Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Muğla Gazeteciler Cemiyeti’den ‘Güçlü Gazeteci, Özgür Medya’ Eğitimi

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS),  İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ile Muğla Gazeteciler Cemiyeti (MGC)’ nin işbirliğinde, Muğla’da  "Güçlü Gazeteci, Özgür Medya Programı" eğitim etkinliği düzenlendi.

Muğla Gazeteciler Cemiyeti’den  ‘Güçlü Gazeteci, Özgür Medya’ Eğitimi
  • 14 October 2019, Monday 17:07

Muğla ve ilçelerinde basın mesleği görevini sürdüren gazetecilere yönelik, dört ayrı başlıkta düzenlenen bir günlük eğitim programı, 12 Ekim Cumartesi Günü gerçekleşti.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Dilek Gappi, eğitim programı öncesinde, birer konuşma yaptı.

İfade Özgürlüğü ve Gazetecilerin Hakları - Av. Gökhan Ersezen, Yeni Nesil Medya Yayıncılığı -  Ekonomi Üniversitesi’nden Dr. Hakan Tuncel, Medyada Nefret Söylemi ve Barış Gazeteciliği - Yaşar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sevda Alankuş, Pazarlama İletişimi - Yaşar Üniversitesi’nden Dr. Göker Gülay’ın eğitim sunumuyla gerçekleşen etkinliğe, Muğla genelinden, daha önce isim bildiren medya çalışanları katılabildi.

Üçlü Dayanışma Projesi

Eğitim öncesinde ilk söz alan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen konuşmasında;

“ ‘Güçlü Gazeteci, Özgür Medya’ başlığıyla verdiğimiz bu eğitim programı, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin, Türkiye Gazeteciler Sendikası'yla birlikte başlattığı, 'Basın Özgürlüğü için Örgütlü Gazeteciler ve Üçlü Dayanışma Projesi' çerçevesindeki projemizin alt kapsamında yer alıyor.

Bizim projemiz, hem basın özgürlüğünü vurgulamak, hem de gazetecileri daha güçlü kılacak eğitim çalışmaları ile projeyi sürdürme üzerine kuruldu.Projemizin kapsamı sadece İzmir 'le sınırlı değil! İlk eğitim çalışmamızı da Muğla'dan başlatıp, bugün burada gazeteci meslektaşlarımızla buluştuk. İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak, Muğla’nın yanı sıra Aydın, Manisa İli’nde bulunan gazetecilere de bu eğitim programını götüreceğiz.

Avrupa Birliği projesi çerçevesinde kurduğumuz İGC Akademi, bir Basın Akademisi olarak kendi merkezinde eğitimlerini zaten bir dönem önce tamamladı. Kasım ayıitibarı ile de merkezimizdeki eğitimlerimiz, belli başlıklar altında, üçer aylık dönemler halinde devam edecek… Eğitimlerimiz, çok ilgi görüyor. Bölge eğitimlerimiz ise üç yıllık zaman diliminde, toplam, dört kez olmak üzere düzenlenecek. Bunun yanı sıra akademimize bağlı olarak çeşitli seminerler ve atölye çalışmalarımız yer alıyor.

Elbette ki güçlü demokrasinin temelinde, basın ve ifade özgürlüğü yatıyor. Bu anlamda güçlü gazeteciler, güçlü gazetecilik yaparak demokrasiye de büyük katkı sağlamış olurlar. Projemizinbu anlamda çok önemli olduğunu düşünüyorum."  anlatımlarında bulundu.

Farklı Eğitim Çalışmaları

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Akademisi'nin ilk eğitiminin Muğla'da olmasından ve eğitime ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut,

“Eğitim konuları, meslektaşlarımız için çok önemli konular. Hepimiz için verimli bir etkinlik olacağını düşünüyorum.Çok önemsiyor ve bundan sonra da farklı eğitimlerle çalışmalarımızı sürdürmeyi istiyoruz. Muğla Gazeteciler Cemiyeti olarak, böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan da son derece mutluyuz. " şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

Sorunların Temeli ‘Örgütsüzlük’

Yaklaşık iki yıl önce bu projeyi çalışmaya başladıklarını söyleyen İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Dilek Gappi ise konuşmasında;

"Projede ana paydaşımız Türkiye Gazeteciler Sendikası'ydı. Gazetecilerin örgütlülüğü çok önemli, çünkü bugünkü sorunların temelinde örgütsüzlük yatıyor. Günümüzde ise eski gazetecilik kavramlarıdeğişiyor. Kısaca donanımlı, çok yönlü, sadece yazılı  basına  değil görsel basına da adapte, bulunduğu  yerden haberini dünyaya gönderebilecek nitelikte yeni bir gazetecilik kavramı var.

İki aşamalı olarak düşündüğümüz projenin ilk aşaması gazetecilerin hakları, özellikle de Türkiye’nin son dönemde içinde bulunduğu, çok sık karşılaşılan durumlar, davalar, duruşmalar. ‘Onları bu alanda yalnız bırakmayalım, örgütlülüğü ve gazeteciliğin niteliğini, eğitimlerle güçlendirelim!’ düşüncesiydi. Eğitim çalışmalarımızı bu bakış açısıyla gazetecilerin bugün en çok ihtiyaç duydukları donanımlar için planladık. Türkiye Gazeteciler Sendikası ise daha çok gazetecilerin hakları yönünde çalışmalar yapıyor.

Telif Destek Çalışmaları

İGC olarak biz de ikinci aşama olarak işe, telif destekleriyle başladık. Bu dönem, telif desteklerimiz başlayacak.Ülkede ve meslekte farkındalık oluşturacak, topluma ve insana dokunan haberlerin telif yoluyla desteklenmesinde önceliği ise işsiz ve serbest gazetecilere verdik. İşsiz ve serbest gazeteci meslektaşlarımıza yaptıkları haber karşılığı 100 Euro brüt telif ücreti ödeyeceğiz. Eğitimler ve teliflerle birlikte projemiz, dört yıl sürecek. Yani,  2022 yılının sonuna kadar devam edecek olan bir projenin içindeyiz. En önemli etkiyi özellikle genç meslektaşlarımızdan gördük... Eğitimlere son derece ilgileri var ve telif projemiz dikkatlerini çekiyor.” açıklamalarına yer verdi.

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis