‘Odun Kömürü’ üretimine inceleme …

ÖNDER Haber / Adem KANKAYNAR -

‘Odun Kömürü’ üretimine inceleme …

Ilbıra Dağı’ndaki ormanlık alanda özel bir işletme tarafından ‘mangal kömürü’ üretimi işlemine, yörede yaşayan vatandaşlar tarafından “karbonmonoksit zehirlenmesi yaşıyoruz” başlığıyla sosyal medyada tepki gösterilmesi üzerine, yetkililer harekete geçti. Milas Orman İşletme Müdürlüğü bölgede inceleme yaparak, konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulundu.

İlçemize bağlı Kazıklı-Gürçamlar Mahallelerinin bulunduğu yerleşim alanına yakın, Ilbıra Dağı’ndaki ormanlık alanda ‘mangal kömürü’ üretimi yapıldığı, yapılan işlemle yerleşim alanlarının yoğun bir dumana maruz kaldığı, öte yandan ormanlara zarar verildiği yönünde bir yurttaş tarafından sosyal medyada yapılan paylaşım, daha sonra ilçemizde yayınlanan bir gazetede de yer aldı.

Orman İşletme Müdürlüğü, sosyal medya paylaşımı ve gazete haberini ihbar kabul ederek, bölgede inceleme başlattı. Bölgeden sorumlu Orman İşletme Şefliği tarafından yapılan incelemede, ocağı işleten Necmettin Şaşma adlı yurttaşın yasalara uygun bir şekilde işlemi yürüttüğü belirtilirken, kömür elde etmek için yapılan yakım işleminin ormanlık alanda değil, bir vatandaşa ait tapulu arazide olduğu, yerleşim ve orman alanından uzak bir noktada ve her türlü önlemin alınarak yapıldığı belirtildi.

130 sterlik orman emvalinin 29 Aralık 2016 tarihinde satışının yapıldığı, sözleşme gereği olası bir yangın riskine karşı içi su dolu bir tankerin yakma işleminin yapıldığı bölgede hazır tutulma zorunluluğu dile getirilirken, kömür ocağını işleten Necmettin Şaşma adlı işletme sahibin, 5 ayrı tankeri bölgede hazır tuttuğu belirtildi.

İşletmeci ile yapılan sözleşmenin 15 Mayıs 2018 tarihine kadar süreceğini belirten yetkililer, mangal kömürü üretimi için yapılan işlemde herhangi bir usulsüzlüğün bulunmadığını, tüm işlemlerin yasalara uygun bir şekilde yapıldığını vurguladılar.

Öte yandan, görüştüğümüz işletmeci Necmettin Şaşma ise her türlü denetime açık olduğunu, yapılan işlemde herhangi bir kusur veya yasa dışı bir şeyin olmadığını belirtti.

Buna karşın, vatandaşların “karbonmonoksitten zehirleniyoruz” itirazları devam ediyor.

Gürçamlar Mahallesi’ndeki vatandaşlar, yakım yerinin ormanın 10 metre ötesi olduğunu belirterek, bunun yanlış olduğunu da vurguluyorlar ve gönderdikleri fotoğraflarda da bu açıkça görülüyor. Vatandaşlar, “Daha önce de benzer odun kömürü elde etme işlemi yapılıyordu, ama köye bu kadar yakın bir alanda yapılmıyordu. Şimdi köyümüzün hemen 500 metre ötesinde yapılıyor ve buradan yayılan duman ve karbonmonoksitten zehirleniyoruz” demeye devam ediyorlar.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık