Pangalar soğuk havaya dayanamadı ama …

ÖNDER Haber / Oktay ÇAYIRLI -

Pangalar soğuk havaya dayanamadı ama …

İlçemizde ilk defa üretimi denenen Panga balıkları satış boyutuna geldikten sonra öldü… Projelerinin hedefine ulaştığını, balıkların üretim aşamasında sorun yaşamadıklarını, balıkların kısa sürede uyum sağladığını belirten Diş Hekimi Engin Selçuk, mevsim normallerinin altında seyreden soğuk havalar nedeniyle ölümlerin gerçekleştiğini söyledi…

 

İlçemizde bir çok kişiye iş sahası imkanı sağlayan ve önemli bir istihdam alanı haline gelen, ilk başlarda Kefal balığı ile üretime başlayıp Levrek, Çipura, Granyoz, Minekop ve Sinarit gibi birçok deniz balığının yetiştirildiği toprak havuzlara yeni bir türün daha dahil olması için UGE Su Ürünleri ortakları, İstanbul’da özel bir şirkette Makine Mühendisi olarak çalışan Uğur Güllü, Milas’ta Diş Hekimi olarak görev yapan akrabası Engin Selçuk geçtiğimiz yıl çalışma başlatmışlardı. 4 yıldan beri Avşar Ovasında tarla balıkçılığı yapan ve levrek üretimi gerçekleştiren Güllü ile Selçuk, tropikal tatlı suda yaşayan bir balık çeşidi olan, ülkemizde “Panga” olarak tanınan “Pangasius Hypophthalmus” balık çeşidinin üretiminin toprak havuzda yapılabilmesi için girişimde bulunmuşlardı.

 

Kısa sürede uyum

sağlamıştı

Hazırladıkları proje doğrultusunda 2016 yılı Mayıs ayı içinde Tayland’dan Avşar Mahallesi’nde bulunan UGE Su Ürünleri’ne ait balık çiftliklerine getirilen 10 bin adet yavru “Panga” balığının kısa sürede yaklaşık 300 – 400 grama ulaştığını belirten Engin Selçuk, “Ülkemizde Panga olarak bilinen balık tropikal tatlı suda yaşayan bir balık çeşidi. Genelde yurt dışından ithal gelerek filetosu tüketiciye ulaştırılıyor. Tayland’dan getirdiğimiz bu balığın en karakteristik özelliği, kilogram boyuna altı ay gibi kısa bir süre içinde gelmesi. Çiftliklerde levreği 17-18 ayda ideal boya, yani 300-400 grama getirmeye çalışırken, bu balık 6 ayda ideal gelişimini tamamlıyor. 700 - 1000 gram arasına ulaşıyor. Maliyet açısından üreticiyi ve fiyatı ile tüketiciyi memnun edecek bir balık türü. Balık Türkiye’de çok fazla bilinmiyor. Ancak 2000’li yıllardan itibaren gelişim trendine baktığımızda uzak doğuda ve Avrupa’da inanılmaz bir gelişim gösteriyor. Avrupa bu balığı çok fazla kullanıyor. Bu balığın eti lezzetli ve özellikle etin ve tavuğun yerine geçebilecek bir ürün. Sote yaparak neredeyse 25-30 çeşit yemek elde edebiliyorsunuz. Okul, üniversite, askeriye, tatil köyleri gibi alanlarda kullanılabilir. Tropikal olduğu için Bodrum ve çevresinde yetişip yetişmeyeceği konusunda bir çalışma yapmak istedik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşerek böyle bir projemiz olduğunu iletince onlar da yakından ilgi gösterdiler. Bakanlıktan deneme izni aldık. Mayıs ayı içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Milas İlçe Müdürlüğü’nden gelen arkadaşlarla birlikte balıklarımızı havuzlarımıza kavuşturarak deneme sürecine başlamıştık. Kısa sürede uyum sağlayan balıklarımız 400 gram ve üzerine kadar çıktı. Satış boyutuna geldikten sonra çalışmalara başladık. Hatta İstanbul gibi illerden siparişler de gelmeye başladı. Fakat bu aşamada uzun süre devam eden soğuk hava nedeniyle maalesef ürettiğimiz balıklar öldü” dedi.

 

Yeniden üretilecek

Milas’ta da “Panga” balığının pek tanınmadığına dikkat çeken Selçuk, “Milas’ta da bu balık çeşidi fazla tanınmıyor ancak, fileto olarak yurt dışından Türkiye’ye ihraç ediliyor. Turist kabul eden büyük tatil merkezleri ve lezzetini bilen kişiler fileto olarak bu balığı tüketiyor. Şu anda havuzlarımızda levrek üretiyoruz. Ancak panga üretimine yeniden başlayacağız” dedi.

 

Bu bölgede de

yetiştiğini gördük

Panga balığının yetiştirilmesi ve denetimli bir şekilde üretilmesi için de çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Selçuk, “19 Mayıs tarihinde getirdiğimiz balıklar 4 ay içerisinde satış boyutlarına geldi. Bu bölgede panga balığının yetişebildiğini gördük” dedi.

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

Site en altı
yukarı çık