“Nereye gitmek istersiniz?”

Adem KANKAYNAR -

“Nereye gitmek istersiniz?”

Geçtiğimiz yıl Marmaris yolunda bir seyahat acentesine ait otobüs kaza yapmış, ne yazık ki 22 yurttaşımız bu kazada hayatını kaybederken onlarcası da yaralanmıştı. Bu tür kazalar meydana geldiğinde ‘kader’ der geçeriz, ancak kader diyemeyeceğimiz bazı sorular gündeme gelir. Seyahat acentesi yasal mı? Şirkete ait aracın yasal belgeleri ve teknik bakımları tam mı? Aracı kullanan şoförün ruhsal ve fiziki sorunları var mı? En önemlisi de seyahat eden gezginlerin Seyahat Sigortası yapıldı mı? gibi sorular, meydana gelen kazayı “kader” olmaktan çıkarır…

Her yıl özellikle yaz aylarında, acenteler aracılığıyla seyahat eden insanlar güvenli bir şekilde yurt içinde veya yurt dışına giderek, hem tatil yaparlar hem de gidilen bölgelerin tarihi ve kültürel dokusunu, doğal güzelliklerini tanıma fırsatı bulurlar.

Yaklaşık 2 ay sonra yine bir turizm sezonuna gireceğiz. Her yıl Nisan ayında başlayan sezon, Eylül ayı sonuna kadar devam ederken, binlerce insan, bir yerden bir yere düzenlenen turlar aracılığıyla seyahat ederler. Dolayısıyla seyahat acenteleri yaz aylarında gündemden hiç düşmezler.

İşte yeni sezon öncesinde, ilçemizde yaşayan ve tatil planları yapanlar için bilgilendirici bir röportaj yaptık. Milas’ta, bu alanda belgeli tek seyahat Acentesi olan Latmos Travel yetkilisi Mithat Serçin’le yaptığımız söyleşi ile akıllardaki tüm sorulara yanıt aradık.    

 

Sayın Serçin, seyahat acenteleri nedir? İşlevi nelerdir?

Mithat Serçin: “Seyahat acenteleri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) üyesi olan kâr amacı ile yerli ve yabancı turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turlar oluşturmaya, turizm amaçlı; konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acenteleri vasıtasıyla pazarlayabilen ticarî kuruluşlardır.”

 

Sayın Serçin, gezgin dediğimiz, yılın belli dönemlerinde bir yerden bir yere seyahat etmek isteyenler, neden seyahat acentelerini tercih etmelidir?

Mithat Serçin: “Öncelikle gezginlerin seyahat acentelerini tercih etme nedenlerinden biri, seyahat acentelerinin, haberlerde sık sık karşılaştığımız, internet üzerinden yapılan otel rezervasyonlarında aynı odanın birkaç kişiye birden satılması yüzünden mağdur olan ve kendilerine muhatap bulamayan tatilcilerin, benzeri durumların yaşanmaması için direk muhatap olabilecekleri ve yasal yaptırımlarla hak edilişlerini elde edebilecekleri gerçek kişiler olmasıdır. Bunun yanı sıra, kaçak düzenlenen tur programlarında olduğu belirtilen -örneğin- otellerde, standartların dışında sürprizlerle karşılaşılıp mağdur olunmaması için seyahat acenteleri tercih edilmelidir.”

 

Sayın Serçin, seyahat acenteleri gezginlere hangi avantajları sağlar?

Mithat Serçin: “Seyahat acenteleri öncelikle müşteri memnuniyeti odaklı çalıştıkları için, bölgelerdeki en iyi otellerde konaklama, denetimli ve konforlu araçlar ile ulaşım, profesyonel rehberlik hizmeti, uygun fiyat avantajları ve ödeme seçenekleri sağlar. Bunların yanı sıra, gidilen yerlerdeki yeme-içme kültürü, arkeolojik ve kültürel değerlerin keşfedilmesinde önceden organize ederek kolaylık sağlar.”

 

Seyahat acentelerinin yasal anlamda yerine getirme zorunluluğu bulunan hususlar nelerdir?

Mithat Serçin: “Seyahat acenteleri birçok yasal yükümlülükleri yerine getirmekle sorumludur. Bu hususlar;

-Turlarda veya sadece tek bir otelde konaklamayı ve konaklanacak otele ulaşımı içerenler hariç olmak üzere paket turlarda, paket tur veya tur başına 45 kişiye kadar en az bir rehber bulundurmak,

-Tek araç kapasitesi 45 kişiyi aşan araçlarda iki rehber bulundurmak,

-Turistlere, rehberler dışında herhangi bir kimse vasıtasıyla Türkiye’nin tarihi, doğası, kültürü ve turizmi ile ilgili rehberlik faaliyeti niteliğinde bilgi vermemek,

-Müşteriyi aldatıcı, kamu güvenini sarsıcı ve ülke turizmini baltalayıcı davranışlarda bulunmamak,

-Sunulan tüm hizmetlere ilişkin detaylı program ve paket tur programının hangi sigorta şirketi tarafından sigortalandığını gösteren sözleşmenin bir nüshasını tüketiciye vermek,

-Diğer seyahat acenteleri ile birlikte müteselsilen sorumlu olarak düzenleyecekleri faaliyetlere ve aracılık hizmetlerine ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmek,

-Şubeleri de dahil olmak üzere adres değişikliklerini, değişiklik yapılmadan en az on gün önce Bakanlığa bildirmek.

-Müşterilerine karşı; biletlerini satacakları ulaştırma müesseselerine sunacakları hizmetler ve sigorta limiti kapsamındaki yükümlülükler hariç olmak üzere, tüm seyahat acenteliği işlemlerinden doğacak yükümlülüklerini yerine getirmek, karşılığı olmak ve bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde Bakanlıkça paraya çevrilerek ilgililere ödeme yapılmak üzere seyahat acentesinin grubuna göre asgari 5.000 TL azami 30.000 TL arasında Bakanlıkça belirlenecek teminatı, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 34’üncü maddesinde belirtilen değerler üzerinden vermek ve teminatın eksilmesi halinde, otuz gün içerisinde tamamlamak,

-Tur programındaki yerlerde, yönetmelikte belirtilen kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından hazırlanan tanıtıcı materyallerin müşterilere sunulmasını, bu kuruluşların talebi halinde sağlamak.”

 

Sayın Serçin, seyahat acenteleri tarafından düzenlenen turlara katılmak isteyenler genelde acente yetkililerine hangi soruları yöneltirler? Gezginin kafasındaki sorular nelerdir?

Mithat Serçin: “Genelde sorulan ilk soru, turun fiyatı ve fiyata dâhil olan hizmetlerdir. Sonrasında tur programının detayları hakkındaki sorular geliyor. Turun başlangıç noktası, mola yerleri, gezilip görülecek yerler, varsa turdaki konaklama noktaları, otellerin isimleri ve imkânları … Ama maalesef çoğu gezgin; rehber, araçlar, seyahat-sağlık sigortası ve acentenin gerçekte var olup olmadığı gibi önemli konuları atlıyor.”

 

Kimi zaman ülkemizin değişik yörelerinde, seyahat acentelerine ait yolcu taşıyan otobüslerin kaza yaptığını duyuyoruz. Bu kazalarda hayatını kaybeden insanlar için seyahat acenteleri hangi yasal sorumluluğu yerine getirir?

Mithat Serçin: “Maalesef bu tarz kazalar yaşanabiliyor. Öncelikli olarak böyle kazaların yaşanmaması için tüm önlemlerin alınması gerekiyor. Eğer 9 saat boyunca otobüs şoförü kesintisiz devam edecekse, aralarında en az 45 dakikalık mola olmak üzere 4,5 saatlik 2 dilimde araç sürebilir. 9 saati aşan yolculuklarda minimum 2 şoför ile tura çıkılmalıdır. Bunlar sadece önlemler tabii ki… Turlarda kullanılan araçların yolcu taşıma belgesi ve koltuk sigortaları olmak zorunda, ayrıca seyahat acentesi tüm katılımcılara turun başlangıç tarihinden bitiş tarihine kadar geçerli seyahat-sağlık sigortası yapmak zorundadır. Bu yüzden katıldığınız turlarda sizden T.C. kimlik numaranız istenmiyorsa bilin ki her hangi bir sigorta yapılmıyor. Yaptığımız sigorta poliçelerinin, valiz kaybından tedavi masraflarına kadar birçok kapsamı bulunmakta. Bununla birlikte seyahat eden herkese, yapılan zorunlu seyahat sigortasının bir nüshasının da teslim edilmesi gerekiyor. Bu alınan önlemler tabii ki hiçbir zaman kaybedilen kişiyi geriye getirmez, ancak kazaların gündelik hayatımızda da karşılaşabileceğimiz üzücü durumlar olduğunu unutmamak gerekiyor. Bizler sadece en kötü senaryo için hazırlıklı olmalıyız. Bu, tüm acentelerin en çok korktuğu ve hiç düşmek istemediği bir durumdur.”

 

Sayın Serçin, maalesef her sektörde olduğu gibi seyahat acentelerinin arasında da ‘Korsan’ diye tanımladığımız, ‘kaçak’ yasadışı yollarla faaliyette olan işletmeler vardır. Bunlarla mücadele hangi yollarla yapılmakta ve bugün gelinen nokta nedir?

Mithat Serçin: “Bu konuda özellikle ilçemizde maalesef korsan olarak nitelendirdiğimiz acentecilik faaliyetleri oldukça fazla… Neredeyse her hafta sonu birkaç araç tura çıkıyor ve bunların onda dokuzu kaçak organizasyonlar... Sosyal medya ve telefon aracılığı ile müşteri toplayıp tura çıkılıyor. Bu tip faaliyetler, devletin vergi, yolcu güvenliği ve yasal acentelerin de iş kaybına sebep olmaktadır. Rehbersiz, sigortasız, tur programı olmadan sadece ‘haydi falanca yere gezmeye gidiyoruz’ diye çıkılan bu tarz turları ve bizi denetleyen yani denetim mekanizması olan TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acentaları Birliği), TUREP (Türkiye Turist Rehberleri Birliği), Şoförler ve Otomobilciler Odası, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı yetkilileri ve Kolluk Kuvvetlerinin bulunduğu ekiplerce denetimler yapılmakta. Maalesef bölgemizde bu denetimler çok fazla yapılmıyor. Sadece yaz döneminde belirli güzergâhlar üzerinde yapılmaktadır ...”

 

 

Latmos Travel seyahat acentesi ne zaman ve nerede kuruldu?

Mithat Serçin: “Latmos Travel, 2011 yılında Bafa Gölü’nün kuzey yakasında Kapıkırı Mahallesi’nde kuruldu ve 5 Ekim 2017 tarihine kadar burada hizmet verdi. Kapıkırı’nda özellikle yabancı turistlere alternatif turlar düzenleyen bir ‘incoming acente’ (Yurtdışından, yurtiçine tatilci getiren acente) idi. İlçe merkezinde uçak bileti, tur organizasyonları ve benzeri tatil programları için yetkili bir firma olmayışı bizi Milas’a getirdi.”

 

Sayın Serçin, firmanız bugüne kadar bu alanda neler yaptı?

Mithat Serçin: “Bugüne kadar başta Almanya, Hollanda ve Norveç olmak üzere Avrupa ülkelerinden Bafa bölgesinde ve Türkiye’nin en uzun yürüyüş yolu olma özelliğine sahip Karia yolunda yürüyüş ve kültür turları düzenledik. Bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyoruz. Eşeklerle doğa yürüyüşü, Bafa’da zeytin hasadı, Yıldızlara safari bile yaptık. Norveç’te turizm toplantılarına katıldık, Almanya’da Berlin’de İ.T.B (Berlin Uluslararası Turizm Fuarı) Münih, Hannover şehirlerinde ilçemizi kendi imkânlarımız ölçüsünde temsil ettik.”

 

İşletme olarak Latmos Travel’in vizyonu, misyonu nedir?

Mithat Serçin: Hedeflerimiz içinde,  Milaslı hemşerilerimiz için Karia’dan çıkıp dünyayı keşfetmeye açılan bir kapı olmak var. Bunun yanı sıra Avrupa’dan Karia Bölgesi’ne Yürüyüş ve Kültür turlarımızı devam ettirip Milas’ı ülkemize ve Avrupa turizmine tanıtmaya devam edeceğiz.”

 

Edindiğiniz tecrübeye dayanarak, seyahat etmek isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Mithat Serçin: “Seyahat etmek isteyenlere önerilerimiz;

-Öncelikle acentesiz, rehbersiz tur düzenlemek suçtur. Rehberi TUREP, seyahat acentesini ise TÜRSAB’dan sorgulamadan tura çıkmak doğru değildir. Örneğin bizim belge numaramız 7192’dir. www.tursab.org.tr adresinden belge numaramızı, www.tureb.org.tr adresinden de rehberlerimizi sorgulayabilirler.

-Satın aldıkları turların TÜRSAB üyesi firmalar tarafından organize edildiğinden emin olmalılar ve mahalle arasında tur düzenleyen, kaçak faaliyet gösteren şahıslara itibar gösterilmemelidir. 

-Sosyal medya üzerinden yayınlanan turların fiyatları cezbedici olabilir, ancak turun detaylarının incelenmesi ihmal edilmemelidir. Tur programında belirtilen ancak fiyata dâhil edilmeyen çok fazla şey olduğu gözden kaçırılmamalılar. 

-Zorunlu seyahat-sağlık sigortasının olup olmadığı, rehberlerinin TUREP üyesi olup olmadığı, bireysel yaptıkları gezilerde internet üzerinden yaptıkları otel rezervasyonları için otel aranıp teyit edilmelidir.”

 

Latmos Travel adlı seyahat Acentesi, ülkemizin ve dünyanın hangi noktalarına turlar düzenliyor? Fiyat politikanız nedir?

Mithat Serçin: “Latmos Travel olarak sloganımız: “Kendi Yolunu Çiz” (Doing it your way).

Kapımızdan giren herkese sorduğumuz ilk şey “Nereye gitmek istersiniz?”

Kişilere özel turlar düzenliyoruz. İnsanların kendi tatil rotalarını çizmelerine yardımcı oluyoruz. Bunun yanı sıra, belirlediğimiz tarihlerde yurt içi ve yurt dışı turlarımız mevcut. Örneğin; 23 Mart 2018 tarihinde Çanakkale, 4 Mayıs 2018 tarihinde Kapadokya, 22 Haziran 2018 tarihinde Karadeniz, 8 Temmuz İtalya turu gibi farklı destinasyonlara turlarımız var. Bunların yanı sıra günübirlik turlarımız da her hafta sonu düzenli olarak sosyal medya üzerinden ve web sitemiz üzerinden yayınlanıyor. Bunların yanı sıra Küba, Almanya ve Tayland turlarımızın da çok yakında duyuruları çıkacak. Malumunuz, sektörde diğer firmaların da sunduğu fiyatları göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Fiyat politikamız her kesimden katılımcıların ulaşabileceği düzeyde.”

 

Sayın Serçin, bizim aracılığımızla değerli okuyucularımıza gerçekten çok yararlı bilgiler verdiniz. Bu anlamda size çok teşekkür ediyoruz. Umarız geçmiş yıllarda meydana gelen üzücü kazalar bundan sonra meydana gelmez. Önümüzdeki yaz aylarında turlarla seyahat etmek isteyen Milaslı hemşehrilerimiz de, bu konuda gerekli hassasiyeti gösterir, duyarlı davranır ve sizin gibi yasal olan firmalarla seyahat ederler. Bir kez daha, vermiş olduğunuz bilgiler için size ve tüm çalışanlarınıza teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz.

Mithat Serçin:“Latmos Travel olarak biz de, bu konuda göstermiş olduğunuz duyarlılık, toplumu doğru bilgilendirme ve seyahat konusunda bilinçlendirme girişiminiz için şahsınıza ve gazetenize teşekkür ediyoruz.”

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık