“OHAL değil Tiyatro! Karanlığa son, yaşasın aydınlık!”

A.Kemal KAŞKAR -

“OHAL değil Tiyatro! Karanlığa son, yaşasın aydınlık!”

 

KHK ile ihraç edilen Antakya Eğitim-Sen üyesi Okul Öncesi Öğretmeni Duygu Şahlar’ın “Bi’şey Anlatıcam Eee? Kurtulduk mu” isimli tiyatro oyununun Milas, Bodrum, Datça, Marmaris ve Fethiye Kaymakamlıkları tarafından yasaklandığı bildirildi … KESK Muğla Şubeleri Platformu, Muğla Tabip Odası, TMMOB Muğla İKK ve DİSK Muğla İl Temsilciliği tarafından yapılan  “OHAL değil Tiyatro!” başlıklı ortak açıklamada; Şahlar hakkında, bir suç örgütüne üye olduğuyla ilgili herhangi bir dava açılmadığına dikkat çekilerek, ayrıca kendisinin OHAL İnceleme Komisyonuna itiraz başvurusunun da henüz incelenmediği koşullarda  “Sakıncalı tespitinin neye göre yapıldığı?” sorusunun sorulduğu açıklamanın giriş bölümünde, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası 21 Temmuz 2016’da üç ay süreyle ilan edilmiş olan OHAL’in her üç ayda bir beş kez uzatılarak ülkemizin yönetilme biçimi haline getirildiğine dikkat çekildi ve bugüne dek OHAL’li günlerde yaşananlar şöyle özetlendi …

 

‘Demokratik, Laik, Sosyal

Hukuk devleti’ fiilen

ortadan kaldırılmıştır

TBMM işlevsizleştirilmiş, yasa yapma yetkisi neredeyse elinden alınmış, bütün düzenlemeler TBMM’nin onayına sunulmadan çıkarılan KHK’larla yapılmaktadır. Yasama, yürütme, yargı dahil her şey tek adam yetkisine devredilmiş, Anayasa’da yer alan ‘Demokratik, Laik, Sosyal Hukuk devleti’ fiilen ortadan kaldırılmıştır.

Yıllardır Kamu Personel Rejiminde ayrı bir düzenleme ile iş güvencesini kaldıracağını belirten AKP Hükümeti böyle bir yasaya dahi gerek kalmadan kamu emekçilerinin iş güvencesini bir gecede çıkarılan KHK’larla ortadan kaldırmıştır. En sonuncusu 24 Aralık olmak üzere çıkarılan Otuz KHK ile yüz elli bine yakın kamu emekçisinin, akademisyenin işlerine sorgusuz, hukuksuz bir gecede son verilmiştir. Yüzlerce gazete, televizyon, dernek, şirket kapatılmış, FETÖ/PDY ile mücadele etme gerekçesiyle ilan edilen OHAL, muhalif kesimler için cadı avına dönüştürülmüş, gazeteciler, milletvekilleri, belediye başkanları tutuklanmış; OHAL topluma korku, baskı ile biat ettirerek, yeni rejimi inşa etmenin aracı olarak kullanılmıştır.

KHK’larla çocuklarımızın mirası olan kıyı, koy, orman ve kamu arazileri ranta açılmak istenmekte, Eğitim alanında imzalanan protokollerle çocuklarımız FETÖ/PDY’nin yerine ikame edilmek istenen cemaat, vakıfların eline teslim edilerek dindar ve kindar nesil yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Sağlıkta gericilik ve piyasacılık en son Şehir Hastaneleri ve sözde alternatif tıp adı altında vaginal sülük gibi uygulamalarla karşımıza çıkarılmaktadır.

Müftülük nikâhı gibi düzenlemelerle, kadınların Medeni Kanunla kazanılan hakları elinden alınmak istenmekte, kadın bedeni, emeğine savaş açılmaktadır. Kız çocuklarını küçük yaşta evlendirme, bedenini örtme, ensest ve tecavüzcüsüyle evlendirmenin önünü açan Ortaçağ düzenlemeleri ile toplum kuşatılmak istenmektedir. Yaşam tarzına müdahale eden, hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran uygulamalar her geçen gün artmaktadır. Bunun yanı sıra, neredeyse her gün benzine, en temel gıda maddelerine, vb. yapılan zamlarla, vergi çeşidinin ve yükünün arttırılmasıyla yoksullaştırılan halk nefes alamaz hale getirilmiştir.

Kısacası FETÖ/PDY yapılanması ile mücadele amacıyla ilan edilen OHAL, darbe girişimini Allah’ın lütfu olarak değerlendirenler tarafından, altın bulunmuş gibi fırsata dönüştürülmüştür.

 

OHAL rejimi tiyatro

yasaklamıştır

Açıklamada daha sonra söz, 31 ilde 42 yerleşimde sahnelendikten sonra ilimiz Muğla’da, önce ilçemiz Milas olmak üzere Bodrum, Datça, Marmaris, Fethiye Kaymakamlıkları tarafından yasaklanan tiyatro oyununa getirilerek şöyle denildi: 

“Muğla’da ise ülke genelinde yaşananlara ilaveten OHAL rejimi tiyatro yasaklamıştır. KHK ile ihraç edilen Antakya Eğitim-Sen üyesi okul öncesi öğretmeni Duygu Şahlar’ın ‘Bi’şey Anlatıcam Eee? Kurtulduk mu’ isimli tiyatro oyunu ilimizde Milas, Bodrum, Datça, Marmaris, Fethiye Kaymakamlıkları tarafından yasaklanmıştır. Milas Kaymakamlığının;‘Oyuncunun terör örgütüne üyeliğinden hakkında işlem yapıldığı ve meslekten ihraç edildiği tespit edildiğinden ilçemizde sahnelenmesi uygun görülmemiştir’ yazısı üzerine Bodrum Kaymakamlığının gerekçesinde de benzer bir şekilde Şahlar’ın, ‘FETÖ/PDY terör örgütü soruşturmaları kapsamında hakkında yasal işlem yapıldığı ve meslekten men edildiği için oyunun sergilenmesine izin verilmediği’ belirtiliyor. Fethiye Kaymakamlığı ise Duygu Şahlar’ı ‘silahlı terör örgütü kurma, yönetme veya üye olmaktan hakkında işlem yapıldığı’ ve bu gerekçeyle meslekten ihraç edildiği belirtilerek oyunun gösterimleri engellenmiştir.

 

Sorular …

Şimdi ilgililere sormak istiyoruz;

1-Muğla iline gelene kadar 31 ilde (Manisa, Zonguldak, Ankara, İstanbul, Edirne vb gibi) 42 noktada gösterimi yapılan bu oyun, 31 ilin mülki amiri tarafından sakıncalı görülmemiş, sadece Muğla mülkü amirleri tarafından mı sakıncalı görülmüştür? O zaman birileri ‘suç’ işlemektedir? Suç işleyen kimdir?

2-İhraç edilen kamu emekçilerine bilindiği üzere mahkemeye başvurmadan önce başvurması için adres gösterilen yer OHAL inceleme komisyonudur. Daha 24 Aralık’ta (dün) çıkarılan KHK ile incelenen dosyalardan 115 kişi işe iade edilmiştir. Mesleğinden ihraç edilmiş olan Duygu Şahlar, OHAL Komisyonuna başvurmuş ve dosyası henüz yüz bini aşkın kişi ile birlikte görüşülmeyi beklemektedir. Komisyonda henüz görüşülmemiş olan ve hakkında ilgili suçlama ile ilgili açılmış mahkeme bulunmayan, Duygu Şahlar hakkındaki sakıncalı tespitini neye göre yaptınız? Tiyatro oyununun kendisini izlediniz mi?

3-Bugüne kadar ihraç edilen 4100 KESK üyesi Kamu emekçisinin hayatı darbelerle, Gülen Cemaati gibi cemaat ve tarikatlarla mücadele içinde geçmiştir. İhraç edilen KESK, TTB, DİSK, TMMOB üyelerinin bu gerekçelerle ilişkilendirilmesi adaletsizlik, hukuksuzluk değil de nedir?

4-Tiyatro oyununun sakıncalı bulunarak oynatılmak istenmemesi Darbe Hukuku süreçlerinde yaşatılan uygulamalardan değil midir?

5-Son olarak Eğitim-Sen üyesi Duygu Şahlar’ın oyununda sorduğu üzere biz de soruyoruz oyunun gösterimine izin vermeyerek: Eee? Şimdi Biz Kurtulduk mu?

Tiyatro oyunlarının dahi OHAL gerekçesiyle yasaklanmasına kadar giden böylesi karanlık bir ortamda KESK, DİSK, TMMOB ve TTB olarak ‘OHAL Değil, Demokrasi’ istiyoruz talebiyle başlatılan kampanyanın ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

 

Kamuoyuna ve

sanatçılara sesleniyoruz

Buradan Muğla Kamuoyu başta olmak üzere ülke kamuoyuna, sanatçılara sesleniyoruz.

En son Muğla’da yasaklanan tiyatro oyunuyla OHAL’in sanat düşmanı karanlık yönü bir kez daha açığa çıkmıştır. OHAL rejimine son vererek demokrasiyi kazanacak olan, laik, demokratik ve sosyal bir Cumhuriyeti inşa edecek olan bizleriz. O nedenle demokrasiden yana olan tüm kurum ve kuruluşları ve halkımızı OHAL ve KHK rejimine karşı hep birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz.

Duygu Şahlar arkadaşımızın oyununu kendi etkinliklerimizle izin verilmeyen her ilçede ve Muğla merkezde HERHALDE izledik. Çünkü biz Tiyatroyu da hayatlarımızı da OHAL’e teslim etmemeye kararlıyız.

Unutmayalım ‘Sanatsız Kalan Bir Milletin Hayat Damarlarından Biri Kopmuş Demektir!’ Hayat damarlarımızın koparılmasına izin vermeyeceğiz.

OHAL değil TİYATRO! Karanlığa son, yaşasın aydınlık!

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık