‘Öğrenci Taşımacılığı’nın sorunları görüşüldü

Oktay ÇAYIRLI -

‘Öğrenci Taşımacılığı’nın sorunları görüşüldü
  • 24 September 2016, Saturday 5:03

Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda, öğrenci taşımacılığı ile ilgili toplantı düzenlendi… Şoför esnafının yanısıra yetkililerin de katıldığı toplantıda, öğrenci taşımacılığında dikkat edilmesi gereken konular ve yaşanan sorunlar ele alınırken, gündeme yine ‘korsan taşımacılık sorunu’ damga vurdu…

İlçemizde öğrenci taşımacılığı yapan şoför esnafına yönelik dün saat 10’da Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası’nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya; Oda Başkanı Nurol Paskal, UKM Şube Müdürü Ali İlçin ve Şube Görevlisi Erhan Karaman, İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı’ndan Jdrm. Kd. Bşçvş. Ramazan Aytepe, Trafik Tim Komutanları Uz. Jdrm. Çvş. İsmail Yiğit ve Uz. Jdrm. Çvş. Suat Erol, İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Polis Memuru Ali Yücel ve ilçemizdeki pekçok şoför esnafı katıldı. Toplantıda sürücülere, trafik güvenliğine ve okul servis yönetmeliğine uygun taşımanın nasıl yapılması gerektiği, araçların teknik özelliklerinin yönetmeliği, Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün taşımalı eğitimdeki aksaklıkların giderilmesi konularında bilgiler aktarıldı.

 

“Rakibimiz ‘korsan

taşımacılık’ yapanlardır”

Toplantının açılış konuşmasında Oda Başkanı Nurol Paskal; “Her şeyden önce şoför esnafı olarak bizler, yasal sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Hiçbir konuda eksiğimiz olmamalıdır. Unutmayalım ki bizim rakibimiz birbirimiz değiliz. Bizim rakibimiz bu işte ehil olmayan, yetki belgesi bulunmayan yani korsan taşımacılık yapanlardır. Biz birbirimizle değil, onlarla mücadele etmeliyiz. Yeni bir eğitim öğretim yılına başladık. Öncelikle hepinize kazasız, belasız, sorunsuz bir dönem geçirmenizi diliyorum. Ancak daha işin başında öyle sorunlarla karşı karşıyayız ki, bu sorunlar bugün ortaya çıkmış değil. Geçmiş yıllardan bugüne çözülemeyen sorunlardır. Bugüne kadar günü kurtarma adına bazı sorunlara palyatif çözümler üretildi. Bunları da kurum ve kuruluşlarla ikili görüşmeler sonucu elde ettik. Bizim her yıl bu sorunları yaşamamızdaki ana unsur, Milli Eğitim tarafından yapılan taşıma ihalelerindeki bazı aksaklıklar. Bu konuda elimizde yasal mevzuatlar, yönetmelikler olmasına rağmen bu soruna kalıcı bir çözüm üretilemedi. Bu sene yapılan ihalelerde de yine aynı sorunlar ortaya çıktı. Bu sorunların çözümü için görüşmeler devam ederken, bir yandan da hukuki yollardan ne yapılabilir bu araştırılıyor. Sanırım işin sonunda yargıya gidilecek” dedi.

Sunumlar sırasında yetkililere sık sık korsan taşımacılıkla ilgili yaşadıkları sorunları aktaran şoför esnafı, sorunun çözümü için adım atılmasını talep ettiler.

Korsan taşımacılığın sürekli gündemde olduğuna dikkat çeken Milas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Nurol Paskal, “Korsanla mücadeleyi hepbirlikte veriyoruz. Çözüm için sürekli arayış içerisindeyiz ve denetimler de yapıyoruz. Ama bu için asıl çözümü yine şoför esnafında. Öğrenci taşımacılığı yapan bazı arkadaşlarımız, yedikleri cezalardan yakınıyor. Arkadaşlar, kurallara uymayanlar her zaman cezasını çekecek. Hepimiz can taşıyoruz” dedi.

 

“Sözleşme 14 öğrenci üzerinden yapılıyor ama ...”

Yapılan açıklamaların ardından taşıma kooperatifi başkanları ve şoför esnafı, karşılaştıkları aksaklıkları ve ortada yönetmelik olmasına rağmen, yapılan sözleşmelerden doğan sorunları yetkililere aktardı. 

Farklı bir sorunun da okul müdürlükleri tarafından verilen öğrenci sayısı olduğunu belirten şoförler; “Örneğin 14 öğrenci ismi veriliyor ve sözleşme bu sayı üzerinden yapılıyor ancak taşınacak öğrenci sayısı 14’ten fazla çıkıyor. Bu durumda denetim yapan jandarma veya polis, fazla yolcu taşımaktan bize ceza yazıyor. Milli Eğitim bize, ‘taşıyacaksınız’ diyor. Biz bu durumda hangi öğrenciyi araçtan indireceğiz? Bunu yapsak, bu kez öğrenci velileriyle karşı karşıya kalıyoruz” diyerek, farklı bir sorunu gündeme getirdiler.

 

“Çözüm merkezi

biz değiliz”

Jandarma ve Emniyet görevlileri ise, bu durumda sözleşmeyi esas alacaklarını ve listedeki sayının dışında fazla yolcu olması durumunda gerekli yasal işlemi yapacaklarını belirterek, sorunun çözüm merkezinin kendileri olmadığını söylediler.

 

Milli Eğitim yetkilileriyle

görüşülecek

Toplantının sonunda Oda Başkanı Nurol Paskal, önümüzdeki günlerde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak bir toplantı daha yapılacağını ve sorunun bir de o toplantıda ele alınacağını söyledi. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık