Nurol Paskal’dan ‘UBER’ açıklaması …

Adem KANKAYNAR -

Nurol Paskal’dan ‘UBER’ açıklaması …

 

Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal, son günlerin en önemli gündem maddelerinden biri olan UBER konusunda ilk kez açıklama yaptı. Henüz konunun yasal olup olmadığının dahi bilinmediğini belirten Paskal, “Federasyonumuz ve bizler bu konuda çalışıyoruz. Çok yakın bir tarihte gereken açıklamayı kamuoyuna yapacağız” dedi.

S.S. 117 No’lu Havalimanı Taksi Kooperatifi’nin seçimsiz olağan genel kurluna katılan ve divan başkanlığına seçilen Milas Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Nurol Paskal, gündem dışı söz alarak, son günlerin önemli gündem konularından bir olan UBER konusunda bir açıklama yaptı.

Oda Başkanı Nurol Paskal, Milas’taki taksici esnafının; durak yerleri, çalışma izin belgeleri vb. konulardaki eksiliklerini gidermeye çalıştılarına da dikkat çektiği açıklamada, UBER ile ilgili olarak şunları söyledi …

 

“Müşteri ile taksiciyi en

kolay şekilde

buluşturmanın yolunu

bulmalıyız”

Bugün, S.S. 117 No’lu Havalimanı Taksi Kooperatifi’nin yıllık olağan kongresi için buradayız. Bu kongrede, yaklaşan turizm sezonu sebebiyle taksicilerimizin sezonda sağlıklı çalışması için neler yapabiliriz, eksiklerimiz nedir, bunları nasıl tamamlarız gibi konuları öne çıkaracağız. Bu vesile ile son günlerde kamuoyunda çok tartışılan UBER sistemiyle taksi hizmeti ile ilgili görüşlerimi sizlerle paylaşmayı uygun gördüm.

UBER; akıllı telefonlar üzerinden taksi çağırma hizmeti veren ve sizi yakınlarınızdaki bir sürücüyle eşleştirerek dilediğiniz yere ulaşmanızı sağlayan bir hizmettir. Son dönemde UBER sürücüleri ile taksiciler arasında olumsuz sürtüşmeler nedeniyle UBER uygulamasının Türkiye’de yasaklanması gündemdedir.

Telefona indirilen uygulama ile yolcular kendisine en yakın şoförü bulabiliyor. Uygulamada, kişi bulunduğu konumu bildiriyor ve bu sayede bir yetki belgesi olmayan şoför yolcunun bulunduğu yere gidiyor. Ayrıca kredi veya banka kartı ile ödeme yapmak da bu sistemde mümkün. Yolcular taksiye binmeden önce bulunduğu konum ile gideceği yeri uyulamaya girerek, yaklaşık ne kadar ödeme yapması gerektiğini de öğrenebiliyor. Araç arayanlar ile araç sahiplerini buluşturan UBER sistemi, dünyada İstanbul ile birlikte 315 ülkede hizmet veriyor. Yaklaşık bir yıldır İstanbul’da kullanılmakta olan UBER, önümüzdeki yaz aylarında Çeşme ve Bodrum’da özel tekne bulma ve çağırma seçenekleriyle de hizmet vermeye hazırlanıyor.

UBER’e karşı kaliteli araçlarla, konusunda uzman ve eğitimli şoförlerle taksi taşımacılığı yapmak zorundayız. İstanbul’da bir yıldan beri, Çeşme ve Bodrum’da ağır ağır hizmet vermeye çalışıyorlar. Çalışma şartlarımıza teknolojiyi de ekleyerek, müşteri ile taksiciyi en kolay şekilde buluşturmanın yolunu bulmalıyız.

Bu mümkün mü?

UBER sisteminde olduğu gibi biz de yapabiliriz. Bakanlığımızın UBER konusunda bir çalışma başlattığını memnuniyetle duyuruyoruz. İstanbul’da taksici esnafımızın UBER ile ilgili açtığı davanın sonucunu bekleyip, sonuca saygı duymak zorundayız. UBER ile mücadele ederken hem taksicilikte hizmet kalitemizi arttırıp kendimizi geliştireceğiz, hem de kamuoyunda taksici esnafını sevimsiz gösterecek olumsuz hareketlerden ısrarla kaçınacağız.

UBER ile ilgili son günlerde kamuoyundaki tartışmalar, daha doğrusu kavgalar yanlış yönde yapılıyor. Bunun taksici esnafımızı imaj kaybına uğrattığını düşünüyoruz. İlk önce UBER sistemi yasal mı değil mi bunu tespit etmeliyiz. Yasal değilse bunu tartışmanın anlamı yoktur. UBER’in mevcut belge (D2) ile taksicilik yapması mümkün değildir. Bazı ülkelerde yasaklandığını duyduk. Daha önce söylediğim gibi, kendimizi geliştirerek müşteri ve taksiyi en kısa zamanda buluşturmanın, seyahatten önce her türlü bilginin verildiği sistemi bulmalıyız. Çevre illerden İzmir’de bu konuda bir çalışma olduğunu biliyoruz. Milas olarak bu çalışmayı da takip ediyoruz.

Sonuç olarak, UBER sistemine karşı yasal haklarımızı koruma mücadelesi yönünde vatandaşların UBER’i neden tercih ettiğini tespit ederek, olumlu yönlerini esnafımızın çalışmalarının içine dâhil etmeliyiz.

Kendimizi değiştirme ve geliştirme çalışmalarına zaman kaybetmeden başlamak zorundayız. İş işten geçtiğinde üzülmemiz bir işe yaramaz.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık