Otobüse Zam, Öğrenciye Dert!..

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden bir grup öğrenci,  03 Temmuz Çarşamba Günü, Kötekli Yoğurtçu Parkı’nda, toplu taşıma ücretlerine yapılan zammı protesto etti.

Otobüse Zam, Öğrenciye Dert!..

Tülay SÜKÜN

Ellerindeki çeşitli pankartlarla açıklama öncesi ve sonrası sloganlar atan öğrencilerin sloganları arasında; Otobüs 4 oldu, öğrenciye dert oldu - Dört dörtlük dertliyiz, biz öğrenciyiz - Dört dörtlük ulaşım - Dertler derya oldu, otobüsler dört oldu – Ulaşım dört lira, nasıl ödeyelim kira – Dün öğrenci olduk, bugün borçlu gibi pankartlar yer aldı.

Kendilerini; Düşünce Kitap Topluluğu, Genç Bakış Topluluğu ve Teknoloji ve Mühendislik Topluluğu olarak adlandıran üniversite öğrencilerinin sözcüsü Yağız Çoşkun, otobüs ücretlerinin dört lira olmasının, öğrencilere dert olarak yansıdığını dile getirdi.

 

Zam, Zora Düşürecek!

Muğla’da toplu taşıma ücretlerine 01 Temmuz Pazartesi Günü’nden itibaren yapılan zamdan, Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi’ni sorumlu tutan öğrenciler, sözcü Yağız Coşkun’un okuduğu bildiride, ulaşım ücretlerine yüzde yirmi ila yüzde kırk beş oranında zam yapıldığını belirtti.

Muğla’da barınma ve beslenme ihtiyaçlarını gidermede zorlandıkları halde bir çözüm önerisi getirilmediğine vurgu yapan öğrenciler, ulaşım zammı nedeniyle zora düşeceklerini açıkladı.

Üniversite kazanma heyecanlarının Muğla’ya geldiklerinde hüsrana dönüştüğünü ve Muğla’daki hayat pahalılığından dolayı memleketlerine dönmek istemediklerini belirten öğrenci grubu, okullarını bitirip kep atmak istediklerini söyledi.

 

Umursanmıyoruz

Kamu hizmetlerinin halk için ve halk yararına olması gerektiğinin altını çizen Öğrenci Sözcüsü Yağız Coşkun, Muğla’da ulaşıma yapılan bu zamla, adeta kendilerine ‘Yürü’ denmek istendiğini, haklı talepleri doğrultusunda, yürüyebilecekleri kadar yürüyeceklerini, hazırladıkları dilekçeleri de Muğla Büyükşehir Belediyesi yetkililerine iletip, çözüm isteklerini bildireceklerine vurgular yaptı.

Muğla’nın ekonomik kalkınmasında rollerinin büyük olmasına karşın umursanmadıklarını söyleyen öğrenci grubu, kent kart kullanmadan dört liraya çıkarılan ücretin geri alınmasını ve kent kartlı kullanımda ise iki lira üç yüz elli kuruşa çıkarılan ücretin uygun bir tarifeye çekilmesini talep etti.

Muğla’nin İlçe ulaşım ücretlerini de pahalı bulan öğrenciler, bütçelerine uygun tarifelerin uygulanmasını istediklerini, yeterince dertleri olduğunu ve bir de yapılan zamla dert eklemesi istemediklerini belirti ve bu amaç doğrultusunda, Muğla Yaşayanları’nı da kendilerine destek olmaya çağırdı.

 

Turist Değiliz!

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Resim Bölümü Öğrencisi, Muhammet Dinç ise Muğla’da da ulaşım fiyatlarının azaltılması gerekirken, yükseltilmesini yanlış bulduğunu söyledi. Muhammet Dinç, “Zaten ev kiraları çok yüksek! İstanbul gibi bir yerde ulaşım ucuzsa Muğla da niye pahalı? Turistik bir yer olduğu için mi? Biz turist değiliz, okumaya geldik!” anlatımını yaptı.

İsminin Akın olduğunu belirten bir öğrenci de, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı’nın hem öğrencilere destek vereceğini söyleyip, hem de öğrencilerin çok zor durumda olduğunu bile bile otobüs fiyatlarını yükseltmesine anlam veremediğini dile getirdi ve “Şu an buraya sekiz lira verip geldim.” dedi.

Muğla Kötekli’de fiyatların zaten fahiş olduğunu söyleyen Emre isimli bir öğrenci, “Ev kiraları bari ucuz olsaydı, öğrenciler bu ulaşım zammını bu kadar büyütmeyebilirdi. Üstelik zamdan önceki otobüs ücretleri de çok fazlaydı.” diye konuştu.

 

‘Burslarımızı, Muğlalı’ya Yediriyoruz!’

Adının Serhat olduğunu belirten bir öğrenci, “Muğla insanı ve esnafı çok katı, biraz da canice davrandıklarını düşünüyorum. Yapılan ulaşım zammı çok fazla. Biz İstanbul’da 40 kilometreyi 1,25TL ye gidiyoruz. Muğla’da beş kilometre için dört lira alınıyor. Sağdan soldan burs olarak aldığımız paraları, Muğla Halkı’na yediriyoruz. Öğrenciyi daha çok düşünebilirler…”dedi.

Sinem Erkürt ismindeki öğrenci de “Muğla’da, bir öğrenci için yeterince pahalı bir hayat var zaten! Otobüs zammını abartılı buluyorum. Fiyatın bir anda 1.25 TL artmasını saçma buluyorum. Şuradan kampüse gitmek için 2.35 TL ödeyeceğim. Beş kilometre için de ödeyeceğim 2.35 TL yine fazla bir rakam.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Enerji Mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi Özde Yakut da Muğla’da yaşamanın maddi olarak çok zor olduğunu dile getirdi ve önceki toplu taşıma ücretlerinin zaten yüksek bir fiyat olduğuna dikkat çekti. “Bu zammın yapılması, biz öğrencileri aşırı mağdur ediyor!” diyen Özde Yakut, “Yapılan zamla 2.35 TL cüzi bir miktar mı? İstanbul, Ankara da bu ücret ile kaç kilometre yol gidiliyor, önce buna baksınlar. Önceki fiyat da pahalıydı, şu andaki fiyat,  daha da pahalı!” dedi.

Yaşanan gelişmeler üzerine görüşlerini almak istediğimiz Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yetkileri, konuya sessiz kalmayı tercih etti.

 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık