ÖNDER Haber -
Muğla Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından, ilimizde işgücü piyasasının talep boyutunu saptamak için 12 Mayıs-27 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılan Muğla İşgücü Piyasası Talep Araştırması ile Muğla’daki işgücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında işgücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgilerin derlendiği bildirildi.
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, alan çalışmasınınTürkiye İstatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Muğla’daki özel sektörde faal olan 10 ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde gerçekleştirildiği, uluslararası sektörel ve mesleki sınıflandırmalar kullanılarak yapılan araştırmada Muğla’da tam sayım yöntemi ile çalışıldığı belirtilerek; "Yani Muğla ilindeki 10+ istihdamlı özel sektör işyerlerinin tamamı ziyaret edilmiştir. Toplamda 2 bin 537 işyeri bizzat ziyaret edilmiş, bu işyerlerinin 2 bin 253 tanesine ise işyeri bilgi formu uygulanmıştır" denildi.
Açıklamada daha sonra, rakamlar eşliğinde şu bilgilere yer verildi...
Çalışma kapsamında Muğla ilinde 1.984 kişilik açık iş bulunmaktadır. Buna ek olarak, Muğla’nın "açık iş oranı" yüzde 2,9 olarak hesaplanmıştır. Saha çalışmasında ziyaret edilen işyerlerinin yüzde 19,9’u, açık işi olduğunu belirtmiştir. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 56,1 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 1,2 oranında çıraklık eğitimi, yüzde 15,8 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 32,4 lise ve dengi eğitimler ve yüzde 6,7 lise üstü eğitimliler talep edilmektedir.
Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; açık işlerin yüzde 17,6 ’si için yabancı dil yeterliliği, yüzde 12,6’ü için bilgisayar kullanımı, yüzde 9,4’si için satış ve pazarlama, yüzde 10,4’i için proje tabanlı çalışma, yüzde 16,5’ü için etkin hesap yapabilme, yüzde 16,1’i için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 37’i için iletişim ve ifade etme, yüzde 42,2’si için takım çalışması becerileri, yüzde 62,1’u için mesleğe ilişkin yeterli bilgi ve yüzde 58,1’si için fiziksel yeterlilik talep edildiği tespit edilmiştir.
En yüksek açık iş oranı
olan sektör
Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 15,4 ile Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe tespit edilmiştir. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörünü yüzde 5,4 açık iş oranı ile Diğer Hizmet Faaliyetleri sektörü ve yüzde 3,7’lık açık iş oranı ile İdari ve destek hizmet faaliyetleri sektörü izlemektedir.
Açık işlerin en fazla
olduğu meslekler
Muğla’da açık işlerin en fazla olduğu mesleklerin; Garson (Servis Elemanı) Komi (Garson Yardımcısı,) Oda Görevlisi (Turizm), Meydancı Resepsiyon Görevlisi(Ön Büro Elemanı), Mermer İşçisi, Şoför-Yük Taşıma, Kat Hizmetleri Elemanı/Kat Görevlisi Satış Danışmanı ve Beden İşçisi olduğu tespit edilmiştir.
Temininde güçlük
çekilen elemanlar
Muğla İşgücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Muğla’da ilk 6 ayda 4 bin 12 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma kapsamında ziyaret edilen işyerlerinin 35,1% eleman temininde güçlük çektiğini belirtmiştir. Başka bir deyişle, yaklaşık her 3 işverenden 1’i işgücü piyasasında aradığı elemanı bulurken zorlanmıştır.
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler; Garson Servis Elemanı, Güvenlik Görevlisi (Özel Güvenlik ve Koruma Meslek Elemanı), Resepsiyon Görevlisi(Ön Büro Elemanı), Oda Görevlisi Turizm (Kat Hizmetleri Elemanı/ Kat Görevlisi), Komi (Garson Yardımcısı) Beden İşçisi (Genel),Mermer İşçisi, Aşçı, Barmen, Şoför Yük Taşıma mesleğidir.