ÖNDER Haber -
TÜİK Denizli Bölge Müdürlüğü’nden, 2015 yılı Haziran ayı Dış Ticaret İstatistikleri çerçevesinde verilen bilgiye göre, Muğla’da Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre İhracat % 41,8 artarak 34 milyon 536 bin dolar, ithalat ise % 20,9 artarak 13 milyon 329 bin dolar olarak gerçekleşti.
Haziran ayında Muğla bu değerlerle Türkiye genelinde en fazla ihracatın gerçekleştiği 26. il olurken ithalatta ise 36. sırada yer aldı.
Türkiye genelinde; ihracat % 6,9 azalarak 11 milyar 996 milyon dolar, ithalat % 12,5 azalarak 18 milyar 201 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ülkemizde Haziran ayında dış ticaret açığı % 21,6 azalarak 6 milyar 206 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında Avrupa Birliği’ne yapılan ihracat da % 6,6 azalarak 5 milyar 535 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında Muğla’dan en fazla ihracat yapılan ülke ise Hollanda oldu.
TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan Yücedağ imzalı açıklamada daha sonra şu bilgilere yer verildi...
Hollanda’ya yapılan ihracat 4 milyon 454 bin dolar olarak gerçekleşti. Hollanda’yı sırasıyla 4 milyon 214 bin dolar ile Rusya Federasyonu ve 4 milyon 184 bin dolar ile İtalya izledi.
Türkiye toplamında ise Almanya, 2015 Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülke oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 2015 yılı Haziran ayında 1 milyar 138 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla İngiltere (814 milyon dolar), Irak (689 milyon dolar) ve İtalya (595 milyon dolar) izledi.
Haziran ayında Muğla’ya
en fazla ithalat
Norveç’ten yapıldı
Muğla’ya, 2015 yılı Haziran ayında en fazla ithalat yapılan ülke Norveç oldu. Bu ülkeden yapılan ithalat 2 milyon 196 bin dolar olarak gerçekleşti. Norveç’i sırasıyla 1 milyon 873 bin dolar ile Güney Afrika Cumhuriyeti ve 1 milyon 824 bin dolar ile Rusya Federasyonu izledi.
Haziran ayında Türkiye toplamında Çin ithalatta ilk sırada yer aldı. Bu ülkeden yapılan ithalat, 2015 yılı Haziran ayında 2 milyar 41 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla Almanya (1 milyar 891 milyon dolar), Rusya (1 milyar 744 milyon dolar) ve İtalya (1 milyar 10 milyon dolar) izledi.
İhracat ve ithalatta
sıralama değişmedi
Haziran ayında Muğla’da ihracatta "Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar", ithalatta ise "Gıda sanayinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemler" ilk sırada yer aldı.
Haziran ayında Muğla’da fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi, "Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar" (19 milyon 972 bin dolar). Bu fasılı sırasıyla "Gemiler ve suda yüzen taşıt ve araçlar" (3 milyon 778 bin dolar) ve "Tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento" (3 milyon 265 bin dolar) izledi.
Aynı ayda Muğla’da ithalatı en yüksek fasıl, "Gıda sanayinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemler" (4 milyon 792 bin dolar) Bu faslı "Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlar" (2 milyon 288 bin dolar) ve "Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar" (1 milyon 281 bin dolar) izledi.