Muğla Yeşil Yaşam Derneği, Latmos Platformu, AYEP ve CİYAP Latmos’ta tarihi mirası korumak için 2. davayı açtı!
Latmos’un doğal ve tarihi güzelliklerinin korunması için mücadele eden dernek ve platformlar, ortak bir basın açıklaması yaparak, 8000 yıllık Latmos tarihini harap eden maden şirketlerine karşı ikinci davayı açtıklarını bildirdiler.
Ortak platform ve dernekler adına yapılan açıklamada, şu görüşlere ve çağrıya yer verildi:
“Latmos'u bütünlüklü olarak koruma hedefiyle yola çıkan Latmos Platformu olarak, eşsiz güzellikte ve değerdeki Latmos'u toz ve atık yığınına dönüştüren vahşi madencilik faaliyetlerine karşı ilk davamızı 25.07.2023 tarihinde Çavdar köyü eski muhtarımız İhsan Garagöz ve avukatlarımız Mehmet Çilsal ve Hicran Danışman ile açmıştık.
“YOLUMUZ UZUN, MÜCADELEMİZ ÇETİN!”
Çünkü Latmos’u kıskaç altına alan maden şirketleri, 1. Derece Arkeolojik Sit alanlarını da tanımıyor! Onlar, daha fazla feldispat ve kuvars çıkarabilmek için, tescilli tarih öncesi kaya resimlerini tahrip etmeye hazırlar. 8000 yıllık tarihimizi korumak adına, Latmos Platformu’nun 2. adımı bugün atıldı; amansız maden şirketlerine karşı 2. davamızı açtık.
İlk görseldeki kaya resmi ve çizimi, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 21.11.2013 gün ve 2144 sayılı karar yazısından alınmıştır. Maden tehdidi altında yok olan ve toza bulanan Çavdar köyü ve çevresi -aslında bütünüyle Latmos- hem doğal kaynaklar hem de arkeolojik kalıntılar açısından çok zengin ve değerlidir.
Latmos Platformu, Muğla Yeşil Yaşam Derneği, Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu (AYEP) ve Çine Yaşam Platformu (ÇİYAP) olarak kararlıyız! Latmos, doğal ve tarihi güzellikleriyle eşsiz bir bölge. Ve çok büyük tehlike altında. Siz olmadan başaramayız. Latmos mücadelemizde yanımızda olun.”
Kazım Erol, Varol Aydın, Selahattin Aydın, Mehmet Cilsal, Ahmet Uslu, Hicran Danışman.