A. Kemal KAŞKAR -
CHP Muğla Milletvekil Ömer Süha Aldan’ın, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle bu yılın başında verdiği soru önergesine, yasal yanıtlama süresi (15 +10 gün olmak üzere) en çok 25 gün olduğu halde, 9 Temmuz 2014’te "yanıt verildiği", verilen yanıtın ise, soru önergesindeki sorularla ilgisi olmayan tek bir cümleden ibaret ve herhangi bir bilgi içermeyen ‘baştan savma’ niteliğine dikkat çekildi.
Konuyla ilgili olarak CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan’ın Basın Danışmanı Fehmi Öztekin tarafından yapılan açıklamada, TBMM’nde milletvekillerinin en önemli denetim yöntemlerinden birinin hükümet üyelerine soru sormak olduğuna, bu anlamda milletvekillerinin, "hükümetin görev ve yetkileriyle ilgili belli bir konuda, başbakan veya ilgili bakandan bir önerge ile bilgi alınmasını sağlamak" amacıyla sözlü veya yazılı soru önergelerini TBMM Başkanlığı aracılığıyla ilgililere ilettiklerine dikkat çekerek;
"Özellikle muhalefet milletvekillerinin en önemli bilgi edinme ve denetim aracı yazılı ve sözlü soru önergeleridir. Yazılı soru önergelerinin cevaplandırılma süresi 15 gündür. Eğer, 15 gün içinde cevaplandırılma imkanı yok ise soru yöneltilen birim TBMM Başkanlığından süre talep eder, TBMM Başkanlığı da en fazla 10 gün ek süre verir. Soru önergesi bu süre zarfında cevaplandırılmak zorundadır.
Ancak, son dönemde bunların hiçbiri gerçekleşmiyor. Başbakan ve bakanlar, hiçbir soru önergesini zamanında cevaplandırmadıkları gibi, cevap metinlerinde hiçbir bilgiye de yer vermiyorlar.
Bunun bir örneğini ekte dikkatinize sunuyorum.
Ekteki soru önergesi Ocak 2014 tarihinde verildi. Cevabı ise 9 Temmuz 2014’te tarafımıza iletildi. Soru ve cevabı incelendiğinde Meclis’in en önemli denetim mekanizmasının nasıl işletilemez hale geldiğini sizler de fark edeceksiniz" dedi.
Ocak 2014’te verilen
soru önergesi
CHP Muğla Milletvekili Aldan’ın, yüksek para cezalarına rağmen, ülkemizde 2013 yılı içinde 37 bin 860 kazada bin 257 yurttaşımızın yaşamını yitirdiği, 50 bin 343 yurttaşımızınsa yaralandığı; yani kazaların sayısında ve trafik kazalarında meydana gelen can ve mal kaybında bir azalma olmadığı, ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre 6,5 milyon araç sahibinin trafik sigortası ve muayene yaptırmadığı, yani, her 5 araçtan birinin standartlara uygun olmadan trafiğe çıktığı, araç sahiplerinin, trafik cezalarını ödeyemedikleri için muayene yaptıramadıkları gibi bilgi ve iddialara yer verilen önergesinde yöneltmiş olduğu;
"1. Bir yıl içinde 2 milyar 241 milyon 408 bin lira gibi yüksek miktarda trafik cezası kesilmesi normal midir?
2. Tahsil edilen bu para nerelerde kullanılmaktadır?
3. Hükümetin en önemli yatırımları arasında gösterdiği duble yollara ve kesilen bunca cezaya rağmen trafik kazalarının azalmamasını neye bağlıyorsunuz? Kesilen bu ceza paralarını trafik kazalarının azaltılması için kullanmayı düşünüyor musunuz?
4. Halen trafik sigortası ve muayenesi yapılmayan ve bugün trafikte olduğu belirtilen 6,5 milyon aracın, kesilen cezaları ödeyemeyen vatandaşlara ait olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu konuda bir çözüm bulmayı düşünüyor musunuz?
5. Kesilen trafik cezalarının kamu açıklarını kapatmakta kullanıldığı iddiaları doğru mudur?" sorularına, Bakan Ala’nın 6 ay sonra verdiği yanıt ise sadece şu:
Yanıt:
"2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu hükümleri doğrultusunda kural ihlali yaptıkları tespit edilen sürücülere cezai işlem uygulanmaktadır."





