Ören’de ‘Altyapı Toplantısı’ yapıldı

ÖNDER Haber /Adem KANKAYNAR -

Ören’de ‘Altyapı Toplantısı’ yapıldı

Geçmiş yıllarda Ören Belediyesi tarafından beldenin altyapı ve kanalizasyon sorununu çözme adına hazırlanmış ve Dünya Bankası’ndan da gerekli ödeneğin sağlanmış olduğu proje hakkında Ören halkını bilgilendirme amaçlı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ile MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen de katıldılar ...

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, Belediye Başkan Yardımcıları Zeynep Mat ve Faik Karagöz, bazı Belediye Meclis Üyelerinin ve Ören Mahallesi Muhtarı Bekir Keser’in de katıldığı ve mahalle sakinlerinin oldukça yüksek oranda katılım sağladığı toplantıda Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, projenin başlama - gelişme ve sonuç sürecine ilişkin bilgi verirken, bir an önce yörenin altyapı sorununu çözmek istediklerini vurgulayıp şunları söyledi:

“Ören’in altyapı sorununu mutlak ve mutlak çözmek istiyoruz”

Böylesine önemli bir toplantıyı gerçekleştirmiş olmaktan son derece mutluyum. Bu anlamda MUSKİ Genel Müdürümüz Sayın Baki Ülgen’e de buraya kadar gelip bu bilgilendirme ve paylaşım toplantısına katıldığı için teşekkür ediyorum. Şu an gerçekleştirmiş olduğumuz bilgilendirme, paylaşım ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunduğumuz bu toplantıda projemizin de hayata geçecek olmasından son derece mutluyum.

Milas Belediyesi olarak MUSKİ Genel Müdürlüğümüz ile uzun zamandır bu proje üzerinde görüşme halindeyiz. Ben kısaca bir giriş yaparak, proje hakkında sizlerle mevcut bilgileri paylaşacağım. Sonrasında sözü Sayın Genel Müdürümüze bırakıp onun proje üzerindeki görüşlerini alıp en sonunda da sizlerin görüş ve önerilerinizi alacağız.

Öncelikle şunu ifade etmem gerek. Bizim önceliğimiz, yönettiğimiz ve yaşadığımız kenti sağlam bir altyapı ve onun üzerine oturtulmuş üst yapıdan teşekkül etmesidir. Altyapısı sağlam olmayan hiçbir yerde kalıcı bir eseri ortaya koymak mümkün değildir. Bu nedenle Ören’in bize bağlanmasından itibaren Ören’e bir altyapı kazandırma ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yasal mevzuat çerçevesinde yetkiler, Milas Belediyesi’nden alınıp Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde oluşturulan MUSKİ’ye devredilmiştir.

Bizler de sizler adına MUSKİ nezdinde programı takip eden ve görüşlerimizi-isteklerimizi onlara ileten kişi ya da kurum pozisyonundayız. Aynı zamanda da Ören’in bir sakiniyiz. Bu anlamda sizlerle benzer bir konumda olduğumuzu ifade edebilirim.

MUSKİ, kuruluşunu ve teşkilatlanmasını tamamladıktan sonra özellikle Ören’in altyapı sorununun çözümü noktasında hassas davranıyor. Bu anlamda Genel Müdürümüz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız, işin üzerine kararlılıkla gidiyorlar. Her şeyden önce proje yapılanması işinin bütçe kısmını size Sayın Genel Müdürümüz Baki Ülgen aktaracak, ama şunu ifade etmek istiyorum ki görev süremiz içerisinde Ören’in altyapı sorununu mutlak ve mutlak çözmek istiyoruz.

Burada yaşayan insanların özellikle son zamanlarda yaşadığı altyapı sorunları, bir sorun olmaktan öte Ören gibi güzide bir turizm beldesine yakışır bir görüntüden uzak. Oysa biz buraya Mavi Bayrak almak istiyoruz. Yani Ören sahili, Mavi Bayraklı sahiller kervanına katılsın. Bu nedenle her yönü ile ele alınmış bir proje üzerinde çalışmayı biz de isterdik, ancak en azından sorunu şimdilik ortadan kaldırmak, acil konumdaki sorundan Ören’i bir an önce kurtarmak istiyoruz.

Birazdan ayrıntıları sizlerle paylaşılacak olan proje, geçmiş dönemde Ören Belediyemiz tarafından hazırlanmış, bizim de alıp doğrudan MUSKİ’ye teslim ettiğimiz bir projedir. Başlangıçta bu proje üzerinden gitmek ya da gitmemek seçenekleri üzerinde çok tartıştık, sonunda biraz önce bahsettiğimiz gerekçe ve Dünya Bankası’ndan bu projeye sağlanmış ödeneği kullanmak adına bazı zorunluluklar ortaya çıktı.

Bu projede bizim de içimize sinmeyen bazı noktalar var. Örneğin bu proje yağmur suyu hattını içermiyor yani sadece kanalizasyon projesi. Dolayısıyla bu projeye bir yağmur suyu hattı ilavesi gerekiyor, fakat o dahi hem kredi hem de yürürlüğe girmesi açsından bir zaman kaybına sebep oluyor. Bu projede kanalizasyon hattı, terfi merkezleri, arıtma tesisi var. Yani bir bütün halinde programlanmış. Biz hem arazi, hem de proje üzerinde gerekli incelemeleri yaptık ve bir an önce projenin uygulama safhasına geçmek istiyoruz. Bu benim için, Milas Belediyesi için sadece Ören’in altyapı sorununu çözme işi değil. Zaten bu görev MUSKİ’nindir. Ancak Milas Belediyesi olarak üst yapıyı sağlam ve kalıcı bir hale getirebilmek için yapılacak bu altyapı çalışmasına ihtiyacımız var. Örneğin sahil projemizi uygulamak için, başka projeleri uygulamamız için MUSKİ’nin bu altyapı projesini bir an önce halletmesi gerekiyor.

"10 Numara’ bir proje demiyoruz"

MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen ise konuşmasına, gündemdeki projenin 3 yıldır üzerinde çalışılan bir proje olduğuna dikkat çekerek başladı ve şöyle sürdürdü:

Bu proje ile ilgili, Ören’de üçüncü kez gerçekleştirdiğimiz bir toplantıdayız. Kanalizasyon, terfi merkezleri ve arıtma tesisini kapsayan bu projeye, bir altyapıcı olarak biz de 10 numara bir proje demiyoruz fakat elimizdeki olanaklarla yapacağımız en iyi projelerden biri. Proje üzerinde yaptığımız görüşmelerde, bazı revizyonları yapabileceğimiz ortaya çıktı.

Bu proje, 2008 - 2009 yıllarında Ören Belediyesi tarafından talebi üzerine İller Bankası’nca yapılıyor. Yani bu projenin üzerinde İller Bankası’nın onayı var. Bu proje ikinci kez revize ediliyor. Birincisi İmar Planı’nda yeni gelen nüfus projeksiyonları ve yat marinanın gelmesi, nüfusun artması dolayısıyla çapların büyütülmesini kapsıyor. 2011 yılında proje onaylanmış. 15 bin nüfus ve 42 kilometrelik bir kanalizasyon şebekesi ve iki terfi merkezi ve bir arıtmadan oluşuyor.

İkinci kademesinde ise 49 kilometre kanalizasyon şebekesi ve yaklaşık 4 kilometrelik bir kolektör hattından oluşuyor. Bu durum, 31 Mart 2014’e kadar geçerliydi. O tarihten itibaren Ören Belediyesi’nin sınırları değişti. Artık Muğla bir büyükşehir ve 14 bin kilometrenin tamamının planlanması gerek. Yapılan revizyonda, Türkevleri ve Bozalan’ın kanalizasyon sorunu için projede bir uç bırakılmış. Oradaki sitelerimizin de bu konuda sıkıntıları var ve bu sorunu aşmak için böyle bir rehabilite yoluna gidildi.

Neden acele ediyoruz? Bu proje yaklaşık 45 - 50 milyonluk bir proje… Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda kredi kullanamayınca biz de bu projeyi Dünya Bankası’nda ikinci etap bölümüne aldık. Malum, Muğla bir turizm kenti ve Ören de önemli turizm merkezlerinden biri. Dolayısıyla şebekenin döşenmesi sırasında bir sıkıntı yaşanmaması için başlanılacak zaman son derece önemli. Bildiğiniz gibi Muğla’da inşaat süresi 6 aydan ibaret. Yörede yaşayan halka ve turistlere rahatsızlık vermemek için böyle bir yasak söz konusu… 6 ayda böyle bir projeyi tamamlamak mümkün değil. Süre, bir yılı bulacak. Dolayısıyla buna katlanmak zorundayız. Bu süreçte elbette turizm devam edecek.

"45 - 50 milyonluk bir finansman bir daha bulanamayabilir!"

Konuşmasının büyük bir bölümünde projenin teknik yönlerini aktaran MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen; “Bu projenin kredi fırsatını kaçırmamak adına acele ediyoruz. Çünkü 45 - 50 milyonluk bir finansman bir daha bulanamayabilir. Öte yandan bu proje ile sahil bandına karasal bölgeden gelecek kirliliği de önlemiş olacağız” dedi.

Toplantının son bölümünde ise katılımcılar Genel Müdür Ülgen’e ve Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a proje ile ilgili çeşitli sorular yönelttiler.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık