Image Slider
Fevzi Topuz
Mehmet Cayirli
Durmus Ozdemir
Ahmet Aras

Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'den ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BAL ÜRETİMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM! 

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin,Muğla’da Arı Yetiştiriciliği ve Balcılık Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’ kurulması için kanun teklifi verdi.

Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'den ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BAL ÜRETİMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM! 

Girgin ; dünyada bal üretiminin %90'ı Türkiye'de, bunun da %80'i Muğla'dadır.

Muğla'mızda hali hazırda bu sektörden ekmek yiyen kişi sayısı 6000 ailedir.

Ülkemizde çam balı üretiminde büyük pay sahibi olan ve geliştirilmesi halinde ekonomik olarak ilimize büyük katkı sağlayabilecek olan arıcılık ve bal üretimi sektörüne katkı sağlamak amacıyla, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) ve Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği’nin istek ve talepleri doğrultusunda, merkezi Muğla'da olmak üzere, bir "Arı yetiştiriciliği ve Balcılık araştırma ve geliştirme enstitüsü" kurulması için kanun teklifi verdik’’ dedi.

‘’GEREKÇE‘’

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin tarafından, ‘Arı Yetiştiriciliği ve Balcılık Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü’ kurulması için verilen kanun teklifinin gerekçe bölümünde şu ifadeler yer alıyor:

“Arıcılık, kaynak tüketimine neden olmayan, doğa ve çevreye zarar vermeden yapılabilen ve tarımsal üretimin sürekliliğine katkı sağlayan bir faaliyet olması nedeni ile de tüm dünyada önemi giderek artmaktadır. Arı ürünleri açısından bakıldığı zaman; bal, polen, arı sütü, propolis, balmumu ve arı zehri gibi ürünleri ile de toplumun sağlıklı beslenmesine önemli katkılar sağlamaktadır.

KIRSAL KALKINMANIN LOKOMOTİFİ

Geçmişten günümüze arı ürünleri, insan sağğının korunmasında ve hastalık tedavilerinde kullanılmaktadır. Apiterapi olarak adlandırılan ve arı ürünleri ile tedavi yöntemlerinin uygulandığı klinikler dünyada hızla yayılmakta ve bu yöntemlerin tartışıldığı bilimsel kongreler düzenlenmektedir. Bu çerçevede, arıcılık sürdürülebilir kırsal kalkınmanın çok önemli bir lokomotifi ve geleceğin en önemli sürdürülebilir tarım faaliyetlerinden biri konumundadır.

Muğla nüfusunun büyük kısmı kırsal alanda yaşamakta, tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Ülkemizde arıcılık var olduğu günden bu yana Muğla ülke arıcılığında önemli bir yere sahip olmuştur. Arıcılık, ilimiz insanının ekonomisinin yanında kültüründe de var olan geleneksel bir üretim faaliyetidir.

ÇAM BALI DENİNCE AKLA MUĞLA GELİR..

Geçmişten günümüze arıcılıkta Muğla’yı öne çıkaran faktör, yüzyıllardır orman köylümüze kaynak yaratan ulu çam ormanlarımızın bizlere verdiği ÇAM BALI’dır. Muğla ormanlarının % 14’üne tekabül eden amenajman planlarına giren 66.305, amenajman planlarına girmeyen yaklaşık olarak 15.000 hektarlık bir alanda çam balı üretilmekte olup, orman köylülerinin temel geçim kaynağı arıcılıktır. Dünyada çam balı üretiminin % 90’ı ülkemizde gerçekleşmektedir, bu üretimin de %75-80’i ise Muğla ilimizde yapılmaktadır.

Muğla ilimiz arıcılarının 1,2 milyon koloni ve diğer illerden gelen misafir arıcılarımız ile birlikte çam balı üretim döneminde 3-3,5 milyon koloni ile çam balı üretimi gerçekleşmektedir. İlimizde yaklaşık yıllık 20-25 bin ton civarında çam balı üretimimiz mevcuttur. Türkiye bal üretimimizin yaklaşık olarak TUİK verilerine göre 107.920,097 ton olduğu göz önüne alınırsa, Muğla Türkiye bal üretiminin % 18-20’sini karşılamaktadır. Muğla; Türkiye’de çok önemli bir arıcılık merkezidir. Nihai hedefimiz, Muğla’yı dünya arıcısının yakından tanıdığı bir merkez haline getirmektir. Bu çerçevede Muğla ilimiz bir Arıcılık Araştırma Enstitüsü’ne kavuşturulmalıdır.

ARICILIĞIN MERKEZİ MUĞLA

 1-Dünya arı ırklarının % 20’si ülkemizdedir, ülkemizde 5 arı ırkı bulunmaktadır. Adı ilimizle özdeşleşen ‘Muğla Arısı’ ülkemizdeki arı ırklarından biri olan Anadolu Arısının alt ekotipidir. Bu arımız yüz yıllardır ilimizde üretilen Çam Balımıza adapte olmuştur. Ancak gerek ilimizin çok fazla gezgin arıcı alması gerekse Muğla arıcısının yurt içine dağılması nedeni ile Muğla Arısı kaybolma tehlikesi yaşamış, ancak Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yapılan ıslah çalışması sonucunda bunun önüne geçilmiştir. Islah devamlılık gerektiren bir çalışmadır, kurulacak olan Araştırma Enstitüsü, ‘Muğla Arısı’nın ıslahı çalışmasında devamlılığın sağlanmasının teminatı olacaktır.

2-Muğla ili, gerek kendi arıcı sayısının fazlalığı gerekse ülkemizin diğer illerinin arıcılarının, hem çam balı üretimi yapmak hem de kışlatmak amacı ile Muğla ilini tercih ediyor olmaları nedeniyle Eylül-Mayıs ayları arasında ülkemiz arı varlığının % 40-50’sini barındırmaktadır. Bu durum arı sağğı ve yetiştiricilik konularında ciddi sorunları doğurmaktadır. Bu sorunların çözümü adına Muğla ilimize bir Araştırma Enstitüsü ivedilikle kurulmalıdır.

ÇAM BALI DENİNCE MUĞLA

3-Ülkemiz çam balı üretim alanlarının % 80’inin ilimizde olması nedeniyle, yüz yıllardır ilimiz arıcılığı ile özdeşleşen çam balı üretimi ve kriterleri konusunda daha kapsamlı ve uluslararası kabul görecek bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmalar da ancak ilimizde kurulacak Enstitü ile sağlanacaktır.

4-Apiterapi olarak adlandırılan ve arı ürünleri ile tedavi yöntemlerinin uygulandığı klinikler dünyada hızla yayılmakta ve bu yöntemlerin tartışıldığı bilimsel kongreler düzenlenmektedir. Ülkemizde ise arıcılık potansiyeli bu denli yüksek olmasına rağmen bu konuda istenilen düzeyde çalışma yapılmamaktadır. Bu çalışmaların ülkemizde de merkezi, arıcılığın merkezi olan Muğla ilimiz olmalıdır. Bu çerçevede kurulacak Araştırma Enstitüsü, Apiterapi ve Apiterapik ürünler ile ilgili çalışmalara ivme kazandıracaktır.

5-Çam balımızın kaynağını oluşturan Basra böceği (Marchalina hellenica) ve basralı sahalar ile ilgili daha kapsamlı bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu çalışmaların yapılması, yine çam balının merkezi ve basra böceğinin doğal yayılış alanı olan Muğla ilimizde olmalıdır. Bu çalışmaların da yine bir Araştırma Enstitüsü bünyesinde yapılması, çalışmanın güvenilirliği ve saygınlığını arttıracaktır.

Muğla ilimizde arıcılık potansiyeli üst düzeydedir. Ayrıca ilimize yakın Aydın, Antalya, Denizli, İzmir, Balıkesir Manisa illerinde de arıcılık potansiyeli yüksektir. Ülkemizde yaygın olarak yapılan ve ülke arıcılığımızın % 95’ine tekabül eden gezginci (göçer) arıcılık sebebiyle Muğla ilimizde kurulacak olan Arı Yetiştiriciliği ve Balcılık Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü, başta Muğlamız olmak üzere tüm ülkemiz arıcılık camiasına hizmet edecektir.”

Editör: Gülçin Erşen
Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık
siteacilis