Narenciye zararına karşı güç birliği

14-20/05/2020 tarihleri arasında yaşanan, Ege ve Akdeniz sahil bandında narenciye üretimi yapan illerimizde yaklaşık 45 dereceye kadar çıkan Afrika sıcakları ve ardından 3 gün kesintisiz yaşanan şiddetli poyraz nedeniyle, bu bölgede bulunan narenciye bahçelerinin tamamında çiçeklenme döneminin ardından meyveye geçen ağaçlarda büyük oranda meyve dökümüne sebep olmuştu.

Narenciye zararına karşı güç birliği

Yaşanan afetin ardından 29.05.2020 tarihinde Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz İlçelerinin İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Ziraat Odası Başkanları ve Birlik Başkanları ile Ortaca Sanayi ve Ticaret Odası Toplantı Salonunda, pandemi tedbirleri dikkate alınarak toplantı gerçekleşmişti. Toplantıda TARSİM Bölge Müdürü Mustafa Değer ile telefonla görüşen Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Değer’den 02.06.2020 tarihinde afet ile ilgili istişarede bulunmak için söz almıştı.

Önceki gün Ortaca Sanayi ve Ticaret Odası Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya; İl Müdürü Barış Saylak, TARSİM Bölge Müdürü Mustafa Değer, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman İlçelerinin Belediye Başkanları, Ziraat Odaları Başkanları, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, Birlik Başkanları, Ziraat Bankası Temsilcileri ve afetten zarar gören üreticiler katıldı.

Saylak; “Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri üreticilerimiz için ciddi tehdit oluşturmaktadır. Geçen hafta yapılan tespitler sonucunda hazırladığımız tespit dosyasını Bakan Yardımcımız Sayın Akif Özkaldı ile yapacağımız telekonferans görüşmesinde sunacağız. Bu bölgenin Afet Bölgesi ilan edilmesini talep edeceğiz. Derdimiz yaşadığımız afetle ilgili üreticilerimizin zararını mümkün olduğunca giderebilmek. Bu yolda sizlerin desteğine ihtiyacımız var. Her zaman belirttiğim gibi birlik olmak zorundayız. Kooperatif ve üretici Birliklerini harekete geçirmek zorundayız. Bu nedenle sözü TARSİM Bölge Müdürü Sayın Mustafa Değer’e bırakmak istiyorum” dedi.

Ardından söz alan Değer; TARSİM’in üreticiler için varolan bir yapı olduğunu belirterek, eksperlerin gerekli tespit çalışmalarını yaptığını, yaşanan afetin teminat kapsamına alınması için Bakanlıkla gerekli görüşmeleri yapacaklarını belirtti.

Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan; kendisinin de üretici olduğunu ve bu afetten zarar gördüğünü belirterek, yüksek sıcaklıktan kaynaklı yaşanan bu zararın TARSİM teminatları kapsamına alınması gerektiğini ve tüm üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi gerektiğini söyledi.

Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş; Ceylan’ın sözlerine katıldığını, Belediye olarak üreticilerin yanında olduğunu, üzerlerine düşen ne varsa yapacaklarını ve devlet olarak narenciye üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi için ne gerekiyorsa yapılması gerektiğini vurguladı.

Ortaca Belediye Başkanı Alim Uzundemir; bu bölgenin ülkemiz ve ilimiz için önemli bir narenciye üretim merkezi olduğunu, üreticilerimizin yaşanan afetten dolayı oldukça fazla zarar gördüğünü, her zaman üreticilerin yanında olduğunu söyleyerek, böyle bir günde bir araya gelerek çiftçileri bilgilendirdikleri için yetkililere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Saylak ve Değer, afetten zarar gören üreticiler, Sivil Toplum Kuruluşları ve Kurum Temsilcileri ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak, üreticilerin taleplerini dinledi.

 

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık