde ve etki alanında kalan doğal alanların tümünde takip ve kontrol çalışmalarını yürütmesi ve bu amaç doğrultusunda ihtiyaç duyacağı yerel katılım ve desteği sağlaması gerektiği vurgulandı. Söz konusu alanların yer aldığı ve henüz MUÇEP katılımı olmayan ilçelerde, MUÇEP’in tanıtımı ve ilişkilerin kurulması için çalışmak üzere bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verildi.

Muğla kıyı alanlarından bilinen 14 adedinin işletmesinin, ÇŞB tarafından, Muğla Valiliği ile birlikte kurdukları MUÇEV Ltd. Şti. (MUÇEV) unvanlı şirkete ihale bile yapılmadan, bir protokolle verildiği, bu protokollerden Akyaka Kadın Azmağı ve İztuzu bölgesine ait olanların idare mahkemesi kararlarıyla, MUÇEV’in Yönetmelik’te belirtilen kamu yararına dernek veya vakıf olmadığı gerekçesiyle iptal edildiği; bu kararlardan birinin Danıştay tarafından da onandığı vurgulandı.

Danıştay’ın ayrıca, MUÇEV Ltd. Şti.’ne devir işlemine dayanak gösterilen Yönetmeliğin 65. maddesini de iptal ettiği, Danıştay’ın bu kararlarından sonra, MUÇEV’le imzalanmış ve imzalanacak tüm protokollerin hukuki dayanağının kalmadığı tespit edildi.

MUÇEV LTD. ŞTİ ile imzalanmış olan ve hukuka aykırılığı kararlarla tescil edilen mevcut tüm protokollerin iptali talebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yapılarak, bu taleplerin reddi halinde, dava açılması kararı alındı.

Yatağan Kırıkköy’de yapılması planlanan ANT ENERJİ YATAĞAN KIRIKKÖY termik santraline ve çevrenin tahribatına dikkat çeken MUÇEPliler tarafından, “Muğla 4 adet termik santralle beraber turizmi daha ne kadar sürdürebilir” denilerek, Muğla Büyükşehir ve Yatağan Belediyelerinin ve 40 km etki alanına giren Bodrum ve Marmaris Belediyelerinin, tüm partiler ve STK’lar ile ortak bir deklarasyon yayınlayarak bu santrallerin yapımına dur demesi için girişimde bulunma kararı verildi.

3 - 4 Mart’ta Doğa Derneği’nin Ankara’da yaptığı çalışmaya katılan MUÇEP’liler, Önemli Kuş Alanları Çalıştay’ı hakkında bilgi vererek, bahçemizden başlayarak kuş gözlemi yapılması, E-Bird (Kuşbank) üyesi olunması, görülen her serçenin kaydının e-bird’e girilmesinin önemi vurgulandı.

Türkiye Otomobil Federasyonu Başkanı (TOSFED) Serkan Yazıcı tarafından açıklanan, 7 yıl aradan sonra yeniden Türkiye’ye gelen Dünya Ralli Şampiyonası’nın, 2018’in Eylül ayında Muğla’nın Marmaris ve Ula ilçelerinde gerçekleşeceği öğrenildi.

Marmaris-Hisarönü-Bördübet-Karacahisar-Ula-Emecik’te doğanın göbeğinde kurulacak parkurların, Yaban Hayat Alanları - Arıcılık Alanları - Tarım Alanları - Balıkçılık Alanlarını tahrip edeceği vurgulandı. Geçen yıl yerel halka ve çeşitli dernek ve platformlara parkur ve takvim için görüşlerimizin alınarak tasarlanacağı özellikle söylenmişken, bu sene Valilik talimatı ile bildirimler yapılmakta olduğuna dikkat çekildi.

MUÇEP olarak bu bağlamda, ilgili kurum ve kuruluşlarla temasa geçilerek alternatif öneri ve görüşlerin sunulmasına karar verildi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık